Tudnál többet nyerni a kaszinóban, csak nem teszel érte

Van egy olyan városi legenda, miszerint a tapasztalt szerencsejátékosok tudják, melyik nyerőgépből lehet nagyot kaszálni. Egy friss kutatás szerint viszont ennek semmi alapja nincs. Nem a megérzésben kell keresni a kulcsot.

A kaszinókban gyakori látvány, hogy a vén rókának számító játékosok sorra járják az automatákat, mielőtt kiválasztanák, melyik félkarú rablót a legérdemesebb kifosztani. Legendák születtek már arról, hogyan tudják a rutinos hazardőrök megállapítani, melyik gép a nyerő. Egy nemrég publikált, stílszerűen a Las Vegas-i Nevada Egyetem munkatársai által végzett kutatás azonban cáfolja ezeket a mítoszokat – olvasható a Neuroscience News hasábjain.

Kamu a játékosok titkos tudása

Dr. Anthony Lucas, az egyetem üzletitudományok-professzora és kollégája, a San Diegó-i Állami Egyetem kutatója, dr. Katherine Spilde évek óta vizsgálják a szerencsejátékok, különösen a nyerőgépek pszichológiáját. Mostani kutatásuk alkalmával egy Sydney-ben található kaszinó vendégeit tették próbára.

A félkarú rablók helyes kombináció esetén visszaadják az addig beléjük dobált pénz egy részét – a kifizetési arány gépenként változik. A közhiedelem szerint a rutinos szerencsejátékosok különböző jelekből képesek megállapítani, melyik automatán a legjobbak a nyerési esélyeik. A kutatók párokban helyeztek ki digitális alapon működő nyerőgépeket, amelyek külsőre teljesen egyformák voltak, a kifizetési arány azonban eltért közöttük. A legalacsonyabb arány 7,98 százalékos volt – vagyis az összes bedobott pénz ekkora részét tartotta meg magának a ház –, a legmagasabb 14,93 százalék.

A nyerőgépek bűvöletében
A nyerőgépek bűvöletébenJon Feingersh Photography Inc / Getty Images Hungary

A tudósok kilenc hónapig követték nyomon a gépek forgalmát. Közben a bennük található pénzmennyiség és a kifizetési arány tükrében folyamatosan számolták, mennyit lehet velük nyerni. A vizsgált időszakban nem változott különösebben a géppárok tagjainak látogatottsága, vagyis

a játékosok nem pártoltak át a rosszabb számokkal rendelkező gépektől a kedvezőbbekhez.

Az eredmények megerősítették – a Lucas által korábban – az USA-ban, Mexikóban és Ausztráliában végzett kutatások tanulságait. A mexikói kaszinókban nagyobb különbségek vannak a gépek között, mint például az USA-ban, különösebb elvándorlást ugyanakkor ott sem figyeltek meg. A kutatás a kaszinóüzemeltetők számára is érdekes volt – vélik a kutatók –, hiszen a legnagyobb bevételüket a félkarú rablókból nyerik, ezért sem mindegy, milyen kifizetési arányokat és várható nyereményt lőnek be a játékosok számára.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek