Sikeres nőkről készült Barbie sorozat

Frida Kahlo, Amelia Earhart, Ashley Graham, Chloé Kim. A róluk mintázott babákkal inspirálhatjuk a lányokat, hogy álljanak ki magukért és küzdjenek az álmaikért.

A nemzetközi nőnapra a Google doodle-jában 12 művész alkotásával a hétköznapi nőt ünnepli, a Barbie gyártója pedig 14 inspiráló nőről mintázott babákat gyártott. A Mattel a babák legyártása előtt elvégzett egy felmérést, amelyben nyolcezer anya vett részt, és kiderült, hogy 86 százalékuk aggódik azért, hogy ki fogja inspirálni a lányaikat. Így készültek el a „Sheroes” program keretében az emblematikus nőkről mintázott babák. 

Készült baba Frida Kahlo mexikói művészről, Amelia Earhartról, az első női pilótáról, aki átrepülte az Atlanti-óceánt, Ashley Graham plus size modellről és a szupermenő Chloé Kim, olimpiai bajnok snowboardosról is, csak, hogy a kedvenceinket emeljük ki. A kezdeményezés szuper, de kicsi hiba azért itt is becsúszott.

A láthatatlan nők nem motiválnak

Az Apollo 11 programon is dolgozó afroamerikai matematikus, Katherine Johnson is saját, (többé-kevésbé) testre szabott Barbiet kapott a 14 babából álló „Sheroes” program keretében – írja a Huffington Post. A 99 éves Johnson is együttműködött egyébként a Mattellel, hogy a lehető legjobban hasonlítson rá a Barbieja, de ettől még furcsább, hogy miért csak egy szemüveges Barbiet sikerült összehoznia a cégnek.

„Tudjuk, hogy nem válhatsz azzá, akit nem is látsz” – nyilatkozta a női példaképeket felsorakoztató sorozatról Lisa McKnight, a Barbie vezérigazgatója. „Mindig volt rá lehetősége a lányoknak, hogy Barbiekkal játsszák el, milyen szerepeket és milyen karriert képzelnek el maguknak. Örömmel tölt el minket, hogy most valódi nőket és példaképeket állíthatunk eléjük, hogy ezzel is megmutassuk nekik, hogy bármit megvalósíthatnak az életben.”

Jó pár évtizeden át azt jelentette mindez, hogy elképesztően hosszú lábakkal felszerelt rendőrnők és elképesztően hosszú lábakkal felszerelt görkoris csajok, esetleg jó hosszú lábú vízvezetékszerelőkről álmodozhattak a barbizó lányok. Fridát mondjuk továbbra sem láthatják, csak egy népviseletbe öltözött Hófehérkét. Pedig csak azokkal a majdnem összeérő szemöldökökkel kellett volna egy kicsit megszaladnia a tervezők kezének, Frida Kahlónak ugyanis egyik védjegye volt az összenőtt szemöldöke, ő ezen sosem változtatott.

"I hope the exit is joyful - and I hope never to return." These words are from #FridaKhalo. She wrote them in her diary few days before her death on this day, July 13th, 1954. Her health had declined over the years. In 1952, her leg was amputated at the knee due to gangrene. The official cause of her death was a pulmonary embolism but some people suspected she died of an overdose that may or may not have been accidental. This painting is titled 'Without Hope'. #todayisartday #art #artist #painting #oiloncanvas #artwork #arthistory #fineart #artoftheday #artpic #dailyart #frida #khalo #fridakhalo

Today Is Art Day (@todayisartday) által megosztott bejegyzés,

Lehetnek viszont filmrendezők, természetvédők, snowboardosok és balerinák. HAamegvásárolják a Barbie hamarosan boltokba kerülő 14 hősnőjének egyikét.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek