Dél-Amerikában például elképesztő gazdagságban találni furcsábbnál furcsább ételeket. Az esőerdőkből és a folyókból rengeteg állat érkezik, amelyeket elfogyasztanak, legyen az bogár, lárva vagy éppen béka. A zsákmányul ejtett kétéltűt frissen megölve, nyersen, ahogy van, beletuszkolják a turmixgépbe, majd gyógynövényekkel és gyümölcsökkel együtt szép kis keveréket készítenek belőle. Állítólag nagyon egészséges, sőt a helyiek szerint kiváló gyógymód az asztmára, hörghurutra is. Talán mondanunk sem kell, hogy a békaturmix gyógyhatására semmiféle tudományos bizonyíték nincs, elkészítése maximum akkor ajánlott, ha szeretnénk öklendezni egy jót.
Dél-Amerikában majmot és tengerimalacot is megkóstolhatunk
Peruban a békás italok mellett igencsak izgalmas ételek is elénk tárulnak. Az ott lakók nem vetik meg a macskapörköltet, olyannyira nem, hogy minden évben fesztivált tartottak San Luis kisvárosban: az afro-perui szentet, Szent Efigeniát megünnepelték, a cicusoknak futóversenyt rendeztek, a veszteseket pedig megkínozták, megnyúzták, és megfőzték. 2013-ban aztán a tartományi bíró úgy döntött, elég ebből a barbár szokásból – amit ráadásul gyerekek tömegei néztek végig –, és betiltotta a fesztivált.

Peru szomszédja, Bolívia szintén igazi csemegének számít a furcsa ételek terén. Kifejezetten szeretik minden egyes részét felhasználni a szarvasmarhának és a birkának, így találkozhatunk, birkafejlevessel, egészben grillezett birkafejjel, fűszeres mogyorószósszal tálalt birkagyomorral, nyelvvel, vagy a Caldo de cardannal, azaz az állatok nemi szervéből készült húslevessel – állítólag ez a legjobb bolíviai étel a másnaposság kínjainak enyhítésére. A tengerimalacot sem kis ketrecben dédelgetik, hanem kisütik és megeszik, ahogy a frissen fogott, ujjnyi méretű, ispi nevű halakat is, fejükkel, gerincükkel, szálkáikkal együtt. Az esőerdők közvetlen közelében élők szeretik a Cerebro de Mono nevű étellel is megkínálni a turistákat, ez majomagyvelőből készül. Nyami!
Amikor azt hisszük, ennél már nem lehet rosszabb...
...akkor repüljünk csak át Délkelet-Ázsiába, ahol Balut néven igazi kacsaembriót kóstolgathatunk. Elkészítése nagyon egyszerű, a kacsatojást nem eszik meg addig, amíg az embrió részben ki nem fejlődött. Ekkor megfőzik, forró homokba ássák, majd feltörik, és ott, a héjából kanalazhatjuk ki a szárnyaskezdeményt. Ezt a csemegét – nekik tényleg az – Ázsia több országában fogyasztják nap mint nap. Ahogy a száznapos tojást is, ami nagyon furcsa színű, szagú és állagú. A tyúk- vagy kacsatojást még nyersen elteszik három hónapra egy sós-vizes-szenes és meszes keverékbe, vagy elássák, ki milyen módszert szeret, a lényeg, hogy a végeredmény egy sokáig eltartható, sárga zselatinra emlékeztető fehérjéjű, zöld, túrós állagú sárgájával rendelkező tojás. Ha megjött hozzá a kedvünk, együnk hozzá kínai sarlós fecske nyálából készült madárfészket, amiből levest készítenek, és aranyáron mérik a turistáknak.

Ezzel persze még nem ért véget a felsorolásunk, mindenki vegyen egy nagy levegőt, Kína egyes területein darazsakat sütnek a kekszbe, és imádják a kígyókat: a frissen megölt kobra még dobogó szívét eszik meg nyersen. Aki nagyon macsó, az egy kupica kobravérrel öblíti le a finom falatot. Az állat húsából kobrahamburgert készítenek, ráadásul a tojásokban található embriókat is megeszik. Koreában inkább az élő polipra esküsznek, amit csupán szezámolajjal és szezámmagokkal ízesítve tolnak be a tányérról – a legtöbbet a polipevő fesztiválokon. A művelet életveszélyes, mivel szerencsétlen állat küzd az életéért, és tapadókorongjai segítségével rögzíti magát az arcon, a szájban vagy a torokban. Kevésbé kalandos, ha inkább megfőzve, gumiszerű állapotban fogyasztjuk.

Még egy keleti finomságot muszáj megmutatnunk, méghozzá Kambodzsából: az ottaniak nem félnek a tarantulától, hanem elkapják, fokhagymával, más fűszerekkel ízesítik, majd szépen megsütik és megeszik. Augusztusban pedig, miután learattak, elkezdik összeszedni a rizsföldi patkányokat, hogy aztán megfőzve vagy megsütve elfogyasszák őket – az ízük állítólag a disznóéra hasonlít. Kérdés nélkül is elhisszük.
Büdös finomságok a messzi északról
Nem csupán tőlünk keletre találni bizarr nemzeti ételeket, az északiak sem panaszkodhatnak unalmas étrendjükre. A grönlandiak tradicionális étele a kiviak, amit ünnepi alkalmakra készítenek el. Fognak egy fókát, megölik, kibelezik, majd az állat bőrét megtöltik alkákkal, ezután három hónapra eltemetik a földbe. Miután kiásták, az erjedő madárhúsról leszedik a tollat és a bőrt, majd jöhet a fűszerezés és a tálalás.
Izlandon nem a madár, hanem a kifogott cápa húsát erjesztik egy hónapon át, majd nagy étvággyal elfogyasztják. Az ételnek neve is van, ez a hákarl, és állítólag összetéveszthetetlen az illata. Még ennél is szagosabb a svédek erjesztett heringje, a surströmming, ami évszázados recept alapján készül, és jellegzetesen savanykás ízvilágot képvisel. A norvégok talán tőlük kértek tippeket saját nemzeti halételük, a lutefisk elkészítéséhez. A főtt halat lúgos oldatban áztatják addig, amíg igazán büdös és zselés állagú nem lesz, aztán megmossák, és máris lehet fogyasztani. Jó étvágyat!

Csatni vöröshangyából, ínyencfalat selyemhernyóból, saláta párolt disznóaggyal tálalva. Te hányat mernél bevállalni közülük?
Tovább olvasom