Több napos majális, Mediawave és a visszatérő Strong Deformity várja a héten

Nyitnak a szabadtéri szórakozóhelyek, meg amúgy is majális lesz a városban több helyen is, de ha kimozdulna Budapestről, megmondjuk, miért Komáromba kell menjen. De 8 év szünet után újra koncertezik a Strong Deformity, fellép a Quimby, lesz modern balett, megfigyelési botrányos dokumentumfilm és egy kismadár nagy kalandjait is meg lehet nézni. 

Április 30.

Csütörtökön nézze meg Németh Kriszta fotókiállítását, ahol Óbudát ismerheti meg dokumentarista szempontból, néhol anziksz-szerű kompozíciókban. Vagy találkozzon a Balaton Method alkotóival az Örökmozgóban, lehet kérdezni őket, és persze megnézni a filmet, ami nekünk például ennyire bejött. Az A38 pedig szülinapot ünnepel a Quimbyvel, miközben a tetőteraszon a Moog játszik. Közben szerda óta már zajlik Komáromban, a Monostori Erődben a Mediawave Nemzetközi Film- és Zenei Együttlét, ahol a zenei programban rock, punk, jazz, underground, ethno- és népzene egyaránt található, de ma például a nemzetközi Jazznaphoz igazodva a Grencsó Kollektíva lép fel, utánuk pedig a holland-amerikai Cactus Truck.

10956632 10206110042327109 6544574451120338189 n
Németh Kriszta / Facebook

Május 1.

Ilyenkor persze mindenki sütögetni szokott meg majálisozni, ha azonban mindezt tömegben képzeli el, akkor menjen a Népligetbe, ahol sokszínű programokat ígérnek koncertekkel, ráadásul három napon át várják a látogatókat. Persze a Tabánban is lesz buli, ahol a Beatrice és az Edda is fellép, ha szerencsénk van, élőben figyelheti meg Pataki Attis ufók általi elragadtatását. Ha valami ennél fiatalosabbra vágyik, akkor a Dürerbe mehet Kocsmajálisra, ahol fővárosi vendéglátóhelyek és kocsmák versengenek egymással. Ha meg gyerekprogramot keres, szintén érdemes Komáromig mennie, a Mediawave-re ugyanismájus elsején és másodikána győri Gyermekek Háza, a Vaskakas Bábszínház, Rutkai Bori és zenekara, a Sárkányjárgány is kitelepül, és családi programokkal szórakoztatja a gyerekeket, amíg a szülők fesztiváloznak. Ők addig mondjuk megnézhetnek egy nagyon ütős dokumentumfilmet arról, mi lett a sorsa a Monori M. András 1984-ben készült, Bebukottak című filmjében szereplő, gyilkosságért elítélt fiatalkorú főszereplőknek. Gerő Marcell ebből készítette a Káin gyermekeit, nemzetközi filmfesztiválokon már bemutatták és díjazták, de a magyar mozikban nem nagyon fogja elcsípni, szóval itt érdemes rászánni azt a másfél órát.

1614304 4296460067453 3876795117067419522 o
Németh Sz. Péter / Velvet

Május 2.

A Millenárison gasztrokulturális majálist tartanak, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a székely vendégszeretet mutatják be. De egész nap programokkal várja Óbuda is, ahol a kerületet különböző kiállításokon és programokon lehet jobban megismerni és lesz egy csomó koncert is. Ha szabadtéri bulira vágyik, akkor jól időzített, mert a Barba Negra Track is megnyit és Carbonfools koncerttel várják, az A38 hajón pedig most búcsúzik a Szputnyik Hajózási Társaság közönségétől és barátaitól. Ahogy azt megírtuk, Bodó Viktorék februárban jelentették be, hogy évad közben kell feladni a munkájukat, hiába voltak sikeresek, állami támogatás hiányában nem tudják folytatni a munkát, szóval ha szerette, amit csináltak (mi igen), akkor utoljára most találkozhat velük. És el ne felejtkezzen arról, hogy szombaton újra mehet Strong Deformity koncertre a Gozsdu Manó klubba. A zenekar Magic Syrup lemeze klasszikussá vált, rengetegen rajongtak az Anima Sound Systembe oltott rockzenéért. Ez most 8 év szünet után egy nagy visszatérő koncert, mielőtt nekiállnak az új lemeznek, és mivel nyáron nem játszanak máshol, nem érdemes lemaradni róluk! 

Május 3.

Vasárnap nézzen el a Trafóba, ahol a III. Országos Team Slam döntőt tartják, a legjobb slam poetry csapatok mérkőznek meg majd egymással. Akik vasárnap zúzni szeretnének, azoknak a Dürerben a Skeletonwitch-koncertet ajánljuk, akik meg inkább az ellenkezőjére vágynak, azoknak Caramel és Craig David koncertezik közösen meg a Symában.

Május 4.

Családdal elmehet megnézni, milyen, amikor a franciák elirigylik a Disney animációs családi vígjátékait, náluk Sam, a kis sárga madár indul el, hogy családot találjon magának. Country és blues műfajokra fogékonyak hétfőn biztosan az A38-on kezdik a hetet, ugyanis fellép Zanzinger és Upor András, a stílus két fiatal és tehetséges dalszerzője. A Művészetek Palotájában pedig az Astana Balett megmutatja, hogy milyen is az a fajta balett, ami legalább annyira újszerű a balett világában, mint az újcirkusz a cirkuszokéban. 

1920x850 14811 oriental rhapsody az asztanai balett eloadasa 150
mupa.hu

Május 5.

Kedden mozizzon és nézze meg a Citizenfour című dokumentumfilmet, főleg, ha amúgy szeret összeesküvéselméleteket gyártani. Ebben ugyanis kiderül, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal hogyan vájkál a magánszférájában (nem, sajnos a chemtrailről nem lesz szó benne). Ha esetleg (velünk ellentétben) ön imádta a Szürke Ötven Árnyalatát, akkor talán a The Duke of Burgundy című filmet is szeretni fogja, ugyanis abban is egy szadomazochista perverz kapcsolatról esik szó, csak némileg megalapozottabb háttérrel. Ha meg nem az a lelkizős típus, az Argo 2-t is megnézheti, csütörtöktől játsszák, és döntse el, mennyire tetszik, mi inkább a harmadik részt várjuk

Május 6.

Kedden menjen el a Magyar Nemzeti Galériába, ugyanis két új kiállítás is nyílik a héten. Az egyik 1920-1990-ig mutatja be az erdélyi magyar képzőművészetet, a másik pedig Qi Baishi retrospektív kiállítása lesz, ami Kínán kívül először Magyarországon mutatkozik be. Este az A38-on a japán zajrock királyai, a Zeni Geva lép fel a hajón, kiegészülve a KK Null és Pándi Balázs duóval. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek