40 éve nem untunk rá az Annie Hall-ra

Woody Allen 40 éve készítette el minden idők egyik legjobb romantikus vígjátékát.

Április 20-án volt negyven éve, hogy bemutatták Woody Allen kultikus filmjét, az Annie Hallt, én pedig nagyjából 20 évvel ezelőtt, 15 évesen láttam először és nem túlzás azt mondani, hogy Bowie-hoz hasonlóan megváltoztatta az életemet. Ami érthető, hiszen kevés filmben ér össze ennyire a látvány és a szöveg, mint az Annie Hall-ban.

40 éve öltözünk Annie Hallnak.
40 éve öltözünk Annie Hallnak.Facebook.com / Annie Hall

A klasszikus, megunhatatlan idézetekkel telenyomott film ugyanúgy nagy hatással volt a popkultúrára, mint a filmes- és divatvilágra is. Olyannyira menő lett, hogy ízig-vérig New York-i filmjével Allen még a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat is elhappolta a Star Wars elől. Az pedig külön vicces, hogy maga a rendező állítólag még egyszer sem látta teljes egészében az egyik fő művét, amiben szexisnek ábrázolja az értelmiségi, nagyvárosi közeget.

„Azt mondtam magamnak, hogy talán megpróbálkozom néhány mélyebb filmmel, és azzal, hogy ne mindig ugyanúgy legyek vicces. Esetleg más értékek is felbukkannak, amik érdekesek és hasznosak lehetnek a közönség számára. És működött” – mondta Stig Björkman Woody-Allenről című könyvében a rendező, aki az Annie Hall készítésekor töltötte be a negyvenet és már olyan sikereken volt túl, mint a "Fogd a pénzt és fuss", a "Játszd újra, Sam!" vagy a "Banánköztársaság".

Alvy Singer felnőttkori megpróbáltatásai eredetileg a túl komolyan hangzó Anhedonia vagy It Had to Be Jew címen futottak volna, de szerencsére sikerült inkább a főhősnő, Diane Keaton igazi nevét (Diane Hall) felhasználni a címhez és Annie Hall néven bemutatni a filmet a Los Angeles-i Filmfesztiválon.

Szeretjük, ahogy Woody Allen párhuzamot von New York és Los Angeles között. Az ötlettel egyébként számos filmes és sorozatkészítő megpróbálkozott az elmúlt évtizedekben.

Woody Allen olyan feltörekvő, ma már világsztárnak számító színészek karrierjét tolta meg azzal, hogy kisebb szerepet adott nekik az Annie Hallban, mint Sigourney Weaver, Shelley Duvall, Christopher Walken vagy Jeff Goldblum – hívja fel a figyelmet a parádés szereposztásra a Wikipedia.org.

Nehéz lenne megmondani, hogy melyik az a tíz vagy akárhány idézet, amit a legjobban szeretünk az Annie Hallból, de talán ezt az ötöt idézzük leggyakrabban már generációk óta és valószínűleg fogjuk is még egy darabig. (Ide kattintva tematikára lebontva találjátok a legzseniálisabb Woody Allen idézeteket.)

  • Sohasem lennék egy olyan klubnak a tagja, amelyik elfogadna engem tagjának.
  • Hogy kapnád be az összes faszomat!
  • Én már gyerekként is rosszul választottam nőt magamnak. Emlékszem például, amikor anyám elvitt megnézni a Hófehérkét, minden gyerek Hófehérkébe lett szerelmes, én a gonosz királynőbe.
  • Aki nem tudja csinálni, az tanítja, és aki tanítani se tud, abból lesz a tornatanár.
  • Én az élet dolgait két részre osztom: rettenetesre és nyomorúságosra.
Oszd meg másokkal is!
Mustra