Virágzik a kísértetturizmus: 5 hotel, ahol szellemet ígérnek

A Halloween különösen termékeny időszak a kísértetturizmus szempontjából: leginkább azok a vendéglátók örülhetnek, akik kifejezetten azzal adják el a hoteljüket, hogy annak állítólagos szörnyű múltját állítják a középpontba. Amerikában több olyan szálló is van, ahol nem csak az élő vendégek, de a kísértetek is szívesen megszállnak: íme az öt legizgalmasabb.

A kísértetturizmus egyre nagyobb méreteket ölt, a legnagyobb népszerűségre pedig természetesen az Egyesült Államokban tett szert. Ehhez persze nagyban hozzájárulnak a paranormális jelenségekről szóló, sokszor alacsony költségvetéssel készülő filmek, amelyek elhitetik a jónéppel, hogy minden árnyékot és földre eső tárgyat a szellemek jelenlétének kell tulajdonítanunk.

A kísértetturizmus lelkes űzői kis szerencsével nem csak saját szemükkel láthatnak paranormális jelenséget (vagy ahhoz hasonlót), de a rutinos túravezetők a lehető legtöbb infót is megosztják velük a település és az épület történetével kapcsolatban. A MainStreet 5 olyan amerikai hotelt gyűjtött össze, amelyekről az a hír járja, hogy falaik közt előszeretettel tanyáznak szellemek. Olvass tovább, ha mersz.

The 1886 Crescent Hotel and Spa (Eureka Springs, Arkansas)

Az arkansasi hotel folyosóin zajló szellemtúrák vezetői nem győzik hangsúlyozni, hogy a tévében látható hivatásos kísértetvadászok elmondása szerint ez a harmadik legintenzívebb kísértetjelenlétet mutató épület, amivel találkoztak. A hotel egyike azon ritka helyszíneknek, ahol infrakamerával teljesalakos jelenést sikerült rögzíteniük. Általában nem csak ilyen szerkezettel készülnek felvételek, a vendégek is kísérleteznek a saját kisgépeikkel, és előszeretettel pakolják fel a netre az állítólagos kísértetről készült fotóikat.

A hotel egyik legnépszerűbb szelleme Michael, egy fiatal ír kőműves, aki az épület felhúzásakor jött Amerikába. A legenda szerint az építkezéskor olyan szerencsétlenül fordult egy csinos lány után, hogy lezuhant – éppen az egyik legnagyobb paranormális aktivitást mutató szoba, a 218-as közelében.

A Ház a kísértethegyen sztoriját juttatja eszünkbe a másik vonatkozás: a kísértetjárta 4. emeleten egy bizonyos Dr. Baker lakott, aki a hotelt rákkórházzá alakította. A férfi felügyelete alatt állítólag közel 300 beteg halt meg itt – Baker igazából nem is volt orvos. Nem csak Bakert, a betegeit és a nővéreket is látják olykor a termekben bolyongani, egy kislány leírása alapján pedig a '20-as évek egykori híres versenytáncosa, Irene Castle is megjelent már itt, aki gyakran vendégeskedett a hotelben, és a közelben lévő otthonában halt meg. A hotelt korábban ráadásul hullaházként is használták.

Buxton Inn (Granville, Ohio)

Bár Audrey és Orville Orr, a Buxton Inn tulajdonosai elmondásuk szerint soha nem hirdették kísértetjárta helyként a szállójukat, a 200 éves házat körüllengő kísértethistóriák miatt a TripAdvisor.com Amerika 10 legrémisztőbb kísértethotelja közé sorolta az épületet. A férj elmesélte: miután megvették az ingatlant, még csak beszélni sem akartak a hotelben zajló furcsa történésekről, mivel nagyon konzervatívak. Még akkor sem akarta elhinni, hogy ez igaz, amikor a saját szemével látta a jelenéseket.

A szálló eredetileg egy 1812 óta folyamatosan üzemelő kocsma volt, amelyet 1972-ben le akartak dózerolni, hogy parkolót alakítsanak ki a helyén. Orrék viszont megvették a helyet és az eredeti formájában felújították a 4 épületet és a 25 vendégszobát. Major Buxton 1865 és 1902 között volt itt tulaj, és rendszeresen észlelik a jelenlétét a főépület első emeletén. 1934-60-ig Ethel "Bonnie" Bounell tulajdonában volt az épület: kedvenc virágának, a gardéniának az illata sokszor még most is érezhető a belső terekben. Orrék már rég békét kötöttek állandó vendégeikkel: egy médium azt mondta nekik, hogy ha nem akarnak megszabadulni a szellemektől, azok szívesen jönnek vissza látogatóba.

Brown Palace Hotel & Spa (Denver)

A hotelt egy híres denveri, Henry C. Brown építtette, ahova Teddy Roosevelt óta szinte minden elnök szívesen betért. A Beatles-ről ráadásul lakosztályt is neveztek el az épületben, mivel egyszer a hatvanas években itt szálltak meg turné közben.

Ennek ellenére egy legendás énekes vagy elnök sem kísért a házban – valószínűleg jobb helyet is találtak erre –, egy, a '30-as években élt denveri előkelőség, Louise Crawford Hill viszont állítólag ott tanyázik. Annak idején itt rendezkedett be, amikor a két felső szintet apartmanokká alakították. A személyzet arról számolt be, hogy általában éppen akkor érkeztek  hívások Hill egykori szobájából, a 904-esből, amikor a túravezetők a nő botrányos viszonyáról meséltek a látogatóknak. Ez önmagában még nem lenne annyira ijesztő, de abban az időszakban éppen renoválták a 9. emeletet, mind a két felső szinten ki voltak húzva a vezetékek.

Myrtles-ültetvény (St. Francisville, Louisiana)

Rengeteg kísértetjárta hely található a déli államokban, a Myrtles-ültetvény pedig már régóta előkelő helyen szerepel a listán. Az ültetvényt David Bradford tábornok alapította még 1796-ban, ráadásul éppen egy őslakos-temetkezési helyen: amikor pedig a munkások megtalálták a maradványokat, a főnök utasítására elégették őket. Azt mondják, ez már önmagában elég ahhoz, hogy kivívja a holtak haragját.

A Myrtles leghíresebb szelleme Chloe, egy egykori rabszolgalány, akinek Bradford vejével volt viszonya. A lány rettegett attól, hogy a család otthonából a földekre száműzik, ezért Chloe kihallgatta a szeretője magánbeszélgetéseit. A férfi rajtakapta, és büntetésül karddal levágta a füleit. A lány ennek ellenére továbbra is kétségbeesetten akarta bizonyítani hűségét a családnak: mérgezett tortát sütött az egyik gyerek születésapjára, hogy majd a felépüléskor ott lehessen és meggyógyítsa a családot. A próbálkozás kissé balul sült el: a feleség és két gyereke meghalt. A rabszolgatársak – a büntetéstől való félelmükben – agyonverték egy csillárral, amely sokszor állítólag minden ok nélkül elkezd himbálózni. A fülsebeit elrejtő turbánt viselő Chloét azóta többen is látni vélték.

Hotel del Coronado (San Diego)

Az 1888-ban épült hotel a századfordulón arról volt ismert, hogy a keleti és a nyugati part között úton lévők itt szálltak meg. A sokszor hosszú időre becsekkolt vendégek közül volt, aki soha nem hagyta el a hotelt. Az épület leghíresebb szellemei közé tartozik a reménytelenül szerelmes Kate Morgan, aki 1892-ben jelentkezett be. 5 napig várta itt a szerelmét, aki sohasem jött el, Kate-et pedig holtan találták egy, a partra vezető szabadtéri lépcső alján. Szellemét állítólag a parton és a hotelben is többször látták, és ha éppen olyan kedvében van, szívesen űz ártalmatlan tréfákat a vendégekkel.

A másik érdekes jelenséget a hotel ajándékboltjában észlelték: a polcon lévő kristályok és a faliképek gyakran repülnek le a helyükről. A célpontok általában a Valaki forrón szereti című Monroe-film szuvenírjei (a filmet 1958-ban ebben a hotelben forgatták). Egyesek szerint Marilyn Monroe szelleme szórakozik, a hotel menedzsmentje viszont cáfolja ezt: úgy gondolják, valaki más lehet, aki egyszerűen nem szeretné a 20. századi szépséggel megosztani a reflektorfényt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra