Ők a magyarok kedvenc kutyái

Annak ellenére, hogy sokszor alapból szörcsögve veszi a levegőt, és irtózatosan is tud horkolni, még mindig a francia bulldog a magyarok kedvenc kutyafajtája. A top 10-be azért két magyar fajta is belefért, míg más, világszerte nagy népszerűségnek örvendő fajták kimaradtak a listából.

2017-ben a francia bulldogból törzskönyvezték a legtöbbet Magyarországon, derül ki a fajtatiszta kutyák tenyésztését összefogó szervezet statisztikájából. A második legnépszerűbb fajta a magyar vizsla, míg a dobogó harmadik fokát a német juhászkutya foglalja el.

Hazánkban a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége állítja ki a nemzetközileg elfogadott törzskönyvet a fajtatiszta kutyák számára. Ez a papír igazolja, hogy a kölyök azonos fajtájú, származási lappal rendelkező szülőktől származik, amelyek rendelkeznek a szükséges küllemi vizsgálatokkal, egészségügyi szűrésekkel és munkában elért eredményekkel. A MEOESZ-től kapott adatok alapján tehát íme a TOP 10:

  1. francia bulldog
  2. rövid szőrű magyar vizsla
  3. német juhászkutya
  4. bulldog
  5. border collie
  6. cane corso
  7. amerikai staffordshire terrier
  8. szálkás szőrű tacskó
  9. puli
  10. bichon havanais

A francia bulldog nem véletlenül vezeti a listát, hiszen kicsi, és nincs nagy mozgásigénye, így városi környezetben is jól tartható. Ugyanakkor sajnos a nyomott orra miatt nem tartozik a legegészségesebb fajták közé. A bulldogok gyakran küzdenek légcsőszűkülettel, szemproblémákkal, térdkalácsficammal, bőrproblémákkal, gyorsan elfáradnak, és nehezen bírják a meleget, ami miatt a nyári hónapokban a gazdáknak fokozottan oda kell figyelni a kutyák hűtésére. 

Francia bulldog
Francia bulldogShutterstock

A rövid szőrű magyar vizsla az aktív kutyatartók kedvence. Hatalmas mozgásigénye van, jól tanítható, és közben egy örök bohóc. Nagyon emberbarát fajta, és általában a gyerekekkel is könnyen megtalálja a hangot, főleg, ha van egy labda, amit eldobnak neki. A fajtára jellemző betegségek közé tartozik a fülgyulladás, az allergia, sajnos jelen van az epilepszia, és viszonylag magas a daganatos betegségek előfordulása. 

A német juhászkutya népszerűsége már évtizedek óta tart. Nem véletlenül, hiszen jól taníthatóak, jól bírják a kerti tartást, és jó házőrzők. Ugyanakkor sajnos esetükben a tenyésztés nagyon rossz irányba indult el, mert a csapott farú kutyák közül sok mozgásszervi problémákkal küzd. A munkára tenyésztett német juhászkutyák között még lehet találni szép, egészséges példányokat, de az ilyen, úgynevezett munkavonalas kutyák inkább hozzáértő gazdáknak valók, akik ki is tudják használni az adottságaikat.

Rövidszőrű magyar vizsla
Rövidszőrű magyar vizslaShutterstock

Összehasonlításképpen a MEOESZ-től megkaptuk a 2007-es toplistát is. A francia bulldog már akkor is az első volt, a német juhászkutya a második, míg a yorkshire terrier volt a harmadik. Ezt követte az angol bulldog, 5. volt akkor még a rövid szőrű magyar vizsla, 6. az amerikai staffordshire terrier, 7. a mopsz, 8. a westie (west highland white terrier), 9. a bichon havanais és 10. a golden retriever.

Amerikában a retrieverek vannak az élen

Érdekesség, hogy az Egyesült Államokban a toplistát a labrador vezeti, 2. a német juhászkutya, 3. a golden retriever, majd ezt követően jön a francia és az angol bulldog. A top 10-be bejutott még a beagle, az uszkár, a rottweiler, a yorkshire terrier és a rövid szőrű német vizsla. A magyar fajták közül a vizsla a legnépszerűbb (30.), a többiek eléggé hátraszorultak: a puli 142., a kuvasz 157., a pumi 162., a komondor pedig a 163. a 190 fajtát tartalmazó listán.

Német juhászkutya
Német juhászkutyaShutterstock

A törzskönyvezetlen fajtatiszta kutyákról nincs adat

A MEOESZ adatai nem terjednek ki a törzskönyv nélküli, szaporítóktól származó kutyákra. Ezeknél a kiskutyáknál semmi garancia nincs arra, hogy valóban azt kapjuk, amit szeretnénk (például könnyen lehet, hogy labradorként eladnak nekünk valami keveréket), arról nem is beszélve, hogy a szaporítók nagyon ritkán foglalkoznak azzal, hogy a tenyészkutyáikat szűrjék az adott fajtára jellemző örökletes betegségekre. Így akár az is előfordulhat, hogy egy törzskönyvezett kiskutya árának a többszörösét hagyjuk ott az állatorvosnál egy szaporítótól származó kutya miatt.

Oszd meg másokkal is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Érdekességek