Hogyan lehetsz szerencsésebb? A szakértő elmondja!

Tanácsok döntéshelyzetekhez egy profi pókerjátékostól? Nem hangzik rosszul. És ha hozzátesszük, hogy a szóban forgó tanácsadó 26 évesen megnyerte a European Poker Tourt, egyedüli nőként birtokolta e cím mellett a Word Series of Poker elsőségét is, egyébként végzett fizikus, rangos folyóiratokban publikál, jótékonykodik, és a pókervilágban csak Iron Maiden néven fut? Biztos, hogy érdemes odafigyelni rá!

Liv Boeree rövid TED előadásában arról beszél, hogyan zsonglőrködjünk a szerencsével, az intuícióval és a számszerű tervezéssel, ha döntési helyzetbe kerülünk. 

1. A szerencse

Persze tudjuk, hogy forgandó, mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről, ha épp nyerő szériánk van. 2010-ben Liv Boeree derült égből nyerte meg a European Poker Tourt.

Mindössze egy évnyi profi karrierrel a háta mögött elbizakodottá vált: úgy érezte, övé a világ. Magas díjazású versenyekre nevezett be és a világ legjobbjai ellen állt ki, de hamar ki kellett, hogy ábránduljon. Bár tehetségéhez továbbra sem fér kétség, a nagy verseny utáni időszakban nem jöttek az eredmények, s Boeree hamar rájött, miért. Mivel úgy volt vele, született pókertalentuma vezette sikerre, kicsit lustább lett, kevesebbet tanult és dolgozott a sikerért, s ez azonnal visszaütött. Az egy éves mélyrepülés aztán helyretette: ismét nekiállt az önfejlesztésnek és persze megint jöttek a sikerek. Szóval amikor épp sikeres szériád van és szeretnéd emelni a tétet, gondolkodj el kicsit, mekkora szerepe van a szerencsének abban, hogy magasabbra jutottál. Így elkerülheted a kiábrándító pofára esést.

2. Pontos becslés

A pókerben nincs helye a levegőbe beszélésnek. Ha stratégiát raksz össze fejben, és meg akarod becsülni, hogy mi lesz kártyapartnereid következő lépése, kevés, ha azt mondod: valószínűleg blöffölni fog. Ahhoz, hogy mérlegelni tudd, te mit fogsz lépni, sokkal pontosabban kell meghatároznod a dolgot.

A jó döntéshez pontos adatok kellenek.
A jó döntéshez pontos adatok kellenek.Shutterstock

A 70%, hogy csak blöff már sokkal többet segít, ha a saját húzásaidat tervezgeted. Ezt a módszert az élet minden területén jól tudod alkalmazni, mert az emberi kapcsolatok is zökkenőmenetesebbek lehetnek tőle. Egy partimeghívásra adott "talán" vagy "lehet" visszajelzés szinte minden embernek mást jelent, Doris Day sem nagyon tud mit kezdeni vele. Ha viszont azt mondod, kb. 40%, hogy ott leszek, már jobban tervezhetnek ők is.  

3. Intuíció

Tele a net az intuíciót dicsőítő mémekkel, és igen, a pókerben is van helye a megérzéseknek. De nem túl nagy. A világ legnagyobb játékosai nem a megérzéseikből keresnek milliókat. Pontos és körültekintő elemzést végeznek, mert a mai pókerben a megérzés és az emberismeret már nem elég. Megérzéseink egyébként is sokszor tévútra vezetnek bennünket, mert nagyrész vágyaink és félelmeink irányítják őket. Sugallataink inkább olyan hétköznapi dolgokban segítenek, amikben már sok tapasztalatunk van, mondjuk, súghatja azt a pókösztönünk, hogy nem fogunk tudni beparkolni a zsebkendőnyi helyre, vagy hogy gyerekünk reggel sírni fog, amikor elválunk az oviban. De az élet nagy dolgaiban és főleg azokon a területeken, ahol nincs rutinunk, sokkal többet segít a gondos tervezés, mint az intuíció. Legalábbis a profi pókerjátékos szerint. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra