Jó vígjátékunk már van Valentin napra

Közeleg a Valentin nap, bemutatták hát a mozikban az idei első közönségfilmet, vagy - ha így jobban tetszik - romantikus vígjátékot, a Megdönteni Hajnal Tímeát. Rögtön az elején lelőjük a poént, ugyanis a film nekünk is tetszett, attól függetlenül, hogy abban a teremben, ahol mi néztük, korántsem szakadt a röhögéstől az egész nézőtér. Viszont amikor nevettek, azt tényleg a poénokon, és nem kínjukban tették, és ez jó, mert az elmúlt évek hazai vígjátékainál nem ez volt jellemző. 

Nincsenek hiú ábrándjaink: a hazai közönség inkább áldoz egy szinte nézhetetlen, gagyi filmre (lásd: Coming out) mint olyanra, amire tényleg érdemes volt költeni (lásd: Isteni műszak), de azért bízunk benne, hogy valahol mégis keveredik a romantikus vígjátékokra fogékony közönség azzal, aki mindig ad egy esélyt a honi filmgyártásnak. Pedig a Megdönteni Hajnal Tímeát nem csinál semmi korszakalkotót, csak nem lopkodja össze a saját történetét mindenhonnan, ahonnan nem szégyelli, hanem kitalál egy sajátot úgy, hogy közben betartja a romantikus vígjátékok összes szabályát (vagy lehet, hogy épp ezért mégiscsak korszakalkotó?). És ehhez még az sem kell neki, hogy egy melegnek megváltozzon a nemi identitása, elképesztő!  

A történet önmagában nem túl szövevényes, a kicsit lúzer, esküvőjére készülő Horváth Dani (Simon Kornél) az érettségi találkozón megdugja az osztály legjobb csajából szupermodellé lett volt osztálytársát, (Osvárt Andreát), amit videóra vesz az osztály köcsöge, Bögöcs (Szabó Simon). Ezzel be is indul a bonyodalom, a gyökér megzsarolja a jófiút, hogy felnyomja a menyasszonyánál, hacsak nem érik el, hogy vele is lefeküdjön a szupermodell. Segítségnek ott van a főszereplő legjobb barátja, a kicsit zavaros karakter Gábor (Lengyel Tamás) és egy másik volt osztálytárs, a pszichológus Virág (Jordán Adél), akik szintén kavarnak, mármint a filmben. A szálak minimálisan bonyolódnak, mire mindenki elnyeri méltó jutalmát, hiszen azért ez egy romantikus vígjáték, ahol abszolút borítékolt a happy end. 

A forgatókönyvíró Csurgó Csaba meglepő módon valamiért nem gondolta azt, hogy ennyi elég is a népnek, ezért azzal csavart egyet a történeten, hogy nem a jófiú szemszögéből mesélte el az egész sztorit, hanem a bunkó zsarolóét használta. A húzás meglepően jól működik, életre keltette filmet. A Megdönteni Hajnal Tímeát szereplői tényleg akár mi, egyszerű emberek is lehetnénk, mindenkinek voltak ugyanis gyökér osztálytársai, de olyan női/pasijai is, akikkel minden erőfeszítés ellenére sem sikerült összejönni. A szereplők párbeszédeit meglepően könnyű befogadni, és bár nem szakadunk a röhögéstől az első perctől az utolsóig, viszont remekül lehet szórakozni rajta. Nagyon nagy szerepe van ebben a nem titkoltan főszereplővé tett mellékszereplőnek, azaz Bögöcsnek, aki folyamatosan narrálja a filmet, nehogy egy pillanatra is elragadja a nézőt a romantikus hév, ami természetesen végig jelen van a filmben. 

A természetes párbeszédek mellett a színészi játékra se lehet panaszkodni, ebben a filmben még Kamarás Iván is jó, aki folyamatosan félrekúró, öntelt sztárriportert játszik, de ahelyett, hogy csak létezne, nagyon jól karakírozza a buddhista tanokat félreértelmező, féltékeny pasit, akihez egy Hajnal Tímea amúgy tutira sose menne feleségül. A főszereplők mind erősek, de ha csak egyetlen jelenetet nézhetnénk ezután, az egészen biztos, hogy Szandtner Anna kurvája lenne (Nikki), ideje volna végre írni neki is egy jó(!!!) filmet, mert zseniálisan játszik. Persze, hogy a konklúziót is ő adja, pedig alig 10 perce van összvissz az egész filmben. 

Korai lenne még örülni, de lehet, hogy időközben felnőtt egy generáció, aki valahol (aligha a Színművészeti Egyetemen sajnos) megtanult párbeszédeket írni, szereplőket kiválasztani, és valahogy még azt is elérte, hogy kapjon pénzt a filmjére. A Megdönteni Hajnal Tímeát végre nem tűnik iszonyatos pénzmosásnak és az sincs benne, hogy forgatunk a haverokkal egy filmet, mondjuk Görögbe', így a Filmalapnak is gratulálunk, hiszen talán mégis akadnak néhányan, akiknek az is fontos, hogy a nézőket szórakoztassák alkotásaikkal. 

Mindezek ellenére kicsit sajnáljuk, hogy Vajna Tímea végül nem került bele a filmbe, pláne úgy, hogy a kulisszák mögül azt hallottuk, hogy csak a végén a Bögöcsnek beszóló, igen tirpák nőt játszotta volna. Kár, mert azon biztos, hogy nagyon röhögött volna a magyar.

Oszd meg másokkal is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Érdekességek