A segítőkutya hidat épít a gazdája és a külvilág között

Nemcsak a szemet, de a kezet és a fület is képes helyettesíteni egy segítőkutya, minél teljesebb élethez segítve ezzel a gazdáját. A kutyák ráadásul szociális téren is rengeteget segítenek a gazdájuknak: falakat képesek ledönteni a sérültek és az épek között.

A vakvezető kutyákat mindenki ismeri, és egyre többen találkoztak már mozgássérült-segítő kutyával, amelyik a kerekesszékes gazdájának segít a mindennapokban. A kutyák azonban ennél jóval speciálisabb helyzetekben is segítségünkre lehetnek, léteznek például hallássérült-segítő vagy rohamjelző kutyák is, és már Magyarországon is több autista gyermeknek nyújt támaszt a személyi segítőkutyája. 

Mányik Richárd az első ember volt az országban, aki mozgássérült-segítő kutyát kapott, és ezzel egy új és izgalmas útra terelődött az élete. Az évek alatt belőle is kiképző lett, majd 2011-ben megalapították a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesületet. A kutyák képzésén kívül munkájuk fontos részét teszi ki az érzékenyítés, a társadalmi szemléletformálás. Erről is beszélgettünk annak apropóján, hogy a szervezet egy új információs kampányt szervez, melyben bemutatják, milyen sokfélék is lehetnek a segítőkutyák.

Egy egészséges ember valószínűleg nem is tudja elképzelni, hogy milyen változást hozhat egy sérült életében egy segítőkutya. Tudnád esetleg szemléltetni, vagy példát hozni?

Minden típusú segítőkutya fizikai és lelki segítséget biztosít gazdája számára. A mozgássérült-segítő kutyám fizikailag például a leesett tárgyak feladásában (pl. kulcs, pénzérme, póráz), ajtónyitásban, villanykapcsolásban is segít, így ezzel nem kell a környezetem terhelnem, és nem érzem macerásnak a kerekesszékes létemet. A kutyám boldog, hogy ott lehet mellettem, és hogy hasznos tagja a falkánknak. Mindannyian győztesnek érezzük magunkat ebben a helyzetben.

Mindannyian győztesek
Mindannyian győztesekNEO Segítőkutya Egyesület

Segítőkutyám nélkül, mintha ufó lennék! Kerekesszékem miatt az emberek hol lopva, hol nyíltan megbámultak. Mióta segítőkutyával közlekedem, még nagyobb látványosság vagyok, de most már tudom, hogy az okos négylábú társamat csodálják. A kutya vonzza az embereket, jönnek ismerkedni, először róla kérdezősködnek, utána rólam. A kutyák maguk szótlanságával átjárnak az emberi szavakból épített tabu falakon.

Balesetem után volt olyan ismerősöm, aki sajnálkozva mondta: „De kár érted, mi lehetett volna belőled!” Fiatalon, frissen kerekesszékbe kerülve csak értetlenül néztem fel rá, és magamban azt gondoltam: de hiszen nekem ezután is valakinek kell lennem! Évekkel később találkoztunk újra, amikor már lett segítőkutyám, és a kutyáról beszélgetve egész gyorsan eljutottunk a fizikai állapotomat érintő kérdésekig, amit évekig nem tudtunk egymással kibeszélni. A kutya jelenléte természetesebbé tudja varázsolni az emberek közötti kapcsolatot. Én ezt pozitív spirálnak hívom, mert pont annyira tudok nyitott lenni, mint a velem szemben lévő ember. Ha őt zavarja az állapotom, akkor nagyon nehezen tudunk ezen túljutni. A kutyák viszont gátlástalanul tudnak ismerkedni, és átsegítenek minket ezeken a zavart helyzeteken.

Mi alapján választjátok ki a kutyákat a feladatra?

Alapvetően a kutyák egyedi képességeit teszteljük, és ez alapján döntünk. A csapatunkban van kis és nagy méretű kutya egyaránt, fajtiszta és keverék, neves tenyészetből származó és utcáról mentett kutya is. Egy hallássérült-segítő kutya akár kistestűként is tudja jelezni gazdája számára a telefoncsörgést vagy az ajtón kopogást, de a gazdák igényeit is figyelembe kell venni, mert van, aki a nagyobb testű kutyákat kedveli. 

