Björk fejdísztervezője logók áthímzésével enyhíti a honvágyát

A Juxtapozon futottunk bele James Merrybe, aki egy izlandi származású, New Yorkban élő művész, és nemrég azon kapta magát, hogy honvágyat érez másik otthona, Izland iránt. Ahelyett azonban, hogy vett volna egy repülőjegyet, érzéseit közismert sportmárka-logók áthímzésében élte ki, amiket Facebook-oldalán meg is osztott, alábbi galériánkban pedig meg is nézheti őket. Merrytől már csak azért sem áll távol a hímezgetés, mert az elmúlt hat évben ő készítette Izland egyik elsőszámú kulturális exportcikke, az énekesnő Björk különleges fejdíszeit (az ő retrospektív életműkiállításáról egyébként pár hónapja írtunk – ha lemaradt, ide kattintva pótolhatja, érdemes).

A tervezővel nemrég a Vice magazin is készített egy interjút a hímzéseiről. Ebből kiderül, hogy a növénymotívumok szokatlan megjelenítése nem újdonság az életében, 2012-ben már kiadott egy Anatomies című könyvet, amelyben az illusztrációk a növények és az emberi test ötvözését ábrázolták.

A hímzésben az összpontosítást szereti és azt, hogy ilyenkor a rohanó tempója lelassul. A legjobb, hogy egy táskában elfér minden "hozzávaló", így akár repülés vagy tévézés közben is hódolhat a szenvedélyének, az eredményt pedig „nem kell felakasztania a falra", hanem viselheti is.

Arra a kérdésre, hogy mi a kedvenc saját műve, azt válaszolta, hogy mindig a legutolsó dolog, amit készített – ez jelen esetben egy Björknek készített csipkefejdísz. Az énekesnőnek egyébként hat évvel ezelőtt mutatta be egy közös barátja Londonban, és Merry végül épp miatta (mármint az ekkoriban még amerikai művész férjével és két gyerekével épp NY-ban élő Björk miatt) költözött New Yorkba. Munka közben mindig hallgat valamit, mostanában a japán elektronikus zene a kedvence (egészen pontosan ez a lejátszási lista), a legtöbb inspirációt pedig Izlandon, a helyi uszodában, valamint hosszú hegyi túrái alatt gyűjtötte és gyűjti ma is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek