Ezért sem nyersz soha a szerencsejátékon

A harsány hang és fényeffektek közvetlenül befolyásolják a szerencsejátékosok gondolkodását, arra ösztönözhetik őket, hogy kockázatosabb döntéseket hozzanak.

A kaszinók karneváli konzum-vurstli világa, a félhomály, a villódzó diszkófények és harsány hangok nem azért vannak, hogy ne vedd észre a mocskos szőnyeget és a falikárpitot.

Az egész csinnadratta arra hivatott, hogy elterelje a figyelmet, ami azért jó „a háznak”, mert így a játékosok kevésbé lesznek képesek racionális döntéseket hozni, és sokkal nagyobb kockázatot vállalnak – mondják a British Columbia Egyetem kutatói.

A tanulmány azt sugallja, hogy a harsány hang- és fényeffektek közvetlenül befolyásolják a játékosok gondolkodását, arra ösztönözhetik őket, hogy meggondolatlanabb fogadásokat kössenek.

Kaszinó a laborban

A kutatócsoport kereken 100 felnőttet kért fel, hogy laboratóriumi körülmények között játsszanak valódi pénznyerő automatákon. A kaszinót fény- és hangeffektekkel imitálták a laborban, és azt is megnézték, hogyan játszanak a szerencsejátékosok, ha nem idézik fel nekik a játéktermek világát.

Kiderült, ha elalszanak a lámpák, és kigyulladnak a szerencsebarlang fényei, a pénznyerők tipikus hangjainak hatására az emberek kevésbé mérlegelik nyerési esélyeiket, és jóval több kockázatot vállalnak. A kaszinókra jellemző hang- és fényeffektek közvetlenül befolyásolják az egyének döntéseit.

A kutatók eye tracker technológia segítségével követték nyomon a kísérletben részt vevők viselkedését, és azt találták, hogy a játékosok kevésbé figyeltek a nyerési esélyekkel kapcsolatos információkra, amikor a pénznyerők tipikus hangjai kísérték valaki győzelmét – magyarázza Catharine Winstanley pszichológus professzor.

Mi az az eye tracker?

Az eye tracker vagy szemkamera a szemmozgást és a tekintetet követi. Rögzíti, hogy mi vonja magára a felhasználó figyelmét (mondjuk egy játékgép kijelzőjén), mit, hogyan és mennyi ideig néz meg.

Ha legközelebb kaszinóba mész... 

...vigyél napszemüveget és füldugót. Mikor ugyanis a résztvevők „normál” körülmények között játszottak, sokkal megfontoltabb döntéseket hoztak. A kutatók ezért úgy gondolják, a kaszinók tipikus megvilágítása és hangjai jelentős szerepet játszanak a játékfüggőség kialakulásában.

A jelenség persze nem teljes egészében új, a villogó fényingerek és hangok hatása a figyelmi teljesítményre régóta ismeretes, ahogy a munkamemória-túlterheltség és a döntéshozatal összefüggései is. A mostani kísérletben mindezt azonban nemcsak hogy „élesben”, de a szerencsejátékok szempontjából életközelibb környezetben is sikerült kimutatni.

„Ezek a kutatási eredmények fontos adalékul szolgálnak ahhoz, hogy megértsük, hogyan alakulhat ki a szerencsejáték-függőség” – mondja Winstanley. „Bár a hang- és a fényingerek teljesen ártalmatlannak tűnnek, láthatjuk, hogy a hatásukra kevésbé vagyunk körültekintőek, és sokkal inkább vagyunk hajlamosak kockázatkeresőn viselkedni.”

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek