Hotel Csokoládé: 3 hely, ahol fürödhet a csokiban

Csokoládé reggelire, ebédre, vacsorára és napközben. Meg egy kicsi éjszaka is. Csokoládéimádó olvasóinknak bemutatunk három olyan szállodát, amelyekben minden a csokoládéról szól.

Én a metrón szoktam azon gondolkodni, hogy milyen jó lenne, ha egyszer korlátlan mennyiségű olvasztott és nem olvasztott csokoládét ehetnék. Azért ott, mert az állomásokon, a mozgólépcsők tetejénél elhelyezkedő pékségekből valahogyan mindig tömény olvasztott csokoládéillat árad.

B15

Nem tudom, szabad-e hitelt adni annak a városi legendának, mely szerint vevőcsalogató célzattal, szándékosan erre kitalált berendezésekkel eresztik az utasok közé a csoki illatot, én nem nagyon hiszem el, hogy lenne pénzük ilyesmire. De azért az elgondolkodtató, hogy miért éppen csoki illat van, amikor pedig sajtos croissant-t vagy spenótos-fokhagymás táskát is sütnek.

Hogy a tejben-vajban fürdésnél sokkalta nagyobb a piaci igény a csokoládéban való fürdésre, azt szerencsére nem csak én vettem észre, hanem néhány szálloda is.

Chocolate Boutique Hotel, Bournemouth, Anglia

Bár a Chocolate Boutique Hotel úgy hirdeti magát, mint a világ egyetlen szállodája, amely teljes egészében a csokoládé jegyében működik, nekünk azonban sikerült találnunk még néhány hasonlót. Az azonban biztos, hogy a csokis élmények itt a leggazdagabbak.

Minden szoba berendezése különböző, de a csokoládéról szól
Minden szoba berendezése különböző, de a csokoládéról szól

Akiknek kevés idejük van, azoknak remek nászútötlet lehet befizetni hozzájuk egy csokoládé-hétvégére. Persze a nem nászutasok is remekül éreznék magukat, de sajnos a legtöbbünknek egy kicsit drága (a két éjszakás program ára 259 font, kb. 94 000 Ft.) ahhoz, hogy csak úgy kiugorjunk egy hétvégére.

A csokoládé bár szökőkútja
A csokoládé bár szökőkútja

A csokoládéhétvége két éjszakából áll. A szálloda összes szobája valamilyen csokoládétípus, vagy kakaóbab fajta után kapta a nevét, és a berendezés minden apró részlete is a csokoládé jegyében készült. Minden nap friss csokoládékülönlegességeket készítenek be, a reggeli pedig forró, csokoládés palacsinta.

Esténként csokoládészökőkút és csokoládé koktélbár várja a vendégeket, napközben pedig különböző csokoládékészítői és csokoládékóstolói tanfolyamokon lehet részt venni. Megtanulhatjuk, melyik borhoz milyen csokoládé illik, vagy megfesthetjük saját, csokoládéból készített portrénkat.

Aki a második nap reggelén sem érzi még úgy, hogy soha többé nem akar csokit látni, az megismételheti a csokis palacsinta reggelit, de választható hagyományos, kontinentális reggeli is.

Én asszem két napon át is meg bírnám enni
Én asszem két napon át is meg bírnám enni

Egyébként a szálloda bármelyik hétköznap is látogatható, és a csokoládé-különlegességek, ha nem is ilyen mennyiségben, de elérhetőek, Bournemouth pedig szép, tengerparti város. Szóval érdemes fontolóra venni.

Etruszk Csokoládéhotel, Perugia, Olaszország

A Közép-Olaszország területén fekvő Perugia a tizenkét ősi etruszk város egyike, sok a látnivaló, akkor is érdemes odalátogatni, ha nem a csokoládéhotelben száll meg az ember. De aki szeretné halmozni az élvezeteket, az feltétlenül az Etruscan Chocohotelt válassza.

Minden vendéget csokoládébekészítés vár
Minden vendéget csokoládébekészítés vár

A szálloda ingyen biztosít parkolót, internetet és reptéri transzfert a vendégeinek, de természetesen nem ezek miatt a szolgáltatások miatt érdemes felkeresni.

A bolt a csokirajongók paradicsoma
A bolt a csokirajongók paradicsoma

Minden szoba a csokoládé jegyében van berendezve, és mindenkinek jár az üdvözlő csokoládécsomag. A reggeli része a csokifondü, a szálloda éttermében pedig speciális, csokoládés menüsort is rendelhet a vendég, amelynek minden fogásában megtalálható a csokoládé. Aki itt száll meg, az biztosan nem bírja ki, hogy a szálloda speciális csokoládéüzletében tele ne vásárolja magát különböző különlegességekkel, és a hatalmas választékban kapható csokis kiegészítőkkel. Egy kétszemélyes szoba ára éjszakánként 45 és 70 euró között van.

Hotel Chocolat, The Hotel, Saint Lucia, Nyugat-India

Ez a szálloda nem annyira, és mégis sokkal inkább csokoládé, mint az eddig felsoroltak. Nem annyira, mert nem fürösztik a vendéget csokoládéban. Sokkal inkább, mert Anglia egyik legismertebb csokoládékészítőjének saját kakaóültetvényén található.

Saint Lucia szigete
Saint Lucia szigete

De előbb egy kis Saint Lucia. Bevallom őszintén, ha hallottam is már erről a nyugat-indiai szigetről, nem jegyeztem meg a nevét. Egészen máig, most már viszont csak az jár a fejemben, hogy milyen jó lenne odautazni. A sziget fő termékei a cukornád (és ennek folyományaként a rum), a banán, a kókuszdió, a kakaóbab és a citrusfélék. Még felsorolni is jól esik. Emellett (és ezért szégyen is, hogy nem jegyeztem meg korábban a nevét) itt a legnagyobb az egy főre eső Nobel-díjasok száma (2/160 000). Sir Arthur Lewis 1979-ben kapott közgazdasági, Derek Walcott pedig 1992-ben irodalmi Nobel-díjat.

A Hotel Chocolat eredetileg egyáltalán nem szálloda, hanem egy cég neve. A két alapító 15 évvel ezelőtt határozott úgy, hogy meghonosítja Angliában a minőségi csokoládék kultúráját. A vállalkozás hamar sikeres lett, az első boltot egyre több követte, és mára világszerte ismert üzletlánccá nőtte ki magát.

A cég növekvő kakaóbab igényének ellátásához saját ültetvényt vásároltak, ez volt a nyugat-indiai Saint Lucia szigeten lévő Rabot Estate, ahol a szálloda is van. A The Hotel valódi luxusszálloda, a csokoládénak dedikálva, de nem annyira látványosan, mint európai társai. A programok egyike, hogy a vendégek élőben nézhetik végig a kakaóbab feldolgozásának folyamatát, az ültetvénytől a zsákig.

Luxuslakosztály a The Hotelben
Luxuslakosztály a The Hotelben

Az étteremben egészen különleges menüsort kínálnak, kizárólag kakaó és csokoládé vonatkozású ételkülönlegességekből. Például kakaóbabos gazpachot, fehér csokoládés citrus-salátát, vagy tonhalat kakaós-zöldfűszeres pestóval.

Természetesen esküvők szervezését is szívesen vállalják, és vannak speciális nászutas csomagjaik is. Sajnálatos módon viszont az árak eléggé magasak. A főszezonban egy kétszemélyes szoba ára éjszakánként 550 dollár (kb. 126 500 Ft).

Azért ne csüggedjen, aki szívesen nyaralna Saint Lucián. Akad sokkal olcsóbb szálláshely is, érdemes körülnézni egy kicsit, például a Lonely Planet információs oldalán.

Itthon

Magyarországon még nincs csokoládéhotel, de néhány helyen szerencsére már felismerték az igényt. A két talált lehetőség azonban inkább csak csomagajánlatokat takar, kicsit megspékelve a csokoládékedvelők számára. A semminél jobbak, de a maximum csokoládéfaktort még nem érik el.

http://www.espahotel.hu/ajanlat.php?to=szezonalis&id=25

http://hotelatlantishajduszoboszlo.hu/hu/packages/csupa-csoki-csomag_377.html

Szóval, ha valakinek akad befektetnivaló pénze, az ne habozzon, hanem nyisson csokoládéhotelt. Szerintem népszerű lenne.

Oszd meg másokkal is!
Mustra