Minimum 10 millió fontot várnak David Bowie műgyűjteményének árverésén

Novemberben a Sotheby's egy két napig tartó aukció keretében bocsátja licitre a januárban elhunyt énekes műtárgyait, és a Guardian szerint a gyűjtemény darabjai minimum 10 millió fontért találnak majd gazdára, de könnyen lehet, hogy a fanatikus (és tehetős) rajongók jóval feljebb tornázzák majd az összeget. Szakértők szerint például csak Jean-Michel Basquiat Air Power című festménye önmagában 3,5 millió fontot ér. 

A műtárgyak nagyrésze 20. századi brit alkotóktól (pl. Damien Hirst, Frank Auerbach, Stanley Spencer, Patrick Caulfield, Peter Lanyon és Graham Sutherland) származik. Simon Hucker, a Sotheby's munkatársa szerint a művészetrajongó és -értő (és maga is festő) Bowie főként olyan műveket vásárolt meg, amelyek személyesen sokat jelentettek számára, amelyek komoly hatással voltak rá, inspirálták őt. Ezért is voltak számára különösen fontosak a brit művészek, hiszen ők az otthont jelentették számára. 

A bútoroktól kezdve a festményeken, rajzokon keresztül a fotókig és szobrokig egyébként sok mindenre lehet majd licitálni. A család azzal indokolja az árverést, hogy nincs hol elhelyezzék a gyűjteményt, de persze azért vannak olyan művek, amelyektől nem válnak meg. "A család ugyan megtart pár olyan darabot, amiknek tényleg komoly személyes értéke van, de végre másoknak is van lehetősége megcsodálni és megszerezni azokat a műalkotásokat, amelyek olyan nagy becsben tartott" - nyilatkozta Bowie vagyonának kezelője.

Mielőtt kalapács alá kerülnének az alkotások, lesz egy utazó kiállítás is belőlük: szeptemberben Los Angelesben és New Yorkban, októberben Tokióban lehet megtekinteni a gyűjteményt, majd november elseje és tizedike között a londoni Sotheby's mutatja be az árverésre kerülő tárgyakat, és az utolsó napon már meg is kezdődik az aukció.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek