no

Hatvanezer dollár Tausz Gábor operatőrnek

Több mint négyszáz érdeklődő résztvételével sikeresen lezajlott Koltai Lajos és Baranyai László operatőr mesterkurzusa, ahol az első napon a fiatalok meglepetés-vendégként Törőcsik Marival is találkozhattak. Másnap, november 16-án délelőtt műtermi munka folyt, ahol is Koltai Lajos egy folyosói jelenetben mutatta be, hogy férfi és nő viszonyát hogyan fejezhetik ki szavak nélkül a megvílágítások és beállítások. Este a Vajdahunyad vára szolgált forgatási helyszínül. A két világhírű operatőr az éjszakai forgatás rejtelmeibe vezette be a résztvevőket: egy zseblámpás alak sejtelmes mozgását filmezték, amint kinyitja a vár kapuját s elindul a lépcsőn. A mesterkurzus zárónapján a diákok a Filmlaborba látogattak, ahol többek között a fényelés használatával ismerkedtek.

mnf

Ezzel párhuzamosan Tausz Gábor operatőr nyerte a napokban a IX. Aranyszem Operatőr Fesztivál 60 ezer dolláros Panavision nagydíját. A díjat 2005-ben Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr és Romwalter Béla Richy fővilágosító alapították, akik azóta is szívügyüknek tekintik, hogy minden lehetőséget megadjanak a fiatal magyar operatőrök pályakezdéséhez.

A IX. Aranyszem Operatőr Fesztivál díjátadó ünnepségét 2012. november 16–án tartották a Műjégpálya dísztermében. Az idei Diákfilm kategória nagydíját Tausz Gábor nyerte, aki immár másodszor lett a díj boldog tulajdonosa. Tausz Gábor a saját maga által rendezett Egyenes Labirintus című film operatőri munkájáért részesült a neves szakmai elismerésben. Íme a díjazottak névsora:

Diákfilm kategória: operatőr:Tausz Gábor - Egyenes Labirintus ( rendező:Tausz Gábor)

Zenés klip kategória: operatőr :Polgár Csaba - Down – Fehér Balázs( rendező:Győry Balázs)

Image Film kategória: operatőr:Mohi Sándor HSC– A Rózsa üzenete ( rendező: Mohi Sándor HSC)

Dokumentumfilm: operatőr:Kiss Rudolf Péter –Két világ közt (rendező: Nagy Viktor Oszkár)

Kisjátékfilm: Pohárnok Gergely HSC- Legenda (rendező:Szirmai Márton)

mesterkurzus2

Televíziós sorozatok kategória: B. Marton Frigyes HSC – Szájhősök 1.rész ( rendező:Kapitány Iván HSC) Győri Márk – Átok filmsorozat – Az éjszaka (rendező: Mátyássy Áron), és Babos Tamás HSC - Hacktion (rendező:Fonyó Gergely)

Természetfilm kategória: Tóth Zsolt Marcell - A láthatatlan madárfotós 1-3 sorozat (rendező:Molnár Attila Dávid) Játékfilm kategória:Máthé Tibor HSC – Aglaja ( rendező:Deák Krisztina)

az Év Operatőre, az Illés György díjat Ragályi Elemér HSC kapta, az Ajtó c. filmért. Rendező:Szabó István és a Gattyán György producer által alapított külön díjat.

Zákonyi S. Tamás a Mafilm Nonprofit Zrt. elnök-vezérigazgatója, átadott a XX. század filmes eszközei közül néhány fénymérőt régi tulajdonosainak, Andor Tamásnak , Koltai Lajosnak,Szabó Gábornak, Zsombolyai Jánosnak, Langmár Bélának és akik nincsenek köztünk Illés György és Jankura Péter hozzátartozóinak.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra