no

ArtFolio: iránytű a kortárs képzőművészet rajongóinak

A hazai képzőművészet nemzetközi megjelenésének krónikája először 2011 elején jelent meg. Második kötetét most mutatták be az októberi nemzetközi Art Market Budapesten.

Az ArtFolio 2011 a Fine Art Invest gondozásában látott napvilágot azzal a céllal, hogy magyar és angol nyelven egy kiadványban gyűjtse össze mindazon műveket, amelyek idén a külföldi vásárokon, kiállításokon képviselték a hazai alkotókat. Giró-Szász Krisztina, a Fine Art Invest ügyvezetője szerint a nemzetközi ismertséghez elengedhetetlen a vásári jelenlét, és ebben teljesen igaza van. A részvételt nemzetközi kurátorcsapat határozza meg, így az szakmai elismerést is jelent a művészeknek és a galériáknak egyaránt.

Legyünk kortársak

TSD6522
Kováts Dániel

Idén februárban már beszámoltunk az ArtFolio kiadványsorozat első számának megjelenéséről. A második részt október 27-én, a Millenáris Parkban megrendezett nemzetközi Art Marketen mutatták be.

A kiadvány komplex katalógusként foglalja össze a magyar galériákat, és azokat a magyar művészeket, akik neves külföldi vásárokon és kiállításokon is képvisleik hazánkat. A könyv a nemzetközi művészeti vásárokra fókuszálva mutatja be a budapesti galériák kínálatát, többek között a sokak számára ismerős acb, az Inda, és a Viltin Galériát is.

Giro-Szász Andrea, a Fine Art Invest cég ügyvezetője elmondta, hogy az ArtFolio egy olyan kiadvány, melyet évről-évre kezébe vehet a gyűjtő, – valamint mindenki, aki szeretné élvezni és felfedezni a magyar képzőművészet csodáit –, mert ez egy egyfajta lenyomata, maradandó összefoglalója a hazai alkotó életnek. A legújabb kiadvány több mint 80 magyar kortárs képzőművész mellett közel 300 munkát ismertet úgy, hogy az alkotásokhoz neves művészettörténészek gondolatai is párosulnak. A kísérletezőbb és a határműfajok sem maradtak ki, és az olyan érdekességek sem hiányoznak, mint pl. Hajas Tibor két, 1975-ös fotója.

Ma nagyjából 6700 magyar embernek van papírja arról, hogy képzőművész

13-palotas petra-es-vass virag-IMG 8367

Giró-Szász a felvezetés után a Műcsarnok igazgatójával, Gulyás Gáborral beszélgetett arról, hogyan mozdítható elő a közép-kelet-európai régió kortárs művészetének és művészeti piacának elismertsége és fejlődése, hogyan kelthető fel a régió képzőművészeti választéka felé irányuló belső és külső érdeklődés. Gulyás szerint a kortárs magyar képzőművészet kanonizálása rendkívül fontos, be kell hoznia hazánknak a lemaradást Nyugat-Európával és az Egyesült Államokkal szemben, ahol ez már nagyon jól működik. A filológiai szempontból is igen előnyösen szerkesztett ArtFolióban leginkább a fiatal generáció munkásságát érhetjük tetten, persze kivétel ez alól Birkás Ákos és Hajas Tibor, Kerekes Gábor is.

Gulyás elmondta, a rendszerváltás óta a totális szervezetlenség jellemezte a magyar képzőművészet exportálását, pedig fontos lenne támogatnunk és elősegítenünk a folyamat sikerességét, hiszen az nem kizárólag az egyes művész vagy galéria sikere, hanem hazánké is. Hogy hogyan segíthetünk?  Elmegyünk kiállításokra, netalán vásárolunk a ballagó lányunknak egy albumot, vagy a nappaliba egy festményt.

A 6700 képzőművész közül nagyjából 80-ról olvashatunk az ArtFolióban. Azokról a művészekről, akik kijutottak olyan neves rendezvényekre, mint pl. a Art Basel, ViennaFair, Art Cologne és az Art Moscow.

A gyűjteményben szereplő alkotók összetétele igen vegyes. Találkozhatunk az Art Style sorozat készítőjével, Szabó Klára Petrával, a festőművész Szabó Dorottyával, valamint a képző- és fotóművész, szobrász Gyenis Tibor munkáival is.

450 oldal, 5000 forint, és igen optimista módon 19 Euro

„Ez a kiadvány nem más, mint a piac ítélete, illetve nagyon sajátos, de fontos metszete a kortárs művészeti életnek. Hiszen ezek a vásárok, bár valóban piaci bemutatkozásnak tekinthetők, egyre inkább betöltik egy-egy komolyabb kortárs kiállítás szerepét is.”- közölte Baán László.

14-palotas petra-es-vass virag-IMG 8371

A kötetet olvasva egyben biztosak lehetünk: a nemzetközi piacon a magyar művészek közül csak az lehet sikeres, aki unikális, úgy beszél érvényesen az életről, ahogyan azt csak és kizárólag ő látja. Az ArtFolio 2011 novembertől megvásárolható a Szépművészeti Múzeum könyvesboltjában, az Írók Boltjában, a Vince Kiadó üzleteiben és az Alexandra Kiadó kiemelt könyvesboltjaiban.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek