Ismerje meg Tajvan világát ingyen!

Tajvan sajátos múltjának és politikai- gazdasági hátterének köszönhetően filmművészete igen sokszínű. Így érdemes lesz ellátogatni a második TAIWAN DOX - Tajvani Dokumentumfilm Napokra október 20-22 között, vetítések helyszíne Toldi Mozi és a DocuArt Mozi, és az összes film megtekintése ingyenes. A 8 film, amit a filmnapok alatt megnézhet, betekintést enged a tajvani őslakosság életébe, a bulvármédia robbanásszerű fejlődésébe, vagy éppen emberi történeteket láthatunk majd a vásznon. A filmeket mandarin nyelven, magyar és angol felirattal vetítik. Átnéztük a filmlistát, és próbálunk kicsit segíteni a szelektálásban.

Ugorj, Ashin!

Az ajánlót olvasva, már az nagyon érdekes volt számomra, hogy a film a rendező testvérének a történetét meséli el, így egy plusz, személyes érintettséget adva a film sztorijának. Ashin, a főszereplő egy tajvani kisvárosban nőtt fel, majd már korán elkezdett az iskolai tornászcsapatban edzeni: szeretett volna bekerülni a válogatott csapatba. De ahogy lenni szokott, közbejött egy barát, aki rossz hatással volt rá, így csöppent bele a kábítószer és a bandaháborúk világába. A filmben megjelenik a bizonytalan kamaszkor világa, és az is, hogy egy tragédia hatására hogyan tud az ember hirtelen kijózanodni, és visszatérni a normál kerékvágásba.

Jégtörés

A család intézménye a legtöbb esetben nagyon fontos az ember életében, de hogyan értheti meg egy nyolcéves kislány a család érzéseit egy rövidke látogatás során? Egy olyan kislányról szól a film, aki még sohasem látott havat, de édesanyja úgy dönt, hogy elviszi oda ahonnan származik és együtt hazalátogatnak szülővárosába, a betegeskedő nagymamához. Az idegen táj szépsége, és természeti adottságai mellett, a kislány a család melegét is megismeri: megismeri szerető nagyszüleit, és ez az élmény van a legnagyobb hatással a kislányra.

Az alma íze

Eléggé aktuális lehet, főleg most és itt ez az alkotás: a film elbeszéli a sajtószabadság és az öncenzúra problémáját Tajvanban. A film a tajvani NEXT MEDIA cégcsoport fejlődésének története mentén mutatja be, hogyan formálódott az újságírás Tajvanon az elmúlt évtizedekben, és Kína vigyázó szeme, illetve különböző egyéni érdekek, hogyan provokálják ki olykor az öncenzúra alkalmazását. Egy elképesztően ironikus történet rajzolódik ki a szemünk előtt arról, hogy Tajvan sajtószabadságának megőrzése miért egy szenzációhajhásznak bélyegzett hongkongi médiavállalaton áll vagy bukik.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek