Jönnek a vendégek? 5 perc is elég, hogy feldobd a lakást!

Akkor is érdemes odafigyelnünk szobáink tisztaságára, ha éppen semmi időnk sincs kitakarítani azokat. Még a legnyüzsisebb napunkon is előfordulhat, hogy hirtelen vendégek toppannak be, vagy éppen saját lelki békénk érdekében szeretnénk tisztábbá tenni otthoni környezetünket. Ehhez nem kell különösebben megerőltetnünk magunkat, mindössze öt perc alatt is csodát tudunk tenni.

Az Apartment Therapy szerzője nem csak azokra az esetekre ajánlja az alább felsorolt ötperces rendrakási tippeket, mikor nincs időnk vagy energiánk takarítani, viszont gyorsan csinosabbá szeretnénk tenni otthonunkat. Ezen apró praktikákat időről időre, naponta két-háromszor megismételve folyamatosan tisztán tarthatjuk szobánkat, mely ezáltal sosem fog úszni a rendetlenségben, így egy nagyobb takarítás sem kerül akkora erőfeszítésünkbe.

Meglepődnénk, mi mindenre elég öt perc

  • #1 - Napközben engedjünk be több fényt, éjszakára pedig sötétítsünk be!

Ha szépen ragyog a nap, miért ne engednénk be minél több természetes fényt otthonunkba? Eresszük fel a redőnyöket, húzzuk szét a függönyöket, és hagyjuk, hogy átjárja szobánkat a napfény, melytől az egész helyiségnek kellemesebb hangulata lesz, és látványra is szebb összhatást nyújt. Ha van még plusz pár percünk, le is moshatjuk az ablakokat, hogy még több fényt eresszenek be. Napnyugta után viszont tegyük épp az ellenkezőjét. Kapcsoljuk le a csillárokat, és hagyjuk, hogy a gyengébb fényerejű lámpák vagy éppen gyertyák karakteres fénye világítsa be szobánkat.

  • #2 - Gyorsan dobjuk ki, ami felesleges!

Senki sem szereti a túlcsorduló szemeteskukák vagy asztali papírkosarak látványát, de ha csupán öt percünk van rendet rakni, nyugodtan landoltassuk ezekben mindazt, amiről úgy látjuk, hogy feleslegesen hever szerteszét. Természetesen, amint van időnk rendet rakni, ürítsük ki a szemetest.

Gyertek csak, öt perc alatt végeztem!
Gyertek csak, öt perc alatt végeztem!Shutterstock
  • #3 - Állítsunk mindent élére!

Mikor már az összes szék, asztal és könyv a feje tetején áll, vagy éppen egymás hegyén-hátán, szerteszét hever a szobában, ideje szépen helyre rakni őket. Ezzel harmonikusabbá tesszük otthonunk összképét, hiszen sokkal kellemesebb látványt nyújt egy rendezett helyiség, ahol minden bútor és tárgy a helyén van.

  • #4 - Tüntessük el a port

Minden helyiségnek vannak részei, amelyek mintha csak vonzanák magához a port. Legyen szó egy napfénynek gyakran kitett reggelizőasztalról vagy éppen egy könnyen koszolódó anyagból szőtt szőnyegről, a porcicák könnyen otthonukra lelhetnek szobánkban, ezért érdemes időnként megtisztítani vagy leporolni a leginkább érintett helyeket. Természetesen legjobban egy kiadósabb takarítás segíthet, de ha csupán öt percünk van, egy gyors és a leginkább porosodó felületeket érintő törölgetés is nagyban hozzájárul otthonunk külcsínének javításához.

  • #5 - Telítsük a szobát kellemes illatokkal! 

Ne csupán szemünknek, a többi érzékszervünknek is kedvezzünk. Egy helyiség sokkal idillikusabb benyomást nyújt, ha nem csupán látványban, de illatok tekintetében is kellemesen van kialakítva. Érdemes automata légfrissítő készüléket használni, mely folyamatosan frissen tartja a szobát, és amelyet ötperces „akcióink” során mindig újratölthetünk. De illatosító spray-vel is befújhatjuk a fontosabb helyeket, sőt még az is használ, ha olykor a levegőbe spriccelünk néhány cseppnyi légfrissítőt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek