Rekordárat adtak Reigl Judit festményéért a Sotheby's aukcióján

December 10-én 315 ezer euróért, azaz 99,58 millió forintért kelt el a Sotheby's aukciósház párizsi fiókjában Reigl Judit Robbanás (Éclatement) című festménye. Ezzel a Párizsban élő 92 éves művész lett kvázi a legdrágább élő magyar festő. 

424PF1515 8RT5Y 1
Westimage - Art Digital Studio / Sotheby's

A szürrealistának induló, majd a lírai absztrakt felé forduló Reigl Judit a Wikipédia szócikke szerint Szőnyi István tanítványa volt, mielőtt 1950-ben Franciaországba disszidált (nyolc alkalommal kísérelte meg a szökést a vasfüggönyön keresztül, mielőtt végre sikerült neki). Azért disszidált, hogy szabadon alkothasson, mert nem elégítette ki, hogy itthon csak Rákosi, Gerő és Sztálin portrékra volt igény, azóta is Franciaországban él. 1954 óta állít ki Franciaországban, első kiállításának katalógusához maga André Breton, a szürrealizmus legfontosabb alakja írta az előszót. Hazánkban csak a kétezres évek kezdete óta láthatók a festményei. 

Az ár azért is meglepő, mert maga a Sotheby's is csak 60-80 ezer euró körülre becsülte a Robbanást, de amúgy a művésznő képért fizettek már 340 ezer eurót is, igaz akkor egy francia galéria értékesítette a festményt. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra