Azt se tudja, hová tegye a pénzét?

A „Too Much” azaz Túl sok elnevezésű asztalt (szobrot?) a funkcionális szobrokban utazó Atelier Amarist a plasztik tárgyakban jártas spanyol művésszel, Alejandro Mongéval együttműködve készítette 2014-ben. Bevallásuk szerint még maguk sem döntötték el, vajon a művészet, vagy inkább a dizájn kategóriába sorolható. A sorozatgyártását mindenesetre nem tervezik, viszont kiállításokra azóta is hordják, úgyhogy mi tegyük az előbbi kategóriába.

dining-table-1
amarist.com

A szoborszerű, provokatív asztallal (vagy asztal formájú műtárggyal) elsősorban a fogyasztói társadalom visszásságaira szerették volna felhívni a figyelmet, de remélik, hogy a látottak után sokan elgondolkoznak majd a pénz valódi értéről és jelentőségéről is – magyarázza a gizmodo.com a kocka formát kapott dohányzóasztalt, melyben ötven eurós bankjegyek "szenesednek", miközben egy (bioüzemanyag) láng csap belőle a magasba.

03-960x560
amarist.com

„Mi a pénzt értéke? A pénz csak egy színes papírfecni, amire 10, 20, 50 dollár, cent vagy euro van ráírva. Egy szám ellenében kaphatunk csak valami materiális dolgot cserébe, ami önmagában nem képvisel semmilyen értéket. A mű jól tükrözi a pénz, az idő valamint az emberek jelentőségét és értékét” – mondja a látványos asztalról Amarist, aki szerint a munkafolyamat legnehezebb része egyértelműen az volt, mikor azon dolgozott, hogyan oldja meg a legegyszerűbben a kamupénzek égésének effektjét úgy, hogy azok ne lobbanjanak valóban lángra. A művész egyébként minden egyes papírpénzt egyesével rajzolt meg és ragasztott fel. A türelmet igénylő munkafolyamatot megnézheti a videóban!

Oszd meg másokkal is!
Mustra