Szív- és gyomorpanaszaik ellenére jól fogy az energiaital a fiataloknál

Az energiaitalok fogyasztása számos nem kívánt és nem ismert mellékhatással járhat együtt - ettől még persze nagy tételben fogynak. A Miskolci Egyetem Egészségtudományi Karának kutatási eredményei következnek.

Az energiaitalok a cukor, a B-vitamin és a színezőanyagok mellett számos gyógynövény-kivonatot és koffeint is tartalmaznak, utóbbit igen nagy mennyiségben. A hozzáadott természetes növényi alapú hatóanyagok pedig általában a guarana és a ginzeng .

A guarana a természetközeli népeknél magas koffein-, teofillin- és teobromintartalma miatt régóta használt, természetes stimulálószer. Az energiaitalokhoz adva - a koffein mellett - additív élettani hatással bír, mivel erősíti annak serkentő jellegét. A keleti gyógyászatból eléggé jól ismert a ginzeng, mely teljesítményfokozóként a sportolók körében ugyancsak népszerű.

Fő komponense az energiaitaloknak a taurin is, mely az emberi szervezetben természetes formában is megtalálható kéntartalmú aminosav. Legnagyobb mennyiségben az agyban fordul elő, emellett azonban számos egyéb élettani folyamatban fontos szerepet játszik. Csakhogy míg az emberi szervezet számára napi 60 mg taurin bőven elegendő, addig az energiaitalok gyakran 1000 mg-ot is tartalmaznak, aminek elfogyasztása esetén hasmenéssel, rövid távú memóriavesztéssel, elvonási tünetekkel és a depresszió tüneteivel kell számolnunk.

A fiatalok egyre több energiaitalt fogyasztanak, nem törődve annak negatív hatásaival

Ez derül ki legalábbis a Miskolci Egyetem nemrégiben publikált beszámolójából. A kutatás célja az volt, hogy megvizsgálják az egészségügyi tanulmányokat folytató hallgatók energiaital-fogyasztási szokásait és egészségtudatosságát.

A vizsgálathoz 193 kitöltött kérdőívet vettek alapul, a válaszadók 91,2%-a nő, 8,8%-a férfi volt. A kitöltők kisebb aránya, 42,7%-a rendelkezett egészségügyi előképzettséggel, ami esetünkben egészségügyi szakközépiskolai végzettséget, illetve emelt szintű biológia érettségit jelentett.

Energiaital-fogyasztási szokások

A megkérdezettek döntő többsége, 95,3%-a kipróbálta már az energiaitalt - nem túl meglepő módon - a fáradtság érzésének leküzdésére, illetve az energikusság, a felfrissülés, vagyis az élénkítő hatás kedvéért. Az önbevallások alapján a hallgatók 6,5%-a fogyaszt energiaitallal egyidejűleg egyéb koffeintartalmú italt, 43,8%-uk pedig alkoholt.

Sokan keverik alkohollal az energiaitalt
Sokan keverik alkohollal az energiaitaltShutterstock

Tapasztalt mellékhatások

A kérdőívet kitöltők fele (50,3%) nem tapasztalt még mellékhatást energiaital-fogyasztást követőe, a többiek viszont igen: a leggyakrabban heves szívdobogást és gyomorbántalmakat, néhányan pedig idegrendszeri tüneteket is észleltek. Ennek ellenére a mellékhatásokat érzékelők 50,9%-a mondta azt, hogy rosszulléte sem tartotta vissza ettől a szokástól. Pedig némi óvatosság nem ártana, hiszen a túlzott energiaital-fogyasztás több tragikus balesetet is okozott máraz Egyesült Államokban, Kanadában és nálunk is.

Tapasztalt mellékhatás Válaszadók % * A kérdésre választ adó fogyasztók száma (n=177)
Nem tapasztalt mellékhatást 50,3
Szédülés 4,0
Kézremegés 2,3
Félelemérzet 4,0
Idegesség érzet 8,5
Álmatlanság 7,3
Fejfájás 7,3
Ájulás 0,0
Magas vérnyomás 9,6
Heves szívdobogás érzet 29,9
Hányinger/hányás 5,6
Gyomorbántalmak 10,7
* A válaszadók több választ is megjelölhettek, ezért a % értékek összege nem 100%

Forrás: Egészségfejlesztés Folyóirat 2018. 59. évf. 4. sz.

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra