Nézzen tuti filmeket ingyen!

A magyar dokumentumfilm helyzete annyira tragikus, hogy gyakorlatilag csak a legelszántabbaknak sikerül megnézni egy-egy alkotást. Mióta nincs filmszemle, azóta maximum a Duna Tv-n futhatunk bele egy-egy filmbe, de az újabbakat maximum egy-egy vetítésen lehet elcsípni. Az Indafilmen viszont két héten át lehet nézni az elmúlt három év alkotásait, egészen november 15-ig. Azon túl, hogy így a filmeket akár az ágyból tudja bámulni az esős-szürke őszi estéken, ráadásul ingyen és kényelmesen, még szavazni is lehet rájuk. A legkedveltebb ötöt november 17-én le is vetítik a Docuartban.

Indexvideó fanoknak jó hír, hogy több régi videó is előkerült, így nézhet filmet a Biszku lányokról, megnézheti hogy issza le magát Ács Dani és TBG, vagy, hogy miért jobb szipuzni, mint csajozni. 

Ha még az életben nem nézett dokumentumfilmet, mert azt gondolta, azokat megszállott rendezők álmodták meg, akik csakis a nyomorban és a bűnben szeretnek tapicskolni, nézze meg a Sötétbe zárt szépséget. Ebben Lakatos Márk hat nőt változtat át, csakhogy a csajok egytől egyig vakok. Szomorú? Nem. Drámai? Még csak az sem. Viszont kiderül belőle, milyennek látja egy vak magát, és mit jelent azok számára a szépség, akik sosem látják azt.

Szintén nem a drámai kategóriát képviseli az Azért szeretek iskolába járni, mert.. című film, mely  egy vándorcirkuszos családban élő két gyerek életébe enged bepillantást. Amellett, hogy már az alaptéma is érdekes, itt végre láthat olyan kamaszokat, akik azért tanulnak, hogy ne kelljen dolgozniuk.

Bár a Magyar Riszájköl még eljutott a filmszemlére, Domokos János filmjét viszonylag kevesen látták. Az újrahasznosítás, a lomizás témájának most különleges aktualitást ad az a viszonylag friss jogszabály, mely bünteti a lomtalanításból származó tárgyak elvitelét. Értsd: aki elvisz egy kidobott tárgyat, azt lopásért ítélhetik el. A dolog abszurditását jól mutatja a film, melynek készítői sosem gondolták volna, hogy egyszer bűn lesz az utcáról felszedni bármit is. Egyébként meg éljen a szelektív hulladékgyűjtés!  

  

Somogyvári Gergő és Horváth Balázs 55 percben mutatják be, miért jó vagy épp borzalmas Amszterdamban riskásként dolgozni. Amikor hetente kapunk meghívást egy-egy búcsúpartira, és a haverok nagy része már rég a London-Glasgow tengelyen dolgozik, érdemes megnézni, mennyire buli mindent hátrahagyva lelépni az országból. Vagy hogy van, akinek tényleg az.

A legmenőbb magyar benzinkút a régi 7-es út mellett található. Ennek a történetét meséli el a film, melyet átsző a magyar történelem, háborúsditól, kínai diplomatástul, lefoglalásostul. A kút történetéről Csikós Zsolt kollégám írt úgy, ahogy én sosem fogok, úgyhogy kattintsanak, és ámuljanak el, mi minden történt 1936-óta a kúttal, ami azóta is egy család kezében van.

Meglepő módon, még van aki Magyarországon képzeli el a jövőjét, ráadásul úgy, hogy külföldiként és muzulmánként próbál beilleszkedni cseppet sem toleráns társadalmunkba. Ezekkel az emberekkel naponta találkozunk, miközben apró után kutatunk, és halkan dünnyögjük,hogy mehet a csípős meg a hagyma, mégsem tudunk róluk túl sokat. Na, de most! Nézze meg milyen nehézségekkel küzd egy török kamasz, és mekkora dilemmát jelent a vallásosság felvállalása.

Ha ez mind nem érdekli, és inkább nézne filmet a cigány vándorasztalosról, aki Katalin és Vilmos herceg fiának bölcsőjét faragta, vagy gyerekekről akik új szívnek köszönhetően kaptak új életet, vagy két egykori Indexvideósról, akik sokat isznak, akkor kattintson, nézzen, és szavazzon!

Oszd meg másokkal is!
Mustra