Ezt gondolják rólad mások a testalkatod alapján

Egy friss kutatás szerint testalkatunk jelentősen befolyásolja a másokban rólunk kialakult képet.

Nem lehet eleget hangsúlyozni a különböző nonverbális jelek szerepét abban, hogy miként ítélnek meg bennünket mások, még jóval azelőtt, hogy komolyabban megismerhetnének minket. Egy szép mosoly nagyban segíthet embertársaink szimpátiájának elnyerésében, de tudósok szerint testalkatunk legalább ennyire fontos szerepet játszik a kérdésben. A dallasi székhelyű Texasi Egyetem kutatói egy nemrég közölt tanulmányukban azt állítják, hogy a (számunkra ismeretlen) testesebb emberekhez általában negatívabb sztereotípiákat társítunk, míg a soványabbakat pozitívabb tulajdonságokkal ruházzuk fel – számol be a Study Finds.

Előszeretettel ítélkezünk a külső alapján

Az emberek többsége már jóval azelőtt ítéletet alkot társairól, hogy valóban megismerné őket. Gyakran elegendő rápillantanunk egy személy külső vonásaira, hogy abból komolyabb következtetéseket vonjunk le az illető vélt vagy valós személyiségét illetően – állítja dr. Ying Hu, az egyetem pszichológusprofesszora, aki azt is megemlíti, hogy az így keletkező sztereotípiák fontos részei mindennapi szociális interakcióinknak. A legtöbb, témába vágó kutatás elsősorban az arcunk alapján nyert első benyomásokkal foglalkozik, Hu és munkatársai azonban a testformánkból eredő előítéletekre koncentráltak.

Na, róluk például mit gondolnál?
Na, róluk például mit gondolnál?Hollie Fernando

A kutatók szerették volna kideríteni, hogy valóban megfigyelhetők-e bizonyos összefüggések testalkatunk és a mások által a személyiségünkről alkotott kép között. Ennek érdekében a szakemberek 76 egyetemi hallgatót kértek meg, hogy vegyenek részt a kísérletükben, melynek során az alanyoknak számítógéppel kreált fiktív emberi testeket kellett értékelniük különböző szempontok alapján. A virtuálisan megalkotott 70 női és 70 férfi testforma létrehozásához valós személyek testét tapogatták le lézeresen a tudósok, majd ezek bizonyos tulajdonságait nagyobb vagy kisebb mértékben eltorzítva született meg a végeredmény.

Miután két szemszögből is megszemlélhették a komputerrel életre hívott emberi testeket, a résztvevőknek különböző tulajdonságokkal kellett őket felruházniuk, melyek a pszichológia által ismert öt fő személyiségjegyen alapultak (például: extraverzió, barátságosság, dominancia, illetve zárkózottság, félénkség). Az eredmények egyöntetűen azt mutatták, hogy a testesebb figurákat negatívabb jelzőkkel azonosították az alanyok, míg a vékonyabb alkathoz pozitív tulajdonságokat rendeltek hozzá. Előbbiekről úgy gondolták, lusták és figyelmetlenek, utóbbiak viszont magabiztosnak és lelkesnek tűntek számukra.

Az is kiderült, hogy a férfiasabb (szélesebb vállú), illetve nőiesebb (gömbölydedebb) vonásokkal felruházott testek nyíltságot sugároztak a résztvevők számára, de ingerlékenyebbnek és veszekedésre hajlamosabbnak is találták a hozzájuk tartozó képzeletbeli személyeket. Ezzel ellentétben a szögletesebb formákkal rendelkező alakokhoz passzívabb tulajdonságokat, például a kedvességet, a visszahúzódó magatartást, vagy éppen a megbízhatóságot társították a megkérdezettek.

A külső jegyek alapján való ítélkezés ősidők óta jellemző az emberi fajra, érdemes azonban megjegyeznünk, hogy kultúránként változó, milyen belső tulajdonságokkal ruházunk fel valakit egy-egy fizikai jellemzője nyomán. A kutatók arra is rámutatnak, hogy habár a kísérlet során az alapvető jellemzőknél (magasság, súly stb.) összetettebb szempontok alapján kellett értékelniük a résztvevőknek a különböző testformákat, a vizsgálatok mégsem vettek figyelembe olyan tényezőket, mint a nemi hovatartozás, illetve az adott virtuális test alapvető vonzereje. A kutatás által talált bizonyítékok megerősítik mindazt, amit az első benyomásról eddig tudtunk, és rámutatnak arra a szomorú tényre, hogy mennyire könnyedén alkotunk véleményt másokról pusztán azok megjelenése alapján.

Oszd meg másokkal is!
Mustra