Fortepan: nézegessen 70 éve készült esküvői fotókat!

Régi fotókat böngészni az egyik legjobb időtöltés, beillik egy belső utazásnak is, és amióta a Fortepan létezik, erre egyre többször adódik rá lehetőségünk. Olyan régi fotókat digitalizálnak és tesznek elérhetővé, amelyek létezéséről eddig nem is tudtunk. Poros padlások, penészes pincék, költözéskor előbukkanó dobozok sötétjéből kerülnek elő a legváltozatosabb és legérdekesebb darabok, melyek betekintést nyújthatnak letűnt korok világába.

A Fortepan jóvoltából most nyilvánosságra került több mint ezer fotó valószínűleg a legboldogabb ezer fotó lehet az archívumukban, ugyanis a rajta szereplők életének – ha minden menetrendszerűen alakult – egyik legboldogabb pillanatát örökítik meg; a felvételek 300 esküvőt dokumentálnak. Pedig nem a legkönnyebb időszakból valók: 1946 és 1950 közt készültek.

A Fortepant az Új Ember katolikus hetilap kereste meg nyár elején egy több ezer felvételből álló fotónegatív-hagyatékkal, melyet a szerkesztőség Zuglóba költöztetése közben fedeztek fel. Azt kérték cserébe, hogy az érdemesnek tartott fotókat mutassák be.

A felvételek Hámori Gyula hagyatékából származnak, az 1946-50 közötti öt évből. Ez csak töredéke egy egész élet munkájának, egészen pontosan ezer fotó, háromszáz esküvő. Hámori fő profilja az esküvői fotózás volt, úgyhogy van itt minden, ami egy esküvőn csak létezhet, csak győzzük végigböngészni! Esküvő minden mennyiségben, formában, felekezetben és időjárásban.

A korabeli esküvői ruhadivat, a cipők, a virágcsokrok, az arcok, a viszonyok, az épületek története, a történelem mind-mind kiolvasható belőlük, kattintson a galériáért!

Mustra