Egy rendes adag Anglia Magyarországon

Hogyan lehet egy webáruház családias hangulatú, és miért dönt úgy egy angol férfi, hogy Magyarországon indít vállalkozást? A British Pantry tulajdonosával beszélgettünk.

London az egyik kedvenc nagyvárosom. Sőt, az összes többi nagyváros, amit szeretek, inkább kisváros jellegű, szóval mondhatjuk, hogy London A Kedvenc Nagyvárosom.

Az angol konyha viszont a legjobb esetben is inkább csak pikírt viccek célpontja, melyek tanúsága szerint elsősorban fish and chipsre és szendvicsekre korlátozódik, szigorúbb kritikusai szerint pedig egyáltalán nem is létezik.

És mégis. Bármikor valamelyik családtag Londonban jár, vagy ha nekem van szerencsém ott tölteni néhány napot, mindig az a vége, hogy egy fél bőröndnyi kajával megrakodva érkezünk haza. Teák, narancsdzsemek, Colman’s mustár, Marmite élesztőkrém, chutney-k, Christmas Pudding és még sorolhatnám.

Persze mindenki tudja, hogy nem érdemes mostanában Londonba utazni. Állítólag a 2012-es olimpiára való készülődés miatt az egész város egy nagy építkezéssé változott, folyamatosan dübörögnek az ütvefúrók, nagy a zaj… ilyenekkel vigasztalja magát az ember.

Nemrég azonban felfedeztem egy virtuális angol delikátesz üzletet, ahol a fent felsorolt termékek mind beszerezhetőek. Az egész családom anglománokból áll, úgyhogy hamar be is vásároltunk, de nem ez a lényeg, hanem a hírlevél. David Hall, a tulaj minden héten küld egy hírlevelet az aktuális újdonságokról. Valahogy olyan ez a hírlevél, mintha egy kis közösségnek szólna, ahol mindenki mindenkit ismer. (Ez egyébként nem is áll annyira távol az igazságtól, hiszen utóbb kiderült, hogy a British Pantry vásárlói elsősorban hazánkban élő angolok, ausztrálok és amerikaiak.) De ez a hírlevél volt az oka, hogy mindenképpen szerettem volna megtudni, ki az, akinek a kis üzletet köszönhetjük.

bp

Mikor jött Magyarországra, és hogyan ragadt itt?

Először azért jöttem Magyarországra, hogy meglátogassam az akkori barátnőmet, Ramónát. Ez hét évvel ezelőtt volt, ő pedig azóta már a feleségem és üzlettársam.

Miért gondolta, hogy jó üzlet lesz egy angol specialitásokat árusító webáruházat nyitni?

Három évvel ezelőtt egy gazdasági magazint olvasgatva figyeltem fel egy írásra, amely az angliai Ocado sikereiről szólt. Ez egy nagyon egyszerűen használható, nagyon széles kínállattal rendelkező online élelmiszerüzlet. Ma már egyébként nemcsak élelmiszert árusítanak. Ezen kívül más cikkeket is olvastam a webáruházak virágzásáról, ezért határoztam el, hogy én is belevágok. Persze először azokat a termékeket kezdtem el behozni, amik nekem a legjobban hiányoztak. Közülük jónéhány ma is szerepel az árukészletben, de a három évvel ezelőtti 40 helyett ma már több mint 700 termék van raktáron. Ha valamelyik vásárló kér valamit, azt általában beszerzem neki, így lesz egyre több és több termék. Ma már külön termékcsoportokat alkotnak az ír, olasz és ausztrál áruk is.

Elsősorban magyarok, vagy inkább itt élő külföldiek vásárolnak a Pantryben?

Inkább külföldiek, de azért ma már akadnak magyar vásárlók is. Nem túl sokan, ez az egyik olyan terület amin dolgoznunk kell még. Az egyéni vásárlókon kívül szállodáknak, kávézóknak és bároknak is szállítunk.

Ha jól értettem a hírlevélből, tavaly megnyerték a legjobb brit üzlet díjat, amit valamelyik neves angol napilap hirdetett meg.

Igen, a Telegraph minden évben versenyt hirdet a külföldön működő angol üzleti vállalkozások közt, ahová bolt, kocsma, weboldal, klub, bármilyen vállalkozás nevezhet. A díj neve Best of British, és vásárlóinknak hála, tavaly mi vehettük át az elismerést.

Melyik termékük a legnépszerűbb a magyar vásárlók körében?

Valószínűleg a tea. Azon belül is a finom, erős, fekete teák.

Majdnem minden héten kapok értesítést arról, hogy David ismét friss virslit készít, és mettől meddig érdemes rendelni belőle, ha az ember nem akar lemaradni róla. Miféle virsli ez, hogy ennyire népszerű? És ki az a David? Eleinte azt hittem Önről van szó, de aztán rájöttem, hogy csak nem beszélne saját magáról egyes szám harmadik személyben...

David Wilkinson barátunk egy honfitársam, aki szintén Magyarországon alapította meg a vállalkozását. A Wilkinson virslik valódi, angolos virslik, 85% hústartalommal, egy igazi angol reggelit el sem lehet képzelni nélkülük. David nagy volumenben készíti őket, de jó ötletnek tűnt, hogy kisebb adagokat is lehessen rendelni rajtunk keresztül.

Gondolom a karácsonyra sok újdonsággal készülnek.

Igen, rengeteg hagyományos karácsonyi terméket hozunk be, Mince Pie-t (hagyományos, gyümölcskosár jellegű angol sütemény, nagyon sűrű gyümölcstöltelékkel), Christmas Puddingot, gyümölcskenyereket, cracker kollekciókat, szóval mindent, ami egy igazi angol karácsonyhoz nélkülözhetetlen. És természetesen kint leszünk a Nagycsarnokban, december 8. és 10. között az Angol Karácsonyi Vásáron.

December 8. és 10. között a Nagycsarnokban idén is kint lesznek a karácsonyi vásáron
December 8. és 10. között a Nagycsarnokban idén is kint lesznek a karácsonyi vásáron

Tervezik esetleg valódi üzlet nyitását?

Hát az lenne a logikus folytatás…

Nincs honvágya?

Nem mondom, hogy néha nincs, de nem tervezem, hogy visszamenjek Angliába. Elsősorban a feleségem köt ide, de számtalan kisebb nagyobb dolog van, amit megszerettem Magyarországon. Az időjárás például, a hosszú, meleg nyarak, az igazi, havas telek. A hét év alatt sok barátom is lett Magyarországon, szóval most már úgy érzem ez az otthonom.

Oszd meg másokkal is!
Mustra