Kézszárítót használsz? Jobban jársz, ha meg se mosod a kezed

A kórházi WC-kben működő kézbedugós kézszárítók több baktériumot terjesztenek, mint az eldobható papírtörlők – olyannyira, hogy a kutatók véleménye szerint be kéne tiltani a kórházi használatukat!

Egy, a Journal of Hospital Infectionben megjelent kutatás során a szerzők valós kórházi körülmények között vizsgálták a baktériumok elterjedését - egész pontosan az Egyesült Királyság, Franciaország és Olaszország három kórházában található két-két WC-ben. Mindegyik WC-nek volt papírtörlő adagolója és kézbedugós kézszárítója is, a vizsgált napokon azonban ezek közül mindig csak az egyik volt használatban.

A kutatók 12 héten át minden nap mérték a WC-ben lévő bakteriális szennyeződés mértékét, lehetővé téve az összehasonlítást azokra az esetekre, amikor csak papírtörlőt vagy csak kézbedugós kézszárítót használtak. A WC-k padlóiról, levegőjéből és a mellékhelyiségben található különböző felületekről vettek mintákat, a főbb vizsgált baktériumok pedig ezek voltak:

  • Staphylococcus aureus: a kisebb bőr- és sebfertőzésekért,valamint az életveszélyes vérmérgezésért is felelős.
  • Enterococcusok: olyan baktériumok, amelyek nehezen kezelhető fertőzést okozhatnak, beleértve az immunhiányos betegséget is.
  • Enterobaktériumok: az Enterobacteriaceae családba tartozó, rövid pálcika alakú mikroorganizmusok is számos fertőzést okoznak, beleértve a gasztroenteritiszt (gyomor-bélhurut), a tüdőgyulladást és a szepszist.

A vizsgálati eredmények szerint pedig a három kórház vécéiben előforduló baktériumok száma szignifikánsan magasabb volt azokon a napokon, amikor a kézbedugós kézszárítók voltak használatban. Mark Wicox, a Leeds-i Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Tanszékének vezetője, a nemzetközi kutatás irányítójaként elmondta:

A probléma ott kezdődik, hogy egyesek nem mossák meg rendesen a kezüket

és amikor jet-air szárítót használnak, a kezükre áramló nagy nyomású levegő elfújja és elterjeszti a különböző mikrobákat a mosdók levegőjében. Valójában a szárítógép olyan aeroszolt hoz létre, amely szennyezi a mellékhelyiségeket, beleértve magát a szárítót, továbbá a mosdókagylókat, a padlót és más felületeket. Amint az emberek megérintik ezeket, máris ki vannak téve különböző fertőzéseknek.”

Az érintéskerülés technológiáján alapuló jet-air szárítóknál a fertőzések terjedésének megakadályozásában sokkal hatékonyabbnak bizonyultak az egyszer használatos eldobható papírtörlők, melyek a vízzel együtt felszívják a kézen maradt mikrobákat is, így kevesebb az esélye az esetleges átfertőződésnek.

És te hogy állsz a kézszárítókkal?

Oszd meg másokkal is!
Mustra