18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Az orgazmusrés létezik, és ezt mind megszívjuk

A szex nem az orgazmustól lesz igazán jó, de hosszú távon mindkét fél elégedettségét befolyásolja, hogy mennyire gyakori. Ebben pedig óriási nemi különbségek vannak.

A nemek közötti bérrés – vagyis az a tény, hogy a nők ugyanazért a munkáért gyakran kevesebb pénzt kapnak, mint a férfiak –  idehaza sem ismeretlen jelenség Hasonló nemi egyenlőtlenség azonban nemcsak a fizetésekben, de a hálószobákban is felbukkan, nem véletlen hát, hogy a kutatók orgazmusrésnek nevezték a jelenséget. De miről is van szó pontosan?

Egy friss kutatásból kiderült, hogy férfiként kétszer akkora az esélyünk, hogy elélvezzünk szex közben, mint nőként – derül ki a Science Alert cikkéből. Ez a nemek közötti különbség pedig nem csupán az egyéjszakás kalandok és az ősidők óta tartó házasságok sajátja, hanem friss, elvileg a szexuális életük csúcsát élő pároknál is felbukkan.

Mit gondolsz, közülük mindketten elélveznek?
Mit gondolsz, közülük mindketten elélveznek?Shutterstock

A Journal of Sexual Medicine-ben megjelent tanulmányban 1683 fiatal heteroszexuális párt kérdeztek a kutatók arról, milyen gyakran élnek át orgazmust szex közben, és mit gondolnak arról, vajon a partnerüknek milyen arányban élvez el. A kutatók arra is kitértek, ki mennyire elégedett a kapcsolatával és a szexuális életével. Az eredményekből kiderült, hogy az orgazmusrés igencsak markáns jelenség, ugyanis míg a férfiak 87 százaléka, addig a nők csupán 49 százaléka állította, hogy szex közben mindig elélvez. Hogy miért? A jelenségnek számos oka lehet, az anatómiai különbségektől a szexre való rátanulást akadályozó kulturális tabukig, de bármi is áll a háttérben, az biztos, hogy mindenkinek érdekében áll csökkenteni ezt az egyenlőtlenséget.

A kutatás érdekes eredménye ugyanis, hogy a szexuális élettel való elégedettség mindkét nemnél együtt járt a nők orgazmusgyakoriságával. Vagyis: nemcsak a nők elégedettebbek a szexuális életükkel, ha simábban el tudnak élvezni, de a férfiak is, ha úgy gondolják, hogy a partnerük gyakrabban jut el a csúcsig. A probléma csak az, hogy a férfiak nincsenek igazán képben. A vizsgálatból kiderült, hogy míg a nők csak 14, addig a férfiak 43 százaléka tévedett azzal kapcsolatban, hogy partnerük milyen gyakran él át orgazmust. Hogy miért?

Valószínűleg azért, mert nem beszélgetnek eleget a szexről. Vagy legalábbis nem elég őszintén, nyitottan. A szexről való kommunikáció gyakran a párkapcsolaton belül is szinte tabunak számít, ami jelentősen rontja az esélyeinket, hogy szexuális problémáinkat megoldjuk, vagy javítsunk az elégedettségünkön. Pedig az, hogy mennyire vagyunk képesek nyíltan beszélgetni az élményeinkről, nemcsak a szexuális, de a párkapcsolati elégedettségünket is nagyban befolyásolja. Ahhoz pedig, hogy egy ilyen beszélgetésben el lehessen mélyülni, nem árt valami izgalmas dologgal indítani. Itt van rögtön ez a cikk:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek