Mivel sokan abban a hitben élnek, hogy halloweeni tököt faragni hatalmas kihívás, egy rövidke videón megmutatjuk, ez az állítás mennyire nem állja meg a helyét. Egy igazi profi tökfaragó, Eszti mondja el saját bevált taktikáit, és jól meg is mutatja. Hiszik vagy sem, az egész tökfaragásban a legnehezebb a sablonok felhelyezése a tökre. Na de a többit nézze meg a videón!
Amiket használtunk:
- Tök (bármilyen méretű megfelel)
- Szike (hobbiboltokban beszerezhető)
- Sablon (rengeteg hazai és külföldi oldalról letölthető ingyenesen)
- Olló
- Ragasztó (tipp: ha épp nincs otthon, nyállal is simán fel lehet tapasztani a sablont a tökre)
- Alkoholos filc (a sima azért nem elég, mert rajzolás közben könnyen elkenheti a kezével)
- Vazelin (gyógyszertárban és drogériákban egyaránt kapható, 30-300 forint)
- Fagyiskanál (a tök belsejének a kikaparásához legalkalmasabbnak talált célszerszám)
Tipp:
A tök belsejéből kikapart tökmagokat megsütheti, így nem vész kárba a tök belseje sem, és legalább a semmilyen bolti helyett valódi, finom tökmagot ropogtathat. A következőképpen járjon el:
1. Kaparás után azonnal tegye a magokat egy edénybe, öntsön rájuk hideg vizet, és jól mossa le a magokról a sütőtök húsát. Ez azért fontos, mert pár óra alatt úgy rá tud száradni, hogy soha nem tudja majd lekapargatni róla.
2. Ha az előző lépéssel megvan, tegye ki a levegőre megszáradni a magokat, amíg faragja a tököt. A legjobb, ha sütőpapírra (vagy zsírpapírra) fekteti a magokat, és egy kicsit meglocsolja olajjal (így biztosan nem fognak egymáshoz ragadni száradás közben).
3. Opcionális: sózza, fűszerezze meg a magokat.
4. Tegye sütőpapírostul a sütőbe a tökmagokat 15 percre (120-150 fokon), majd fakanállal keverje fel őket, és további 10 percet pirítsa. Az idő leteltével kóstolja meg, hogy rendesen megsült-e a mag, ha nem, pirítsa további pár percig.
A videót → itt tudja kommentálni!