Ki a legjobb tévés nyomozó?

A nyomozós, detektíves sorozatok emberek millióit láncolták a tévék elé a 70-es, 80-as és a 90-es években. Mára már talán mindent kihoztak filmkészítők a nyomozós sorozatokból, amit csak lehetett, de az is lehet, hogy az a néhány ikonná vált tévés detektív vette el a kedvét a producereknek attól, hogy egy újat teremtsenek, tudván, úgyse menne. Az elmúlt 40 évben nyomoztak már hawaii ingben, ballonkabátban-pipával, tök kopaszon-nyalókázva, karaterúgásokkal és sikongatva, fehér öltönyben néger társsal, nagymamásan, kényszerbetegen, és kutyamódra is. Az alábbi 10 nyomozó közül döntse el, Ön szerint ki volt a a legjobb!

Telly Savalas a Kojak című amerikai krimisorozatban
Telly Savalas a Kojak című amerikai krimisorozatbanThe Movie Company / Northfoto

Lieutenant Columbo

A Columbo hadnagyot alakító Peter Falk – a magyar Falk Miska dédunokája – tavaly június végén, 83 éves korában hunyt el Alzheimer-kórban. Az amerikai krimisorozat 10 évadot ért meg, összesen 69 epizóddal. A bevezető pilotokat és az első részeket a hatvanas évek végén és a hetvenes évek elején forgatták, Peter Falk utoljára 2003-ban viselte a védjegyévé vált gyűrött ballonkabátot. Columbo hadnagy a Los Angeles-i rendőrség gyilkossági nyomozója, aki egy olasz származású, elhanyagolt külsejű figura, de különös észjárása, valamint rozzant autója, kutyája, titokzatos felesége és rettentően büdös szivarjai által vált ismertté. A Columbo epizódok valójában rendes, másfél-kétórás tévéfilmek voltak, évadonként 6-8 epizód került adásba, a történetek nem voltak összefüggők. A sorozat szakított a hagyományos krimik szerkezetével: itt nem az volt a kérdés, hogy ki a tettes, hanem az, hogyan fogják elkapni. Minden rész azzal kezdődött, hogy a nézőknek megmutatták a gyilkosságot, a hangsúlyt tehát Columbo hadnagy szokatlan módszereire fektették. Jellegzetes forgatókönyvírói húzásként az ügyek megoldásánál mindig volt egy utolsó utáni kérdése is, majd ezután fedte fel a gyilkos kilétét.

Columbo a televíziós kirmi feledhetetlen ikonjává vált 30 év alatt, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy Peter Falk karrierje során öt Emmy-díjat kapott, ebből négyet a ballonkabátos nyomozó szerepéért.

James „Sonny” Crockett

A Miami Vice című sorozat Don Johnsonnal (James „Sonny” Crockett) és Philip Michaellel (Ricardo "Ricco" Tubbs) a főszerepben 1984 és 1989 között futott az Egyesült Államokban az NBC műsorán. Érdekesség, hogy Sonny Crockett szerepét először Nick Nolte-nak szánták, de a producerek nem tudták megfizetni az akkor már sztárnak számító színészt. Nagy nehezen (tizenkét szereplőválogás és nem kevés tökölés után) azért csak rátaláltak Don Johnsonra.

A Miami Vice története élesen elütött a korábbi krimisorozatoktól, a jelenre, vagyis a 80-as évek Amerikájára fókuszált, és minden korábbi kriminél nagyobb hangsúlyt kapott a kábítószer (különösen a kokain), az emberrablás, gyermekmolesztálás, nemi erőszak ábrázolása. Az olvasók közül csak akad, aki még emlékszik arra, Sonny Crocket milyen szuggesztíven nyalta le kokaint késéről, amivel előzőleg felvágta a kólás zacskót (a dolognak külön pikantériát adott, hogy a Sonnyt játszó Johnson ekkoriban civilben sem vetette meg a kokaint, és persze más drogokat sem).

A sorozatot tizenötször jelölték Emmy-díjra, ami addig példátlan volt. A szereplők nagyrészt az akkor (is) divatos Armani-öltönyöket viselték, Don Johnson sorozatbeli stílusa – az olasz sportkabát alatt pólót viselő, a fehér nadrágban mindig zokni nélkül császkáló macsó – pedig úgy süvített végig Amerikán (majd később az egész világon), mint a Katrina hurrikán 2005-ben New Orleanson. A sztori szerint Crockett az egyetem után Vietnamban is harcolt, majd onnan hazatérve a Metro-Dade rendőrségnél egyenruhás járőr lett, később detektív a bűnügyi egységben. Crockett Sonny Burnett álnéven épül be különböző droghálózatokba, amiket később fel is számolt, nem kevés kokaint kóstolgatva késhegyéről. Egy Ferrari Daytona Spider kocsija volt (később Ferrari Testarossa), egy Scarab motorcsónakja és egy vitorlása, amin az aligátorjával, Elvisszel élt.

Jessica Fletcher

Jessica Fletcher a Gyilkos sorok című krimisorozat főszerplője, akit az idén 87 éves Angela Lansbury alakított. Fletcher egykori angoltanár, aki átnyergelt a bűnügyi regényírásra, miközben úton-útfélen belekeveredik mindenféle felgöngyölítését ordító bűnügybe is. A sorozatot 1984-ben kezdték forgatni, és 12 évadot élt meg. Fletcher egy kényelmes, és igen aktív, olykor zavaróan kotnyeles és bennfenteskedő asszonyként egyfolytában keresi a bajt, pontosabban a baj őt. Mindig történik vele, vagy az ismerőseivel valami különös dolog, aminek utána kell járnia. Nem egy otthonülő nagymama-típus. Ő az, akinek mindenhol van valamilyen ismerőse, akinek a segítsége révén leleplezheti a gyilkost, vagy az éppen akutális rejtélyt. A rekordszámú, 264 epizódot megélt sorozatban feltűnt néha Fletcher mellett maga Thomas Magnum is, de a sorozatban egy-egy epizódszerepre beugrott James Caviezel, George Clooney, Courteney Cox, Leslie Nielsen, Cynthia Nixon és még Joaquin Phoenix is.

Sherlock Holmes

A sorozat 1984. április 24-től 1994. április 11-ig tartott. A sorozatot – hűen Conan Doyle-hoz – mindig más szériacímen adták: az első évad címe a Sherlock Holmes kalandjai, a másodiké Sherlock Holmes visszatér, a harmadiké Sherlock Holmes naplójából, az utolsóé pedig Sherlock Holmes emlékiratai volt. Holmes-t Jeremy Brett alakította, magyar hangja Tahi Tóth László volt, ami sokak szerint egyáltalán nem illett Holmes Brett által megformált karakteréhez. Többen gondolják úgy, hogy Jeremy Brett színészi játékát is rendesen túlzásba vitte, amiért a korábbi és későbbi Sherlock Holmes adaptációkban korántsem annyira hangsúlyos neurotikus kilengéseket remekül alakította (ez utóbbiban azért méltó versenytársa a Robert Downey Jr. által megformált Holmes). Ennek ellenére a Sherlock-rajongók mégis Brettet tartják a leghitelesebb Holmes-nak az összes közül: kimért, rendkívüli összefüggéseket lát minden apró részletben, rideg, magányos, és egy igazi brit zseni tweed kalapban.

Theocrates „Theo” Kojak

Az amerikai krimisorozatot 1973 és 1978 között forgatták, főszereplője - Kojakhez hasonlóan szintén görög származású -, az 1994-ben elhunyt Aristotelis „Telly” Savalas volt. A cselekmény tulajdonképpen a főszereplő Kojak hadnagyhoz kapcsolódik, a sorozatot nézve azonban nem csak az éppen aktuális nyomozás részleteit ismerhetjük meg, hanem a főszereplő jellemrajzát is. Kojak egy kopasz, folyton nyalókázó, cinikus, laza és sokat tapasztatlt öreg róka, aki gyakran pirít oda beosztottjainak, akik mégis tisztelik, hiszen rendkívül lojális, a munkájában pedig tévedhetetlen. A New York-i hadnagy úgy ismeri a várost, mint a tenyerét, a piti bűnözőktől egészen a maffiáig elér a keze. Mindig divatosan öltözik, inget nyakkendővel, mellényt és öltönyt visel, az utcán kalapot, gyakran napszemüveget is hord. Kojak sokszor „picinyemnek” vagy „bébinek” szólítja ismerőseit, de még a bűnözőket is. Kocsija is figyelemreméltó, a sorozatban egy 1973-as – később 74-es majd egy 75-ös – gesztenyebarna Buick Century Regalt vezetett. Kojak egyébként azért nyalókázott állandóan a sorozatban, mert az őt alakító Savalas épp leszokóban volt a cigiről, ennek volt édes pótcselekvése a nyalóka. A sorozat rendezői azonban okosan meglátták ebben a karakter lehetőségét, és nem vették ki Savalas szájából, hiszen így még jobban hozta a laza, de magabiztos hadnagy szerepét.

Thomas Sullivan Magnum

Magnum című, szintén amerikai krimisorozat 1980 és 1988 között készült, és 8 évadot élt meg. A sorozatban a Tom Selleck által alakított Thomas Magnum magánnyomozóként dolgozik Hawaii szigetén. Magnum 34 évesen kerül a szigetre, a legendás, ám soha nem látott író, Robin Masters meghívására. Ezt megelőzően a haditengerészetnél látta el feladatait, 10 évig szolgált nekik, többször volt Vietnamban is, amire nem egyszer utal a sorozatban. A dúsgazdag és titokzatos Masters azért hívta meg pazar tengerparti birtokára vendégségbe, mert Magnum többször nyújtott számára szakmai segítséget az írás során (érdekesség: a sorozat elején a telefonon beszélő, titokzatos Robin Masters hangja Orson Welles). Magnumot ugyanis haditengerészeti szolgálata során kiképezték mesterlövésznek, de remekül boldogult zárak, széfek feltörésében is. A Masters birtokon töltött mindennapjait azonban nem egyszer nehezítette meg a birtok gondnoka, a brit Jonathan Quayle Higgins. Magnumnak mindenféle szívességeket kellett tennie Higginsnek, hogy megkaphassa a 308 GTSi Quattrovalve Ferrarit, vagy hogy használhassa a borospincét, esetleg a drága kamerákat. Magnumban a 8 évad során számtalanszor felébred a gyanú, hogy Robin Masters valójában maga Higgins: erre utal az is, hogy mindig Higgins nyitja ki Masters üzeneteit, a kocsikat pedig saját autóiként emlegeti. Az utolsó epizódban egyébként ez ki is derül, Higgins magától bevallja, de térjünk vissza Magnumra. A főszereplő nagyon laza, nagyon dús bajusszal, és nagyon szereti a hawaii ingeket, bár nem jobban, mint a nőket. Látszólag arany élete van, és bár sok veszélyes ügyet kell megoldania, tisztességgel helytáll. A munkáját olyannyira komolyan veszi, hogy minden egyes alkalommal, amikor lemagánkopózzák, büszkén kéri ki magának: ő magánnyomozó, nem kopó vagy hekus.

Adrian Monk

A Monk – A flúgos nyomozó című sorozatot 2002-ben tűzte műsorára a USA Network. A főszereplő Adrian Monk, egy félelmekkel és kényszerekkel teli, OCD-ben szenvedő nyomozó – ahogyan azt a sorozat IMDB-oldalán látható plakátján is olvashatjuk. Adrian Monk 8 évadon és 125 epizódon keresztül küzd a kényszereivel, az asszisztensével és persze azokkal is, akik nem tisztelik a törvényt. Adrian Monk a San Franciscoi rendőrség kiváló nyomozója volt. Feleségét munkája miatt veszítette el, ami miatt magát okolta, nem is kicsit, rendesen bele is betegedett, súlyos kényszerbeteg lett, a legkülönfélébb fóbiákkal felvértezve. (Érdekes, hogy míg az első évadban csak 38 fóbiáról tudunk, az ötödik évadban már 103-ról, a hatodik évadban pedig már 312 fóbiát említ a lökött nyomozó).  Monk pszichiátere és asszisztense segítségével boldogul, és mivel ilyen állapotban hivatásos rendőrként sem tudott már dolgozni, így külső segítőként vesz részt a nyomozásokban. A klasszikus krimisorozatokhoz képest a sorozat különlegessége abban rejlik, hogy a legkülönfélébb kényszerekben és fóbiákban szenvedő főszereplő a legtöbb ember számára érthetetlen, különc, sokszor vicces, ám mégis szerethető, és ettől válik igazi karakterré. Ez pedig a modern krimi-sorozatok sikerének fő titka, ahogyan azt az utolsó évad utolsó részének nézettségi adatai is bizonyították: 2009 decemberében a USA Network minden eddigi rekordot megdöntve 9,4 millió embert ültetett le a tévék elé.

Hercule Poirot

Agatha Christie brit krimiíró több novellájának és regényének a főszereplője a belga származású magándetektív, Hercule Poirot. Az adaptációba a London Weekend Television kezdett bele 1989-ben. A címadó szereplőt David Suchet alakítja. A sorozat 65 részt számlál a 12. évadig, ám 2011-ben a forgalmazók bejelentették, 2012-ben leforgatják a 13. évadot is 5 epizóddal. Hercule Poirot 1884-ben született, alacsony termetű, tojásfejű, cseppet sem szerény, rendkívül díszes és ápolt bajuszú, akinek az öltözködése is mindig kényesen elegáns. Szeret színpadiasan és titokzatosan viselkedni. Gyakran hivatkozik a „kis szürke agysejtekre”, mint segítőtársaira a bűnügyek megoldásában.

Komissar Rex

Úgy gondoltuk, ennyi ember mellett esélyt kell adnunk az állatoknak is, képviseljék ők is bátran magukat a legjobb nyomozók listáján. Először Scooby Doo-ra gondoltunk, de ő sokkal nagyobb hátránnyal indulna a szavazáson mindössze kettő dimenziójával. Így esett választásunk Rexre, a felügyelőre, aki a németek (és osztrákok) egyik – vagy talán a – legjobb tévés nyomozója. Az osztrák-német-olasz Rex felügyelő első epizódját 1994-ben forgatták. Egészen 2004-ig ment a sorozat a maga útján, majd 4 év szünet után, 2008-ban újra belekezdtek – ezúttal Olaszországban. A tervek szerint meg sem állnak a munkákkal a 16. évadig, ami 2013-2014-ben lesz látható Olaszországban. De nézzük most már az állatot, Rexet, akit hárman is alakítottak: az első 5 évadban Reginald von Ravenhorst, a következő ötben Rhett Butler, a 11-től a 14-ig évadig Henry játszotta a sokszor még a gazdájánál is intelligensebb nyomozókutyát. A 14. évad első epizódjától egy Nick nevű kutya játssza Rexet. A sztori szerint Rex rendőr gazdája váratlanul meghal, ezért a termetes németjuhász mély depresszióba zuhan. A rendőrség egy menhelyre szállíttatja, ahol előbb-utóbb el fogják altatni, mivel depressziója miatt teljesen kezelhetetlenné válik. Egészen addig, amíg nem találkozik Moser felügyelővel, a rendőrség új nyomozójával, aki éppen egy gyilkossági ügyön dolgozik, és magához veszi a kutyát. Rex hamar megszereti új gazdáját, ki is növi a depressziót hamar. Rex nagy előnye, hogy nem beszél, de rendkívül okos, és jól képzett tagja a csapatnak. 178 részen keresztül láthatjuk, hogyan dolgozik szinte ingyen a rendőrségnek, hogyan kapja el a rosszfiúkat néhány kutyakekszért. A közel 28 éve futó sorozatban Rex 3 gazdáját veszíti el, de a depresszióval már az első évadban leszámolt, úgy fest, örökre.

Veszprémi Linda

Ha már kutyát, akkor egy magyar nyomozót is betettünk listánkba. Arra is igyekeztünk ügyelni, hogy a mérleg nyelve ne mutasson egyértelműen a férfiak felé, így a listás magyar tévés nyomozónk Linda lett. A Linda című magyar televíziós krimisorozat első szezonját 1984-től, a másodikat 1986-tól, a harmadikat 1989-től vetítette a Magyar Televízió. 1980 és 1987 között 10 rész, 1987 és 1991 között 7 rész készült. 1999-ben és 2000-ben 5 újabb epizódot forgattak, de ez a széria – ahogyan az várható volt – közel sem ért el akkora sikert, mint a 80-as években forgatott részek. A sorozat főszereplője Veszprémi Linda, aki végzős gimnazistaként elhatározza, hogy rendőr lesz, bár döntését sem szülei, sem taxis vőlegénye nem támogatja teljes szívvel. Gát György rendezőt a Bruce Lee és a Jackie Chan filmek ihlették meg, majd nagy nehézségek árán sikerült tető alá hoznia a sorozatot. Görbe Nóra 14 hónapig tanult karatézni a sorozat kezdete előtt, Linda szerepét kifejezetten neki írták (ami azért sem volt véletlen, mert ekkoriban ő volt Gát felesége). A Linda sorozat hatására hihetetlen mértékben növekedett a rendőrség népszerűsége, és jóval több nő jelentkezett rendőrnek, mint addig. Arról nem is beszélve, hogy több fiatal próbálta ki magát küzdősportokban, és közülük sokan komoly eredményeket értek el.

Ki a legjobb televíziós nyomozó?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek