Fogzománcot épít, és a lyukakat is betömi a fogkrémek új generációja

Jó hír azoknak, akiknek a fogorvos a mumusuk – megvan az anyag, amely képes újjáépíteni a fogzománcot!

Az új biogén fogászati termékek – amelyek fejlesztésén anyagmérnökök és fogorvosok közösen dolgoztak – a fogzománc újjáépítése által a kisebb lyukakat is képesek lesznek regenerálni – írja a Health Minute.

Az Egészségügyi Világszervezet megállapítása szerint a fogszuvasodás kezelésének költségei hatalmas gazdasági terhet jelentenek mind az embereknek, mind pedig az egészségügyi rendszereknek. Egy aprócska lyuk pedig - ha nincs megfelelő módon kezelve - könnyen a fog elvesztéséhez vezethet, ami nincs jó hatással a megmaradó fogakra, de a támasztószövetekre sem. Az esetlegesen fellépő gyulladásos folyamatok ráadásul rossz hatással vannak a betegek általános egészségi állapotára, életveszélyes eseteket is beleértve.

A legjobb megelőzés még mindig a jó szájhigiéné lenne: ha rendszeresen mosunk fogat, és fogselymezünk is, illetve minden évben legalább egyszer ellátogatunk a fogorvoshoz, nagy baj nem történhet.

Szervezetünknek van egy olyan csodálatos tulajdonsága, hogy a maga termelte fehérjékkel kis mértékben ugyan, de képes a fogzománc regenerálására. Ezek a saját természetes fogképző fehérjék inspirálták a kutatókat, hogy megtalálják az anyagot, ami képes lesz rendbe hozni fogaink egészségét. 

A tesztelések után az új termék biomimetikus fogkrémként kerül majd forgalomba, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy bárki számára elérhető lesz a drogériák és szupermarketek polcain. A forradalmian új technológia az ígéretek szerint 10-50 mikrométer új fogzománc képződését teszi majd lehetővé minden fogmosáskor.

Oszd meg másokkal is!
Mustra