KultúrFRÖCCS – ahogy ismert kedvenceink szeretik

Untuk már a sima programajánlót, ezért csavarunk rajta egyet és megkérdezünk néhány ismert arcot, miket preferálnak az őszi programarzenálból. A folytatásban Abodi Dóra divattervező, Horányi Juli énekesnő és Szabó Simon színész elárulja, milyen programokkal töltődtek fel nyáron, miket ajánlanak őszre, hol lennének, ha nem itt, és mi fog velük történni a közeljövőben.

Horányi Juli

Zenei frontról a hazai tehetségkutatók egyik legérdekesebb karakterét, Horányi Julit kérdeztük. A fiatal énekesnő 2014-ben egy tehetségkutató versenyen hívta fel magára a nagyközönség és a szakma figyelmét. Azóta folyamatosan koncertezik, és hamarosan jelentkezik új, szóló kislemezével.

Mi volt számodra nyár legmaradandóbb kultúrfröccse?

Sajnos a kultúrprogramok szempontjából az idei nyár számomra elég szűkös volt. A sok fellépés és a kislemezem munkálatai mellett alig jutott időm kikapcsolódásra. Egy koncertet tudnék megemlíteni a Random Trip keretein belül, ami nézőként nagy élmény volt: Fábián Juli és Little G Weevil, valamint Andrew Hefler álltak a színpadon. Ők hárman nagy kedvenceim, csodás volt nézni, hallgatni őket, és tanulni tőlük. Van kilátásban olyan program a közeljövőben, amire biztos el fogsz menni? A Ludwig Múzeum Abszolút szépség című kiállítása nagyon érdekel, meg fogom nézni, illetve a Ludwig Goes Pop kiállításra is kíváncsi vagyok, amely október elején nyílik majd. Egy Frenák Pál előadást régóta szeretnék megnézni, mert eddig csak felvételről láttam és a Recirquel ÚjcirkuszTársulat előadásaira is kíváncsi lennék. 

Horányi Juli
Horányi JuliCsalár Bence

Ha teleportálhatnál bárhová a világon, milyen kulturális eseményt látogatnál meg?

Nagyon szeretnék elmenni egy FKA Twigs koncertre, szívesen meglátogatnám a The Kyoto Costume Institute kiállítást, és szívesen megnéznék egy operát a Berlini Operaházban, de a New York-i MoMA-ba is elmennék.


Veled kapcsolatban lesz olyan esemény, amire invitálhatjuk az olvasóinkat?

Szeptember közepén megjelenik az első szóló EP-m, ehhez kapcsolódóan lesz Akusztik koncertem a Petőfi Rádióban szeptember 17.-én és október 16-án, Óbudán is láthat majd a közönség szintén a zenekarommal egy nagyon hangulatosnak ígérkező koncerten.

Szabó Simon

Szabó Simont nemcsak színészi játékáért szeretjük, hanem mert intelligens és nagyon emberi módon tud kiállni fontos, társadalmi ügyek mellett. Őt is megkértük, mesélje el, idén nyáron mi kapcsolta ki, és mit ajánl nekünk őszre:

Mi volt számodra nyár legmaradandóbb kultúrfröccse?

Nem nevezném kultúrprogramnak, de repülhettem egy igazi harci helikopterrel a Flying Bulls kötelékéből, egy kiszuperált Cobra Ah 1-el. Na, az szuper volt. Koncerten, színházban, kiállításon nem voltam a nyáron.

Van kilátásban olyan program a közeljövőben, amire biztos el fogsz menni?

Szeptember 17 -18-án a Toldi moziban lesz a Klipszemle, ami egy hiánypótló kezdeményezés, pláne mióta megszűnt a VIVA Comet díja. Ez érdekes lehet, mert nemcsak (sőt) a mainstream szcéna jelölheti a klipjeit, hanem gyakorlatilag bárki.

Szabó Simon
Szabó Simon

Ha teleportálhatnál bárhová a világon, milyen kulturális eseményt látogatnál meg?

Mostanában nyílt Angliában egy rendhagyó "vidámpark", Dismaland, egy Disneylandet kifordító kétségbeesés-park. Ide azért elugranék! 

Veled kapcsolatban lesz olyan esemény, amire invitálhatjuk az olvasóinkat?

Szeptember 26-án lesz a Fenntarthatósági nap a Millenárison, ami minden "városlakót" érdekelhet! Egyébként egy pályázat is kötődik hozzá, no meg én is ott leszek, beszélgetünk, megfejtjük a jövő fenntartható világát!

Abodi Dóra

Abodi Dóra, az egyik legsikeresebb hazai divattervezőnk köztudottan rajong a művészetekért, az elfeledett kultúrákért, a tervezést megelőző inspirálódásnál pedig szeret mélyre ásni. Evidens, hogy kíváncsiak voltunk a tippjeire:

Mi volt számodra nyár legmaradandóbb kultúrfröccse?

Az idei évünk elfoglalt volt, nem nagyon jutottam el fesztiválokra és előadásokra, inkább az interneten, irodalomban, filmekben és utazások során találtam inspiratív dolgokat. Négy dolog jut így eszembe: Karpathoson megnéztünk egy ősi hegyi falut, Olymposnak hívják és találtunk egy nagyon régi ortodox templomot, amely tele volt betegségűző talizmánokkal, ikonokkal és hímzett anyagokkal, gyönyörű volt. A másik: az egyik este spontán ötlettől vezérelve megnéztük a Nagy Kékség című Luc Besson filmet és nagyon magával ragadott. A harmadik, hogy felfedeztem Murakami regényeit és rengeteget olvastam tőle. Végül nagyon tetszett Milánóban a Fondazione Prada, nagyon izgalmasnak tartom. 

Van kilátásban olyan program a közeljövőben, amire biztos el fogsz menni?

Nincsenek terveim, mert az ősz a divatban nagyon sűrű, főleg a divathetekre készülünk: Milan Fashion Week, Párizs és Shanghai. De gondolom, mindenhol adódik majd valami jó program a munka mellett.

Ha teleportálhatnál bárhová a világon, milyen kulturális eseményt látogatnál meg?

Szeretnék egyszer elmenni a Burning Man fesztiválra és az Art Basel Miamira. Illetve hallottam Banksy Dismaland horror vidámparkjáról, de nagyon kíváncsi vagyok a Serpentine Pavilionra, amit Salgas Cano tervezett.  

Abodi Dóra
Abodi Dóra

Veled kapcsolatban lesz olyan esemény, amire invitálhatjuk az olvasóinkat?

A divathetekre készülünk, az elkészült SS/16 kollekciónk nagyon izgalmas lett, ezt szeretnénk minél szélesebb körben megmutatni.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra