Ez lett minden idők 9 leginspirálóbb előadása a TED-en

A Reddit fórumozói összegyűjtötték, melyek voltak szerintük a TED Talk-konferenciák történetének legnagyobb hatású előadásai.

A világszerte népszerű TED- (Technology, Entertainment, Design) konferenciák lassan harmincéves múltra tekintenek vissza. A nonprofit alapon szerveződő platform lényege, hogy a meghívott előadóknak összesen 18 perc áll rendelkezésükre, hogy az általuk fontosnak, egyben inspirálónak tartott információkat átadhassák a hallgatóságnak. Nemrégiben a SlingingJeans28 nevű Reddit-felhasználó buzdította fórumtársait arra, hogy gyűjtsék össze a számukra legemlékezetesebb TED-előadásokat

Ők kilencen igazán lebilincselték a közönséget

1. Tim Urban: A halogatás mesterének elméjében

A szerkesztők által legjobbnak választott, 2016 februárjában elhangzott előadás a dolgok halasztgatásának filozófiájába nyújt betekintést. A saját magát a „halogatás mestereként” aposztrofáló Tim Urban igencsak szórakoztató módon meséli el, milyen jó és rossz oldalai vannak annak, ha mindent az utolsó pillanatra hagyunk, egyben arra is felhívja figyelmünket, hogy az elvesztegetett időt sohasem kapjuk vissza.

2. Brené Brown: A sebezhetőség ereje

Az emberi kapcsolatok tanulmányozásával foglalkozó kutató előadása a másokkal való együttérzés és a szeretet képességére világít rá, arra, hogy miért és hogyan találjuk meg az utat embertársainkhoz. Brown előadása egyszerre szórakoztató és megható, nem véletlen, hogy ennyire előkelő helyen szerepel a listán. Mint az egyik Reddit-felhasználó írja: „nem lehet eléggé ajánlani”.

3. Chimamanda Adichie: Az egyetlen történet veszélye

A nigériai írónő arról beszél, hogy minden történetnek két oldala van, és miért káros, ha egy adott ember, helyzet vagy éppen kultúra megismerésekor csak az egyikről szerzünk tudomást. Eközben rávilágít, hogy mi magunk is számos különböző történetből összeálló, bonyolult lények vagyunk.

4. Amanda Palmer: A kérés művészete

Az egykor utcai zenészként dolgozó Palmer, aki Kickstarter-kampányában rekordösszeget, 1,2 millió dollárt gyűjtött össze debütáló lemeze és turnéja finanszírozására, elmeséli, miért vezet sokkal jobban eredményre, ha megkérjük az embereket rá, hogy adakozzanak a zenéért, mintsem, ha eladnánk nekik azt.

5. Joe Smith: Hogyan használd a papírtörlőt

Smith, a TED Talk házigazdája, egyben közösségi aktivista, rövid és szórakoztató előadásában magyarázza el, szerinte miért nem a megfelelő módon töröljük meg kezünket az erre a célra használatos papírtörlők segítségével. Az általa propagált egyszerű módszerrel mindössze egyetlen papírdarab használatával elvégezhetjük a szóban forgó műveletet, mellyel így jelentősen csökkentjük a környezetbe kerülő szemét mennyiségét. A wrludlow nevű fórumozó saját elmondása szerint mind a mai napig Smith módszerét alkalmazza, ha kéztörlésre kerül a sor.

6. Susan Cain: Az introvertáltak ereje

2012-es TED-előadásában a Csend – A hallgatás ereje egy harsány világban című sikerkönyv szerzője elmeséli, miként érvényesülhetnek a sokak által félreismert, befelé húzódó emberek egy olyan társadalomban, mely mindennél többre becsüli a rámenős, extrovertált viselkedést. Sőt, azt is megtudhatjuk, miért hasznos, ha tudjuk, mikor kell hallgatni.

7. Andrew Solomon: Közös titkunk – a depresszió

Solomon arról mesél, miként küzdött meg saját démonaival, illetve mit tanult azáltal, hogy megismerte más, depressziótól szenvedő emberek történetét, mikor könyvéhez – Démonok fényes nappal: a depresszió atlasza – végzett kutatásokat.

8. Terry Moore: Cipőfűzőkötés helyesen

Ez a rövidke, ám annál hasznosabb 2005-ös előadás valóban alapjaiban rengeti meg életünket: hiszen Moore kevesebb mint három perc alatt megmutatja nekünk, hogyan kell valójában bekötnünk a cipőfűzőnket – mely módszer igencsak eltér attól, amire gyermekkorban tanítottak bennünket, és melyet valószínűleg egész eddigi életünkben alkalmaztunk.

9. Nadine Burke Harris: A gyermekkori traumák egész életre kiható egészségkárosító következményei

Nagy hatású előadásában a gyermekorvosként dolgozó Nadine Burke Harris elmagyarázza, mit érdemes tudni a kiskorunkban elszenvedett bántalmazás testi és lelki hatásairól, illetve arról, hogyan jelentkezhetnek ezek későbbi életünk során súlyos egészségi gondok formájában. Ez nem éppen az a dolog, amit csak úgy „kinő az ember”.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek