Menne még a történelem érettségi?

Nincs nagy affinitásod esszét írni a zsitvatoroki béke hosszú távú külpolitikai hatásairól, de azért a töri érettségi napján csak kipróbálnál egy feladatsort? Kvízünkkel most ezt is megteheted!

A magyar és a matek írásbelik után a történelem érettségikkel folytatódik ma a középiskolások vesszőfutása, avagy felvételi pontvadászata. Legalábbis a végzősöké, akik a szerenádok és ballagások nyüzsgése után kétségkívül szomjazták már, hogy Hammurappi törvényei között lehessen végre bogarászni, esetleg vaktérképen beikszelni Mohenjo Darót. 

Az úgynevezett rövid választ igénylő feladatok jobbára ilyen és ehhez hasonló források elemzéséből, képek, helyszínek azonosításából, történelmi események és figurák párosításából állnak. Ezeket kell a középiskolai történelmi atlasz, egy helyesírási szótár, valamint az a bizonyos saját kútfő alapján olyan gyorsasággal megválaszolni, hogy jusson még idő a kifejtős kérdésekre. 

GettyImages-113439802
Fotó: UniversalImagesGroup / Getty Images Hungary

Mivel arra sajnos nem vállalkozhatunk, hogy minden kedves olvasónk esszéjét - a javítási-értékelési útmutató alapján - lepontozzuk, egy rövid feleletválasztós kvízt állítottunk össze, melynek segítségével tesztelheted magad: érettnek számítasz-e még manapság.

Atlaszt természetesen itt is szabad használni, ha pedig éppen ez a vizsga az, amit a leginkább visszasírsz 18 éves korodból, és kedved lenne újra átélni az egészet, komplett feladatsorokat itt találsz hozzá! 

Minden kérdés megválaszolására 60 másodperc áll rendelkezésedre. Jelöld meg a helyes választ, vagy várd ki az idő végét, vagy kattints a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbáld meg újra.

Indulhat a kvíz!
Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.