Magyar animációs klip a UK Music Video Awards legjobbjai közt

A világ idei hat legjobb alkotása közé került Simon Balázs, a BKF friss diplomás animációs tervező-rendezőjének Re című animációs kisfilmje Londonban, az UK Music Video Awards fesztiválon. Simon Balázs klipje Londonban a Best Animation in a Video kategóriában versenyez. A Nils Frahm Re című dalához készült animációs film versenytársai a Coldplay, a Metronomy, a James, a Savages és a Throne klipjei. Az eredményhirdetés november 10-én lesz Londonban, Simon Balázs is részt vesz a ceremónián, áll a BKF sajtóközleményében.

„A klip világát leginkább személyes élményeim inspirálták, a koncepció egy norvégiai utazás során fogalmazódott meg bennem. Hosszában autóztuk át az országot, számos esetben szigetről szigetre kompoztunk át" - mondta Simon a film elkészülésének hátteréről. "Ez egy nagyon különleges hely, egyedi hangulattal. Mintha a világ végén járna az ember, s ahogyan halad, egyre több a víz, és egyre kevesebb a szárazföld alatta. Térképen nézve persze mindez logikusnak tűnik, de élőben hihetetlen élmény, tele szabadsággal, izgalommal."

"Nils Frahm zenéjével a Felt kapcsán kerültem kapcsolatba. A Familiar volt az első, amit hallottam, s amint elkezdődött, meg is kellett állnom abban, amit éppen csináltam, annyira felkeltette az érdeklődésem. Azzal, hogy Nils felerősítette a zongora mechanikus zajait, olyan közelivé tette a játékát, amit még nem tapasztaltam előtte. Nem is mintha a szobámban játszott volna, hanem egyenesen a fejemben. Nils gondoskodott arról, hogy többi munkájában is megőrizze ezt az intimitást, s a szokásostól eltérő kontextusba helyezze a dalokat. A Screws album egy baleset következtében keletkezett. Nils eltörte az ujját, de úgy gondolom ez számára inkább egy izgalmas helyzetet, kihívást jelentett, mintsem akadályt. Az orvosi intelem ellenére zongora elé ült, s kilenc ujjal megírta az albumot. A Re hallgatása közben egy egységes világgá kapcsolódott össze bennem a dal, az album története, s a norvégiai élményeim. Annyira személyesnek éreztem az egészet, hogy úgy döntöttem: az elejétől végéig egyedül készítem el a klipet. Nilstől maximálisan szabad kezet kaptam, ami igen motiváló volt."

SimonBalazs RE sajto

"A konceptrajzok frissességét nagyon szeretem, és gyakran az az érzésem, hogy sok produkciónál a végleges anyagba csak részben sikerül átültetni a koncepcióban lefektetett atmoszférát. Innen jött az ötlet, hogy a képeket szabadabban rajzoljam meg, s közvetlenül ezekből a konceptrajzokból rakjam össze a filmet, megőrizve azok jellegét. Úgy döntöttem, hogy nem építem fel 3D-ben a teret, hanem a grafikákat szedem szét elemekre, s ezekből domborműszerűen hozom létre a világot. Így a filmkép valahol a 2D és a 3D határán mozog, s csak a kamera szögéből áll össze egésszé. Hogy a kép még kevésbé legyen lekötött, a növényszerű elemeket papírra cseppentett, majd szétfújt tintával hoztam létre”

A tervező-rendező júniusban fejezte be tanulmányait a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Animáció szakán, jelenleg az iskola óraadója. A 23 éves alkotó videoklipjét Nils Frahm Screws című albumán található Re című számhoz készítette. Az alkotás a Noisey-n debütált, ahol meganimált álomként aposztrofálták, majd több nemzetközi videó-  és filmfesztivál programjába is meghívták. Többek közt Párizsba, az International Music Video Festival animációs klip kategóriájába kapott meghívást (itt idén már 10. alkalommal keresik a legnagyobb videoklip-készítő tehetségeket), de a  Montreal Music Video Festival is beválogatta a jelöltjei közé. A kanadai fesztiválon Simon kisfilmje több kategóriában is elindul: az animációs videók mellett a feltörekvő tehetségek között is esélye van.

Oszd meg másokkal is!
Mustra