A 10 legjobb szilveszteri film

A Rotten Tomatoes filmes portál úgy felhúzta magát a Szilveszter éjjel című, szerintük unalmas és teljesen értelmetlen filmen, hogy kapásból összerakott egy listát tíz, szilveszter estéjén játszódó, szerintük tényleg jó filmből. Van itt minden, akciófilmtől a vígjátékon át a sci-fiig, az meg egész biztos, hogy a hazai szilveszteri tévéműsort bármelyik veri.

Egy fiúról (2002)

Maga a listakészítő Rotten Tomatoes oldal is elismeri, hogy az első helyezett jelenléte a listán erősen megkérdőjelezhető. Azonban egy dolog biztos: a főszereplő, Will Freeman (Hugh Grant) karaktere számára a történetben igazi fordulópontot jelentenek a decemberi ünnepek.

A 13-as rendőrőrs (2005)

A sztori szerint egy ünnepség keretében készülnek bezárni Detroit legrégebbi rendőrőrsét az év utolsó estéjén. Azonban a hirtelen kitörő hóvihar miatt nem tudnak minden rabot átszállítani a fogdába, az egyik bűnözőt ki akarja iktatni a konkurens banda, és megkezdődik a szilveszteri robbantgatás.

Better Luck Tomorrow (2002)

Ben ázsiai származású mintadiák, azonban kiderül, hogy csak azért választották be a kosárlabda csapatba, hogy megfeleljenek az etnikai sokszínűségnek, melyet a sportcsapattól elvárnak. A főszereplő bedühödik, és az egyetem befejezése helyett kisstílű bűnöző lesz, ami egyet jelent azzal, hogy az új év nem a várakozásoknak megfelelően alakul.

Aranyláz (1925)

Az egyik legkiemelkedőbb Charlie Chaplin film az aranyásók életének bemutatása mellett arra hívja fel a fgyelmet, mennyire rossz, ha az ember egyedül tölti a szilveszter éjszakáját. Mivel azonban Chaplin filmről beszélünk, a depresszió véletlenül se ütheti fel a fejét otthonunkban.

A nagy ugrás (1994)

A Coen-fivérek és Sam Raimi közös filmben szerepeltetik Paul Newmant, Tim Robbinst és Jennifer Jason Leigh-t, ami már önmagában is megerősíti azt a tényt, hogy jó filmmel állunk szemben. Ebben a Hudsucker cég sikerei elnöke a sikerei ellenére is öngyilkosságot követ el, a Newman által alakított alelnök pedig a postázóban dolgozó Robbinst nevezi ki elnöknek, hogy az alkalmatlan lúzer(nek hitt férfi) segítségével tönkretehesse a céget. A film természetesen azért kerülhetett be a listára, mert a történet csúcspontja szilveszterkor, egy erkélypárkányon játszódik.

Pénzvonat (1995)

Wesley Snipes és Woody Harrelson a metrórendőrség tagjaiként tengeti mindennapjait, majd beleunnak a rablók, tolvajok és gyújtogatók hajkurászásába, és elhatározzák, kirabolják szilveszter éjszaka a minden este áthaladó pénzvonatot.

A dicső tizenegy (1960)

A George Clooney főszereplésével újraforgatott Ocean's Eleven többek között abban tér el az eredeti filmtől, hogy nem szilveszterkor rabolják ki a kaszinót. Frank Sinatra és társai ugyanis megszüntetik az áramellátást, miközben Las Vegasban épp a Régi, régi dalt éneklik, és meglovasítják a pénzt.

A rádió aranykora (1987)

A listán szereplő filmekkel ellentétben Woody Allen alkotásának története nem kötődik túlzottan a szilveszterhez. A narrátorként a rádiózás fontosságát és hatásait bemutató Allen a film végén említ meg egy szilveszteri emléket.

A halál napja (1995)

Mielőtt Kathryn Bigelow Oscar-díjat kapott volna kipróbálta magát a cyberpunk sci-fiben. Így nem kell meglepődnünk, ha az alternatv valóságban átélhetjük mások élményeit. Ralph Fiennes egy volt zsarut alakít, aki félórás élmény-klipekkel  kereskedik, bajba kerül, és az ezredforduló előestéjén próbálja menteni a menthetőt.

Alkony sugárút (1950)

Norma Desmond lecsúszott némafilm színésznő, és a siker érdekében ölni is képes. A hollywoodi klasszikus végre nem csak a szilveszteri lerészegedésre fókuszál, hanem a múlt mérlegelésére és a jövőben való reménykedésre is hangsúlyt fektet.

Oszd meg másokkal is!
Mustra