Ijesztő autómosó és hullámzó tenger, avagy mire jó a szivacsnudli és a plexicső

Eszelős installációval rukkolt elő a Les Astronautes formáció három dizájnere, Gabrielle Blais-Dufour, Robin Dupuis és Alexandre Hamlyn, akik az Észak-Amerikai kontinens egyik legidősebb városának, Quebec Citynek a központjába építették meg legújabb látványelemüket – számolt be róla a contemporist.com. A „Delirious Frites” néven futó rózsaszín és narancssárga színekben pompázó nudlik puha szivacshengerekből készültek, és leginkább valami pszichidelikus autómosóra emlékeztetnek.

Modern ötletekkel dobják fel a történelmi városrészt Kanadában
Modern ötletekkel dobják fel a történelmi városrészt KanadábanLes Astronautes

Pedig az Exmuro Művészeti Fesztivál keretében bemutatott szűk, elhagyatott sikátorban található installációval az volt a művészek célja, hogy felhívják a járókelők figyelmét a történelmi negyed kevésbé ismert vagy már elfeledett részeire is. A végeredményről nekünk nem sikerült ilyesmire asszociálnunk, csak a fent már említett autómosó, meg az, hogy sötétedés után nem biztos, hogy szívesen mennénk végig az óriásméretű „nudlik” közt, amik egyébként ugyanabból abból a puha szivacsból készültek, amiből a medencés edzésekre és úszásoktatásra használt úszóhengerek.

df 121014 01-630x411

df 121014 01-630x411
Les Astronautes

Nemcsak a kanadai formáció látott fantáziát rejtélyes hengerekben az elmúlt időszakban, hanem a kortárs norvég formatervezők és dizájnerek is, akik a Lundin Norway megbízásából készítették el „Breaking the Surface” című kinetikus szobrukat, csak épp vízszintesen elhelyezett szivacsnudlik helyett függőlegesen mozgó, számítógép vezérelte plexicsövekből.

Az óceán ihlette meg a skandináv tervezőket
Az óceán ihlette meg a skandináv tervezőketctrl+N

A művészek a mennyezetre szerelték fel rácsszerűen elhelyezkedő installációjukat, melyek egyik speciálitása, hogy a négy darab nyomkövető kamerának köszönhetően az 529 darab plexicső hullámszerűen képes mozogni, leképezve az alatta sétáló nézők mozgását. A műalkotást a tervezők elmondása szerint a tengerfenék ihlette, így semmi meglepő nincsen abban, ha a látogatók úgy érzik magukat a mű alatt sétálva, mintha az óceán hullámozna a fejük felett. Az érdekes ötletet a CTRL+N, a Konturral, az Abidával, az indusztriális termékeket gyártó Intekkel, valamint a Scandinavian Design Grouppal együttműködve valósították meg.

Oszd meg másokkal is!
Mustra