A NEO segítőkutya-kiképző szervezetnél a kutyák a gazdák tulajdonában vannak, ez egy alapelv nálunk.

Jól jön a segítség
Jól jön a segítségNEO Segítőkutya Egyesület

Hogyan történik a kutyák képzése?

A segítőkutya képzése hosszú folyamat. A szakembereink végig együttműködnek a kutya-gazda párossal: a jelentkező személy igényeinek a felmérésétől kezdve, a kutya kiválasztásán, képzésén, vizsgáján át a vizsgát követő utógondozási folyamatig. Nálunk mindenki önkéntes alapon dolgozik, mind a nevelők, mind a kiképzők és a többi segítőnk, akik a háttérmunkát végzik. Legtöbb esetben a kölyökkutya nevelőhöz kerül, aki a kiképzőkkel együttműködve 1-1,5 éves koráig otthonában neveli a tanuló segítőkutyát. Ezt követően jön egy átadási fázis, amikor gazdához kerül a kutya, ilyenkor a kiképzők felügyelete alatt összeszoknak, és felkészülnek a vizsgára.

Egy rohamjelző kutya miből érzékeli, hogy baj lesz?

Nálunk cukorszintjelző kutya képzése folyik, itt a leheletből, illetve a kliens mozgásának figyeléséből detektálja a kutya a történéseket. A tanuló kutyának azt a pontot jelöljük meg, ami számunkra problémát okoz, így ő elkezd nagyon figyelni minden apró jelre, ami ezt a pontot megelőzi. Hosszú idő a stabil jelzés felépülése, mert mi nem tudjuk pontosan, mit is figyel épen, és sokszor nem is erősítjük meg a jó utat, de kellő türelemmel szinkronba jön kutya és gazda. Mi, emberek a testjeleinkre nemigen figyelünk oda, a kutya viszont ezeket nagyon jól olvassa, így sokszor laikusként úgy gondoljuk, a gondolatainkban is képes olvasni a kutya.

Milyen a társadalmi megítélésük a segítőkutyáknak? Mennyire elfogadott a jelenlétük a mindennapokban?

Legtöbben a segítőkutyákat csak a vakvezetőkkel azonosítják, mert azokról már régóta jön információ. A biztonsági őrök gyakran esnek zavarba más típusú segítőkutyák láttán. Sokszor szorulunk magyarázkodásra, hogy a mozgássérült-segítő kutyámat ugyanolyan jogok illetik meg, mint a vakvezető kutyát. Ilyenkor gyanúsan szoktak méregetni az őrök, páran már meg is kérdezték: „maga vak?”. Szóval van némi zavar a segítőkutya-típusok ismertsége körül. Fontos, hogy minél többen tudják: hazánkban jogi keretek között zajlik a segítőkutyák képzése. Hat segítőkutya-típus elismert Magyarországon. Az országban jelenleg 9 hallássérült-segítő, 24 mozgássérült-segítő, 2 rohamjelző, 39 személyi segítő, 198 vakvezető és 392 terápiás kutya van.

Menjünk vásárolni, én viszem a kosarat
Menjünk vásárolni, én viszem a kosaratNEO Segítőkutya Egyesület

Mennyi ideig tart a szolgálat ezeknél a kutyáknál? Mikor mennek nyugdíjba?

A nyugdíjat mindig az adott segítőkutya fizikai állapota határozza megy. Egy segítőkutya és a gazdája nagyon egymásra hangolódnak, így a fizikai állapota a gazda számára elsődleges. Általában tízéves korukban kezdenek el láthatóan fizikailag fáradni, de ez kutyánként nagy szórást mutat.

Az ő életük gyakorlatilag az állandó készenlétről szól, hogyan tudják számukra biztosítani a pihenést, a stresszlevezetést?

Az alapképzésüknél figyelünk arra, hogy képesek legyenek nyugalmi állapotba tenni magukat. Egy kényelmes kis szőnyeget viszünk a kölyök képzésére, ahol az „aktív semmittevést” tanuljuk elsőként. Egy-egy bevásárlóközpontban csak várunk nyugalomban, amíg a kölyök belealszik a feladatba, ilyenkor élelemmel megjutalmazzuk, és újrakezdjük a feladatot. Stresszlevezetésre pedig ott a sport, az agilityt vagy a frizbit előszeretettel tanítjuk a kutyáknak, és ajánljuk a gazdiknak is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra