SUP-ozás kutyával: bemutatjuk a legújabb őrületet!

A kutyával SUP-on evezés tökéletes kikapcsolódás egy stresszes nap végén. Bár elsőre a kutya számára nem tűnik túl izgalmasnak, ha közben engedjük úszkálni, akkor jól le is fáraszthatjuk. De a SUP akkor is jó közös program, ha a kutyánk egyébként nem szereti a vizet.

Nagyjából két évvel ezelőtt találkoztam először azzal az ismerőseim körében, hogy úgy mentek el SUP-pal evezni, hogy a deszkán vitték magukkal a kutyát is. Jó poénnak gondoltam, de két nagy testű kutyával eszembe sem jutott, hogy kipróbáljam.

Tavaly aztán az egyik kutyaoktató ismerősöm elkezdett kutyás SUP-túrákat szervezni a tőlünk egy köpésre lévő Ráckevei-Dunán, így egyre inkább mocorgott bennem, hogy csak meg kellene nézni ezt a dolgot. Ugyan a kutya méretei miatt továbbra is aggódtam (ő 42 kiló, én 55), de bíztam benne, hogy elég fegyelmezett lesz ahhoz, hogy ebből ne legyen gond, és hogy ne boruljunk bele azonnal a Dunába. Így aztán elmentünk, és az a két óra minden várakozásomat felülmúlta. Tökéletes kikapcsolódás volt, ráadásul páratlan környezetben, mert egyszer egy vadkacsacsalád bukkant fel, aztán nem sokkal később sütkérező mocsári teknősöket láttunk, miközben a háttérben megállás nélkül énekeltek a nádi madarak, a nap pedig épp nyugovóra tért. Tiszta giccs.

Nathan, a laza óriás
Nathan, a laza óriásVámosi-Nagy Nóra

Nathan, a kutyám meglepően jól viselte a dolgot. Túl nagy tere ugyan nem volt ahhoz, hogy helyezkedjen, de miután megtalálta a kényelmes pozíciót, már jól elvolt. Ezen felbátorodva kitaláltam, hogy akkor próbáljuk ki férjestül, két deszkával, két kutyával. No, ez már kevésbé volt jó ötlet, mert a két kutya mindig a másik emberhez/kutyához akart menni, így aztán elég sok időt töltöttek a vízben, a deszkák körül körözve.

Mi az a SUP?

A SUP (Stand Up Paddle) állva evezést jelent egy (nálunk általában felfújható) deszkán. Az ötlet Hawaiiról származik, de a 2010-es években vált igazán népszerűvé, és ma már lassan Magyarországon sincs olyan vízpart, ahol ne lehetne deszkát bérelni és kipróbálni.

Na jó, de miért kutyával?

Tény, hogy a kutya számára nem túl izgalmas, ha végig nyugodtan kell feküdnie a deszkán. Ahogy az sem, ha beülünk vele egy kávézóba vagy elvisszük magunkkal vásárolni. De ha SUP közben néha beengedjük a vízbe és neki úsznia kell, az egy jó erősítő és ízületkímélő testmozgás a számára.

Kisebb kutyával könnyebb

Idén már a család legújabb tagjával, az akkor 3,5 hónapos labradorunkkal is kipróbáltam a SUP-ot. Lényegesen könnyebb dolgom volt, hogy egy ilyen pici kutyával eveztem, akit ráadásul egyáltalán nem érdekelt, hogy mozog alatta a deszka, így útközben is gond nélkül sétálgatott rajta, attól függően, hogy épp előttünk vagy mögöttünk történt valami érdekes.  

Carbonnal már könnyebb volt
Carbonnal már könnyebb voltVarga-Molnár Orsolya

Mire figyeljünk?

  • Lehetőség szerint először szárazon szoktassuk a kutyát a deszkához. Falattal csalogassuk rá, sétáltassuk rajta, ültessük/fektessük le. 
  • Attól nem kell félnünk, hogy a kutya a karmával kilyukasztja a felfújható deszkát, mert nagyon vastag anyagból van, de azzal számoljunk, hogy a vízbe ugrálástól és kimászástól megsérülhet a csúszásgátlóval ellátott felület.
  • Legyen a kutyán hám, mert ezzel könnyebben ki tudjuk emelni a vízből, ha esetleg véletlenül esne bele. Ebből kifolyólag praktikus, ha a hámon van fogó. A pórázt viszont kerüljük, mert ha beleesik a vízbe, csak belegabalyodhat.
  • Tartsunk magunknál jutalomfalatot, és jutalmazzuk a kutyát, ha nyugodtan viselkedik. 
  • Ha nem bízunk a kutyánk úszótudásában, adjunk rá mentőmellényt!
  • Nem kizáró ok, ha nem szeret úszni. Sőt, ez csak megkönnyíti a dolgunkat, hiszen így nem akar majd beugrani a vízbe. 
  • Minél kisebb a méretkülönbség köztünk és a kutya között, annál nehezebb dolgunk lesz, hiszen nehezebben tudjuk kompenzálni a kutya mozgását a deszkán. De ha a kutya képes arra, hogy nyugodtan feküdjön, akkor bátran vigyük magunkkal.
  • Ha nagy testű kutyánk van, akkor törekedjünk arra, hogy a deszka középső részén pihenjen, így kevésbé billenti ki az egyensúlyból, ha megmozdul.
  • Mozgassuk le a kutyát evezés előtt, így nagyobb eséllyel fog nyugodtan viselkedni.
  • Figyeljük a kutya jelzéseit, mert ha úszott, közben nagy eséllyel ivott is, ami miatt lehet, hogy meg kell majd állnunk, hogy kiengedjük a partra, hogy elintézze a dolgát.

Ha egy fárasztó hét után kikapcsolódási lehetőséget keresünk, akkor a SUP tökéletes erre a célra. Mehetünk egyedül, társasággal, gyerekkel vagy kutyával – ha szeretjük a természetet, akkor biztos megnyugtatónak fogjuk találni a vízen való ringatózást.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek