A Titanicra minden jegy elkelt

Április 14-én lesz éppen száz éve, hogy a Titanic elsüllyedt. Egy hajótársaság az alkalomból pontosan megismétli a tragikus sorsú óceánjáró tervezett útját. A katasztrófa időpontjában két óceánjáró és talán egy másiknak a szelleme találkozik a helyszínen, hogy megemlékezzek az áldozatokról.

cruise map

„Legyen része a történelemnek”, - hirdeti a Titanic Memorial Cruises honlapja. Nem mintha szükség lenne a hirdetésre, hiszen az eredetivel megegyező emlékútra már minden jegy elkelt. A társaság azonban az évforduló alkalmából New Yorkból is indít egy hajót, valamint néhány rövidebb emlék-hajótúrát is szerveznek.

A jegyekért való tülekedés engem kísértetiesen emlékeztet az eredeti Titanic helyeiért folytatott harcra, de aki nálam kevésbé babonás, annak valószínűleg fantasztikus élményben lesz része.

A luxus óceánjáró Southamptonból indul és 12 nap után érkezik New Yorkba, azon az útvonalon, amelyen a Titanic is végighaladt volna. A szervezők szerencsére annyira azért voltak babonásak, hogy a lenyűgöző méretű MS Balmoralt nem keresztelték át, de az oldalára festett felirattól eltekintve a hajó 12 napra visszamegy száz évet az időben.

Az éttermekben azt a menüt is felszolgálják, amit annak idején a Titanicon is ettek az utasok. Aki szeretne, viselhet korabeli ruhákat, amelyeket a hajó kölcsönzője bocsát a vendégek rendelkezésére. A 12 éjszakás úton híres történészek, az üggyel foglalkozó újságírók, a hajót testközelből megtekintett búvárok és más szaktekintélyek és hírességek előadásait lehet meghallgatni.

Lépcső a szalonba
Lépcső a szalonba

Az utazás csúcspontja az április 15-ei, hajnali megemlékezés lesz, a hajó akkor ér oda, ahol a tragédia történt. De a program az egész úton nagyon gazdag és minden eleme, az előadásoktól kezdve a zenekar által játszott muzsikáig, a Titanicról szól majd.

Az árak már nincsenek fent a honlapon, mert az összes jegy elkelt, de ha a másik, New Yorkból induló és csupán nyolc napos emlékútból indulunk ki, amelyre a legolcsóbb jegy 4900$, (kb. 1 200 500 Ft) a legdrágább pedig 14850$, (3 638 000 Ft) akkor sejthető, hogy nem lehetett olcsó mulatság. Erre az útra egyébként még lehet jegyet kapni, ha valakinek kedve támadt volna hozzá.

RMS Titanic – MS Balmoral – Azamara Journey - a tragédia helyszínén találkoznak száz év után
RMS Titanic – MS Balmoral – Azamara Journey - a tragédia helyszínén találkoznak száz év utántitanicmemorialcruise.co.uk

És ugyan ez az út nem az az út, de a fő eseményre, az április 15-ei hajnali megemlékezésre mind a két hajó egyszerre érkezik, hogy megidézzék a szerencsétlen sorsú harmadik szellemét. Akiknek csak a New York-i hajóútra maradt hely, azok azzal vigasztalhatják magukat, hogy úgy tűnik, hogy a rövidebb útra induló Azamara Journey nevű hajó nagyobb, mint az MS Balmoral.

Utóbbin a legnagyobb lakosztály 40 nm, a Journey-n 43 nm. A Balmoralon a legkisebb– ez egy egyszemélyes fülke – 12,5 nm, míg a Journey-n 14, nm. De zuhanyfülke és plazmatévé még a legegyszerűbb kabinhoz is jár.

Luxuslakosztály a Journey-n
Luxuslakosztály a Journey-n

Akinek nem telik

Hogy ne keseredjenek el azok a Titanic rajongók sem, akiknek nem telik hajójegyre, elárulom, hogy csupán 50 dollárért (ez csak 12250 Ft, plusz Magyarországra a szállítási díj további 25$) megvásárolhatja a Titanic Emlékérmet, amelyet limitált példányszámban, kifejezetten erre az alkalomra készítettek. Az érméknek saját, egyedi regisztrációs számuk van, de nem ez a legnagyobb különlegességük, hanem az, hogy eredeti, a hajóroncsról származó szenet tartalmaznak. Ez a hajó fűtéséhez felhasznált szén volt, és valószínűleg elnyerhetné a „világ legdrágább szene, ami nem gyémánt” nevet, mivel törvényi határozat írja elő, hogy ez az egyetlen dolog, ami a hajóroncsról valaha kereskedelmi forgalomba kerülhet.

Árusítanak ezen kívül korabeli, reprint újságcikkeket (csak 25 dollár) a katasztrófáról, egy gyűjteményes kötetben. Kicsit bizarrabb, de mindössze 10 dollár a cd, amely a Titanicon játszott zenéket tartalmazza, köztük azt is, amit a zenekar állítólag akkor játszott, amikor a hajó süllyedni kezdett, és éppen ezért azóta Titanic süllyedő zenének hívják. A szám címe ráadásul Nearer my God to Thee, ami lefordítva annyit jelent: Közelebb Istenem Tehozzád. Erre már tényleg nem lehet mit mondani. Nehéz elhinni, hogy igaz.

A megvásárolható ajándékok között akad még modellhajó, plüssállat, bögre, és sok inkább, vagy kevésbbé hasznos, ámde a rajongók és gyűjtők számára bizonyára értékes egyéb holmi is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek