Ki a magyar Bruce Willis?

A Die Hard 5 forgatása miatt Budapesten tartozkódó Bruce Willis folyik az összes magyar csapból. Útlezárások, őrült fotósok és persze a találgatások – vajon melyik budapesti házat bérelték ki a sztárnak – töltik ki napjainkat, már a benzin ára sem érdekel minket. Minden a fehér atléták királyáról, a Willis által megformált John McClane-ről szól, ahogyan ez a poszt is, még ha érintőlegesen is. Vajon ki a mi Bruce Willisünk? Egyáltalán vannak klasszikus értelemben vett magyar akcióhősök? Nem túl sokan. Szavazzon, ön szerint ki a legnagyobb magyar akciósztár!

05
Summit Entertainment

Usztics Mátyás

Talán még emlékeznek a Kisváros című akciósorozatra, ami 1994 és 2001 között futott az MTV 1-en. A sztori középpontjában egy nem létező határmenti kisváros, Végvár áll. Ebbe a városba érkezik Hunyadi főtörzs (Usztics Mátyás), hogy a Határőrség akciószázadát kiképezze. A sorozat a rendőrség és a határőrség együttműködését mutatja be a határmenti bűncselekmények nyomozási ügyeiben. Usztics Mátyás nem vágta annyira kemény fába a fejszéjét a karakter megformálásával, hiszen már az 1990-ben bemutatott Angyalbőrben című sorozatban is kitűnően keserítette meg szakasza életét Karádi őrmesterként. Usztics és Willis között szembetűnő hasonlóság, hogy egyiküknek sincs túl sok haja. Azt pedig szintén sokan tudják, hogy Uszticsnak annyira bevált az uniformis, hogy nem egyszer láttuk Gárda-egyenruhában Vona Gábor oldalán szónokolni. A nem túl magas magyar színész akciófigurája: hűvös, kemény, precíz, és John McClane-nel ellentétben a rend és a fegyelem a szuperereje, nem a koszos fehér atlétája.

Hollósi Frigyes

Hollósi Frigyes szintén a Kisvárosban vált igazi akciósztárra, bár már az 1984-es Linda című sorozatban is feltűnt. Járai Béla őrnagyként igen sok kényes ügyet zárt le a képzeletbeli városban, ahol Usztics is aktívan üldözte a bűnt. Hollósi akciófigurája hűvös, kimért, nem az az idegeskedő és szétszórt típus.

Stohl András

Stohl András a Tűzvonalban című akciósorozatban mutatta meg, mekkora hős. Az általa megformált Bordás Attila kommandós őrnagyot egy balul sikerült túszszabadítási-akciót követően alacsonyabb beosztásba helyezik; őrsparancsnok lesz Angyalföldön. Bordás számára fokozatosan válik világossá, hogy lefokozásának más oka volt, mégpedig az, hogy összefüggésbe hozható egy olyan férfival, akit már húsz éve próbálnak likvidálni a világ titkosszolgálatai. Stohl Bordásában azért már megfigyelhetjük a lázadást is, és a mélyen gyökerező igazságérzetet, ami a fenti akciósztárokkal ellentétben sokkal inkább John McClane-es.

Kamarás Iván

Az 1998-as Európa Expressz című akciófilmben szőke hajjal alakítja Jimmyt, aki Dobó Kata oldalán ered az ukrán maffia nyomába. Jimmy igazi lázadó, talán az első nyugati típusú akciófiguránk. Száguldó vonat tetején ugrál, van fegyvere is, és végre nem egyenruhában irtja a gonoszt, hanem – akár hiszik, akár nem – rögtön egy fehér atlétában! A fülbevalós, hidrogénezett hajú Kamarás 1998-ban nem egy asszony szívét hódította meg Jimmyként.

Kern András

Kern András az 1980-as Pogány Madonna című filmben Kardos doki szerepében – és barna öltönyében vagy éppen bőrdzsekijében – egyszer és mindenkorra kilép Woody Allen árnyékából, és igazi akciósztárra vedlik át. Kern motorcsónakkal indul a rosszfiú után a Balaton közepére, ahol szépen bele is vágják a vízbe. A kék zsigulis Kern kicsit ugyan szétszórt, de határozott, és nem fél szembeszállni a fegyverrel igen sűrűn hadonászó izgága tolvajokkal, akik ellopták a Pogány Madonna szobrát.

Bujtor István

Bujtor István 2009-ben hunyt el. Nagyapja a híres vendéglős, Gundel Károly volt, féltestvére Latinovits Zoltán. Már Bud Spencer szinkronhangjaként is megérdemelne egy helyet a magyar akciósztárok sorában, ám Kern mellett ő is szerepelt a Pogány Madonna című filmben, melyben Ötvös Csöpit alakította. Ötvös Csöpi igazi lázadó, a szabályokra fittyet hányó, öntörvényű ember. A motorcsónakos, zsigulis üldözés úgy megy neki, mint az egyszeregy, fizimiskája pedig inkább a fiatal Bud Spencerére hasonlít, mint Bruce WIillis John McClane-jére, de hogy igazi akciósztár volt, az biztos.

Görbe Nóra

Mivel a magyar akcióhős felhozatal igen szerény, kénytelenek voltunk beletenni listánkba a sikítozó Veszprémi Lindát is – a Linda című sorozat hősnőjét – , akit Görbe Nóra alakított 1984-től. Linda végzős gimnazistaként elhatározza, hogy rendőr lesz, döntését szülei nem támogatják. Gát György rendezőt a Bruce Lee és a Jackie Chan filmek ihlették meg, majd nagy nehézségek árán sikerült tető alá hoznia a sorozatot. Görbe Nóra 14 hónapig tanult karatézni a sorozat kezdete előtt, Linda szerepét kifejezetten neki írták. A Linda sorozat hatására hihetetlen mértékben növekedett a rendőrség népszerűsége, jóval több nő jelentkezett rendőrnek, mint addig. Arról nem is beszélve, hogy több fiatal próbálta ki magát küzdősportokban, és közülük sokan komoly eredményeket értek el.

Kovács Lajos

Kovács Lajos az Argo című film főszerepében a Tibi Security vezetőjeként veszi fel a harcot a Versace-öltönyös banditákkal. Kovács Lajos Balogh Tibi szerepében egy elfuserált exbiztonsági őrökből verbuvált csapat főnöke, aki nagyjából semmihez sem ért. Menekülni, vezetni viszont annál inkább tud. Tipikus kiégett magyar, aki még a McDrive-os kiszolgáló lány is az őrületbe kergeti. Menekülés közben pedig ügyesen rátolat a Jáksó László által zseniálisan megformált sültkrumplira. Afféle antihősként szerepel akcióhőseink listáján.

Mucsi Zoltán

Listánk végén két antihőst mutatunk be. Egyikük Mucsi Zoltán, aki az 1999-es, Szomjas György által rendezett Gengszertfilmben nyújtott alakításáért került be a top 10-be. Mucsi H. Gábort, az exsmasszert játssza, aki a sitt után sem hagy fel a bűnös élettel, barátjával lopásból tartják fenn magukat. De az akciók a film előrehaladtával mind keményebbé válnak, a páros már gyilkol is. A történet végén bűntársuk feladja a párost. Mucsi a főnök a filmben, ő irányítja az összes akciót. Nem egy Bruce Willis-alkatú férfi, de az állhatatossága mindenképp példaértékű, és John McClane-hez hasonlóan zseniálisan menekül, és még lőni is tud.

Mucsi Zoltán és Scherer Péter a Gengszterfilmben
Mucsi Zoltán és Scherer Péter a Gengszterfilmben

Scherer Péter

Ahogyan Mucsit, úgy Scherert is láthattuk már egy csomó filmben, nagyon sokban szerepeltek együtt is. A Gengszterfilmben Scherer, vagyis Sanyi H. Gábor bűntársa. Együtt rabolnak, és gyilkolnak, majd együtt is buknak le. A filmben Scherer másodhegedűsként igyekszik jó bűnöző lenni, ami nem nagyon sikerül neki, az akciójelenetekben is inkább visszatartó erő. Nem különösebben zavarja az, hogy Mucsi dirigál neki. Azt csinálja, amit mond: menekül, pakol, rabol, a történet végére pedig elsőrangú bűntárs válik belőle.

Ki a magyar Bruce Willis?

Oszd meg másokkal is!
Mustra