13+1 érdekesség a 13-as számról

Idén május 13-a péntekre esik, ami a Föld lakosságának nagy részét valószínűleg hidegen hagyja. Akad azonban az embereknek egy olyan szelete, aki a szerencsétlennek hitt együttállás reggelén már gyanakodva ébred, munkába menet is kétszer körülnéz a zebrán, és még az ebédnél is fokozottan figyel, hogy le ne egye magát. De vajon miből fakad a babona, ami a 13-as számot kíséri, és miért számít különösen szerencsétlennek, ha péntekkel párosul? A MentalFloss segítségével ennek jártunk utána.

1. 13 apostol vett részt az utolsó vacsorán

Azt mondják, Iskarióti Júdás volt az utolsó, aki helyet foglalt köztük, a folytatást mindannyian ismerjük. Ezért dívott sokáig az a szokás is, hogy vendégségnél inkább kihagytak valakit, vagy hívtak még egy főt, de semmiképp sem ülhettek 13-an az asztalnál.

2. Bajkeverő vacsoravendég nem csak Jézusnak jutott

A bibliai történet mellett létezik egy ősibb, norvég legenda is, amely szerint 12 istenük lakomához készülődött épp, amikor Loki, a háború istene megjelenik – hívatlanul. Ráadásul nemcsak illetlen volt, de hozta a szokott formáját is: megölte az egyik vendéget, a cselekmények pedig végül a Ragnarökhöz, azaz kábé a világvégéhez vezettek – amit csak egyetlen emberpár élt túl. 

3. Káin és Ábel

A keresztény mitológiához visszakanyarodva: sokan úgy gondolják, hogy Jézust is pénteken feszítették keresztre. Kutatók azonban inkább úgy vélik, az a péntek nem 13-ra esett, sokkal inkább 33. április 3-ra. Nem ez az egyetlen történet, amihez e péntek 13-at kötik amúgy: szerintük Káin és Ábel történetének drámája, a testvérgyilkosság is ehhez a naphoz kötődik.

4. 13 lépcsőfok

Ennyi vezetett a bitófához. Egyes legendák szerint a hurok is 13 csavarból állt, de igazából nagyjából csak nyolcból.

5. Apollo 13

A tudomány nem hódol be a babonáknak. Ehhez képest a 13-as sorszámú volt az egyetlen sikertelen Holdra tervezett misszió: egy felrobbant oxigéntartály miatt az űrhajósok túlélése se sokon múlott, de végül épségben visszatértek. 

6. Péntek 13. okozta a Templomos lovagok eltűnését

Pontosabban az a tömeges letartóztatás- és kivégzéssorozat, amit 1307. október 13-án vittek véghez a lovagrend tagjai ellen IV., azaz "Szép" Fülöp utasítására, és ami a Templomosok rendjének későbbi feloszlásához vezetett. Ez a dicső esemény amúgy a történelem első koholt pereinek egyikeként rögzült a köztudatban. És ez a dátum viszont tényleg péntekre esett.

GettyImages-592641207
Keystone / Europress / Getty

7. Pech

Gioachino Rossini zeneszerző úgy vélte, a péntek balszerencsés nap és a 13-as számot is utálta. Azt nem tudni, milyen élettapasztalatok mondatták ezt vele, az azonban biztos, hogy1868. november 13-án halt meg. Egy pénteki napon.

8. 13-an vannak, mint a boszorkányok

Bár a boszorkányok gyülekezete ma már akárhány tagú lehet, korábban szigorúan meghatározott létszáma volt, Igen, 13.

9. Nevében hordozza a végzetét

Régi babona az is, hogy ha 13 betűből áll valakinek a neve, akkor az ördög szerencséjét kapja egész életére. Jó, jó, babona, de azért megemlítjük, hogy a leghírhedtebb sorozatgyilkosok közt voltak jópáran, akikre illik ez a felfedezés: Charles Manson, Theodore Bundy, Jeffrey Dahmer és Hasfelmetsző Jack angol neve, a Jack the Ripper is 13 betűből áll.

10. A tökéletes 12-es

A számmisztikában a 12-es számot tekintik a tökéletesség és a teljesség jelképének. Éppen ezért, ha a tökéletesnél úgy akarunk jobbak/többek lenni, hogy hozzáadunk egy számjegyet, az csak rossz ötlet lehet és balszerencsét hoz.

11. A 13-asok Klubja

Az 1800-as évek végén volt egy csoport, aminek a neve The Thirteen Club, azaz a 13-asok Klubja volt. Céljuk az volt, hogy bebizonyítsák, tévhit az, miszerint ha 13-an ülnek egy asztalhoz, a következő évben valamelyikük meghal. Minden hónap 13-án találkoztak és hogy tetézzék a dolgot, még a sót is kiöntötték, és aztán nem dobtak a hátuk mögé egy csipetet, ahogy azt a babona előírja. Az USA több elnöke is tagja volt a társaságnak: Benjamin Harrison, Grover Cleveland, William McKinley, Theodore Roosevelt és Chester A. Arthur. Sajnos nem tudjuk, mikor volt az utolsó ülésük, azt viszont érdekes tudni, hogy a felsorolt elnökök közül kettő is úgy halt meg, hogy lelőtték. Igaz, egyikük esetében csak baleset volt.

12. 1972. október 13-a péntekre esett

És ekkor történt a repülés történetének egyik legemlékezetesebb katasztrófája: a Chilébe tartó uruguayi gép zuhant le az Andokban. 29-en meghaltak, a többiek pedig úgy élték túl a mentőexpedíció megérkezéséig, hogy halott társaik húsát ették meg. Ez a dátum tudhatott valamit, mert ugyanaznap egy szovjet utasszállító is lezuhant, mindössze egyetlen kilométerrel a célja előtt: ott 173 utas veszítette életét.

+1

A 13-as számtól való félelemnek külön neve is van: ez a triszkaidekafóbia. Ennek - vagy csak a babonáknak - köszönhető az is, hogy sok szállodában nincs 13-as szoba vagy emelet. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra