A papír alapú könyvek nem hagyják magukat legyőzni

Hiába a könyvolvasók elterjedése, hiába a sok alkalmazás és a tabletek, a papír alapú könyvek úgy tűnik, újra divatba jönnek. Legalábbis a felmérések szerint a könyvolvasók és a digitális értékesítések csökkennek, de a papíralapú könyvek forgalma hosszú évek óta növekszik. 

A Guardian ír arról, hogy az ekönyv olvasók piaca csökken, ami persze alapjában még nem jelenti azt, hogy a digitális könyvek iránti kereslet is csökkenne, hiszen a számos könyvolvasó alkalmazással már a tableteket sem nagy ördöngösség olyan könyvolvasóvá alakítani, ami nem bántja a szemet. Az már viszont elgondolkoztató, hogy az Amazon, amely a digitális értékesítések élén jár, könyvesboltot nyitott. Valódi, papírra nyomtatott, két ujjal lapozgatható, könyvillatú könyveknek.

Persze ez lehetne egyfajta retróbolt, csakhogy a papír alapú könyvek reneszánszáról szóló spekulációkat a Kiadók Szövetségének jelentése is alátámasztja, mely szerint a digitális tartalmak kereskedelme 563 millió fontról 554 millióra csökkent, ami ugyan nem óriási különbség, viszont a fizikai eladások erősödtek, 2,75 milliárd fontról 2,76 milliárdra, és ez már viszont nagyon is az. Ez a szám az elmúlt években folyamatosan csökkent, de most az életmódkönyvek és a színezők térhódításának köszönhetően elkezdett növekedni a nyomtatott könyvek forgalma Angliában.

A magyarázat szerint ennek oka, hogy még mindig megvan, sőt egyre erősebb az olvasók vágya, hogy letöltés helyett fizikailag birtokolják, kézbe vehessék a könyveket, és ahogyan a virtuális háziállatokat vagy virtuális barátokat sem tartják igazinak, úgy a digitális könyvtárat sem. Szintén lényeges szempont az is, hogy az olvasóknak is kezd leesni az a tudományosan is alátámasztott trend, hogy fontos lenne egyre inkább elszakadni a képernyőktől. 

Hasonló trend a zeneiparban is megfigyelhető volt, ahol a lemezek eladása drámaian visszaesett, de a fogyasztók arra hajlandóak voltak pénzt áldozni, hogy élőben lássák a kedvenceiket, ez pedig a fesztiválok térhódításához vezetett. Ehhez hasonló már a könyves piacon is megjelent a felolvasóestekkel, és ezt csak alátámasztja, hogy a zenei eladásokban is reneszánszát éli a bakelit lemezek forgalma. Bár már rádió megjelenésével is az olvasás halálát vizionálták, úgy tűnik, Gutenbergnek nem kell aggódnia: a könyv egyelőre elpusztíthatatlan.  

2
Shutterstock
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek