Önnek is bejöttek az állatos magyar eurótervek? Meg is rendelheti őket

Futótűzként terjedt a közösségi oldalakon az elmúlt hetekben annak a mesterképzős magyar grafikusnak a diplomamunkája, aki megmutatta, hogy milyennek szeretné látni a magyar eurót, ha az lenne a fizetőeszközünk. Bernát Barbara ugyanis az elcsépelt híresember/épület vonalról leszakadva mert az öt eurósra fürge gyíkot, a tíz eurósra kerti pelét, a húsz eurósra dolmányos varjút, az ötven eurósra vörös rókát, míg a száz eurósra európai őzet képzelni, külön megbolondítva a koncepciót azzal, hogy UV-fény alatt az állatok csontváza is látszik.

A fiatal tervezőgrafikus a Díványnak elmondta, honnan jött a sorozat ötlete, és mik a tervei a jövőre nézve.

Miért pont ezt a témát választottad diplomamunkának?

Régóta szeretek rézkarcolni, és érdekelt, hogy hogyan lehet alkalmazott grafikában érvényesíteni ezt a technikát. A papírpénz tervezése nagyon összetett folyamat, nem csak a grafika kialakításából áll, hanem rengeteg egyéb elem (tipográfia, alnyomat, biztonsági elemek) összehangolásából is. Az alapképzős diplomám a Szörnyhatározó című könyv volt, amit magam írtam, tördeltem és illusztráltam (rézkarcokkal). Mesterszakon most egy olyan feladatot szerettem volna, ami egész más tervezői hozzáállást igényel, és kellőképp nagy kihívást jelent, ezért választottam témának a bankjegy sorozattervet.

Miért az állatokat és növényeket választottad a klasszikus témák helyett?

Az eurót az összes tagállamban használják fizetőeszköznek, ezért grafikájának semlegesnek kell lennie, nem kapcsolódhat egyik országhoz sem. Az állatvilág ilyen szempontból nagyon hálás téma, ezért választottam olyan növényeket és állatokat, amik nem csak Magyarországon, hanem egész Európában elterjedtek. Szerettem volna játékosan megközelíteni a kérdést. Egyébként is nagyon szeretem a természetet, sokszor jelenik meg illusztrációimban az állatvilág, a növények szeretete, a latin nevek használata pedig tájépítész szakon ragadt rám, ahová egy évig jártam Sopron előtt.

Mik a terveid a jövőre, min dolgozol jelenleg?

A Halisten Stúdióban dolgozom a barátaimmal mióta végeztünk Sopronban. Általában több projekt is fut egyszerre, most épp a Librivel dolgozunk, és a Comedy Centralnak készítünk identeket, ezek mellett mindenkinek van még egy-két munkája.

Ha önnek bejön a fiktív eurósorozat

Bár bevezetni egyelőre nem fogják az új bankjegyeket, ha megtetszettek, ön is birtokolhatja őket: a rézkarc sorozat limitált kiadásban, de kapható az etsy.com oldalán, ahol egységáron, 330 dollárért (kb. 88.749 forint) szerezhetjük be a profin kidolgozott bankjegy illusztrációkat.  

Bernát Barbara munkáit Tumblr-oldalán is követheti, ez itt profilja a Behance.net-en, itt pedig a Facebookja.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Mustra