Már egy energiaital is káros az ereidnek

A koffeinből, taurinból és más gyógynövény-kiegészítőkből álló energiaitalok a hozzáadott nagy mennyiségű cukorral ártalmasak lehetnek az erekre.

Az energiaitalok nem csak a fiatalok körében népszerűek, élénkítő hatásuk miatt sokan fogyasztják sportoláskor, tanuláshoz, fáradtság ellen, sőt a munkában is. Egy új tanulmány azonban megállapította, hogy már egy energiaital is jelentősen megterheli az ereket, még akkor is, ha egyébként egészséges emberek fogyasztják – írja a Study Finds. A kutatók úgy vélik, hogy  a jellemzően koffeinből, taurinból és más gyógynövény-kiegészítőkből álló energiaitalok, a hozzáadott nagy mennyiségű cukorral, ártalmasak lehetnek az érfalakra. 

Már egy energiaital hatása is mérhető

A Texas Egyetem vizsgálatában 44 egészséges orvostanhallgató véredényeinek működését elemezték energiaital-fogyasztás előtt, és 90 perccel az után. Az ultrahangos érvizsgálat során vizsgálták az artériák tágulásának mértékét, mellyel könnyen felmérhető az érrendszer állapota. Az eredmények azt mutatták, hogy az erek átmérője az energiaital-fogyasztást követően olyan jelentősen lecsökkent, ami már jelentősen károsíthatja az érrendszer működését, és az artériák véráramlását. 

„Az energiaitalok fogyasztása egyre népszerűbb, ezért fontos, hogy alaposabban tanulmányozzuk ezeknek a hatását azoknál, akik rendszeresen fogyasztják, és pontosabban meg tudjuk határozni a biztonságos fogyasztás feltételeit – ha létezik ilyen egyáltalán” – írják a szerzők.

Pedig sokaknak ízlik.
Pedig sokaknak ízlik.Shutterstock

2014-ben egyébként az Egészségügyi Világszervezet figyelmeztetést adott ki arra vonatkozólag, hogy az energiaitalok mértéktelen fogyasztása egészségkárosító hatású lehet, egy korábbi tanulmány pedig megállapította, hogy veseelégtelenséget, megnövekedett vérnyomást és mentális problémákat is okozhatnak.

Oszd meg másokkal is!
Mustra