Keserü Ilonával jön a majális Füredre

Május 1-én, csütörtökön délelőtt 11-kor nyílik Balatonfüreden, a Vaszary Villa Galériában Keserü Ilona kortárs festőművésznő, Az idő színtere című kiállítása a Szépművészeti Múzeum munkatársainak közreműködésével. A tárlat festményeken, papírmunkákon, objekteken és fotókon, mintegy ötven alkotáson keresztül, kisebb egységekre bontva, mutatja be az alkotó festészeti tematikáit, a 60-as évek szabad gesztusokra alapozott, dinamikus festményeitől a sírköveken át, egészen a lenvászon domborításokig, amelyeket Keserü Ilona legegyedibb és legeredetibb művészi megoldásai között tartanak számon.

b72f05a13b1ac0c5450ca1eea8a84bd8 XL

Füredi kiállításán a líra, a gyász és a megnyugvás különös elegyét megjelenítő Balatonudvari sírkősorozata valamint az érzéki anyagszerűséget árasztó nyersvászon domborművek mellett Michelangelo rendhagyó színhasználatára, a 14. századi itáliai festészetben használt Cangiante technikára reflektáló alkotásai láthatók.

x

- Meghatározó élményt adtak a Sixtus-kápolna falfestményei, amelyek évekig tartó tisztításuk után ragyogó színű új képekként jelentek meg a régóta ismert és csodált sötét bőrszínek, gomolygó szürkék helyén. Michelangelo újonnan feltárt elementáris színegyüttállásai szinte mámorossá tettek. Hosszú kutatómunka kellett hozzá, hogy kiderüljön: a cangiante színrendszert alkalmazta a kápolna mennyezetén, ebből konkrét recepteket, festészeti megoldásokat tartalmazó kézikönyvet is írt, amely a saját korában kéziratos másolatokban terjedt - nyilatkozta a Balatonfüred.hu-nak Keserü Ilona.

Oszd meg másokkal is!
Mustra