Ne forrónadrágban hesszelj - így készülj repülős utazáshoz

Előtted áll még a nyaralás és repülővel utazol? Akkor jobb, ha odafigyelsz, mit veszel fel az útra, így számos kellemetlenségtől megkímélheted magad. Elmondjuk, mibe öltözz és mit pakolj a kézipoggyászba, hogy ne egy ocsmány megfázással indítsd a vakációzást, de azért ne is testesítsd meg a legrosszabb, slampos turistatípust.

A világon viszonylag kevés embernek áll a rendelkezésére egy magánrepülő, hogy kénye-kedve szerint és luxuskiszolgálással utazzon. A korai kelés, az átszállásra várakozás, a bőröndhúzgálás és a turistaosztály még akkor is megviseli az embert, ha egyébként szeret repülni - hát még, ha nem.

Néhány kényelmetlenségre viszont fel lehet készülni azzal, hogy hogyan öltözünk fel és mit pakolunk a kézipoggyászba, és szerencsére ezt már meg lehet úgy is oldani, hogy közben ne térj el nagyon a hétköznapi viseletedtől, és ne villogjon a fejed fölött a turista felirat. Persze mind a komfort, mind a divatozás oldalán lehet kompromisszumokat kötni, de túlságosan nagyot egyik irányban sem érdemes.

A kardigán és sál alap

Először is, felejtsük el, hogy nyárból indulunk és nyárba tartunk: a légkondicionált reptéren és repülőgépen a legkevésbé lesz praktikus az aprócska forrónadrág, az alig-takaró top és a vietnámi papucs. Koncentráljunk inkább a réteges öltözködésre. Viselhetünk atlétatrikót vagy rövidujjú pólót, de a tunika vagy az oversize póló is jó választás.

Uma Thurman rutinos
Uma Thurman rutinos

Mindenképpen legyen nálunk egy sem túl vékony, sem túl vastag kardigán vagy laza kötésű pulóver. Jól jön, ha van zsebe, és övvel még mindig divatosabbá tehető, már ha nem túl zavaró, hogy az átvilágításnál úgyis le kell venni. A másik legfontosabb alapkellék a vékony sál vagy stóla, mert látványos kiegészítő, és ezzel akár extrán takarózni is lehet a gépen.

A lezser nem egyenlő slampos

A sort nem igazán praktikus, mert körülményes a helyszínen aláöltözni. Akkor már inkább válasszunk egy lezserebb fazonú, hosszú vászonnadrágot, vagy pedig szoknyát, ruhát, amik alá könnyen fel lehet venni a cicanadrágot. Vagy farmert, lehetőleg sztreccs-szálasat.

Hagyjuk a túl szűk ruhákat a bőröndben, senki sem akar feszengve utazni, ami itt vág, ott vág. A slamposságot elkerülhetjük, ha nem minden ruha egyszerre bő rajtunk: ha a pulcsi lezserebb vagy laza a pólónk, akkor a nadrág ne legyen túl bő, és fordítva.

Kylie is mindig sálban utazik
Kylie is mindig sálban utazik

Melegítőnadrágot maximum gyerekre adjunk, felnőttek maradjanak inkább a háremnadrágnál, ha az ultrakényelem a cél. Mindenesetre mindenféle ruhából olyat válasszunk, ami nem gyűrődik össze két perc alatt, hanem bírja órákig.

Amit túl sokáig tart levenni, nem lesz jó

magassarkú bármennyire is csábító, tartogassuk inkább az esti korzózáshoz. Rohanáshoz, bőröndcígeléshez nem való, egy mázsás súlyokkal botladozó nő minden, csak nem vonzó látvány, márpedig a szerelmes regényekből és filmekből tudni való, hogy a nagy Ő pontosan ilyenkor szokott szembejönni.

Válasszunk inkább kényelmes mokaszint, vitorlás- vagy balerinacipőt, esetleg nem túl otromba sportcipőt, de minden, amit túl sokáig tart bekötni, becsatolni, felejtős. Ha semmiképp nem bírjuk nőciskedés nélkül, akkor telitalpú szandált, bár ahhoz zoknit venni ismét kérdéses. Merthogy zokni az kell a táskába, Scarlett Johansson állítólag a kasmírra esküszik, karácsonyra lehet majd kérni.

Egyéb praktikus apróságok

A kényelmes alváshoz jól jön
A kényelmes alváshoz jól jön

Nagyobb lélegzetű útra érdemes egy olyan utazótáskát beszerezni, ami nem sporttáska, hanem az ún. weekender fazon: többet bír és jobban is néz ki. Ha erre nem akarunk külön áldozni, akkor vigyünk olyat, aminek füle és pántja egyaránt van, mert helyzete válogatja, mikor hogy kényelmes cipelni. Legyen benne elég külön rekesz, és lehetőleg könnyen elő lehessen belőle bármit.

Az egyterű táskát ilyenkor felejtősek, ahogy a sok ékszer és egyéb kulcstartó, csingilingi is, mert csak a baj van vele. Ha mégis, akkor az ékszer, kardigán, zakó, cipő és öv olyan legyen, ami könnyen, gyorsan le- és felvehető. Több órás repülőúton jól jöhet még az alvómaszk, rövidebb úton kiválthatja a napszemüveg is. Kalapot csak az vigyen, akinek akkor is lesz szabad keze, amikor épp le kell venni, különben csak gyötrelem. A saját takaró, kispárna, plüssmackó opcionális, de sokat dobhat a komfortérzetünkön.

Ahogy anyád mondta mindig: legyen nálad váltóbugyi

Bármilyen váratlan esemény közbejöhet, így a váltás alsóneműt sem hülyeség a kézitáskába pakolni, illetve azokat a dolgokat, amikre feltétlenül szükségünk lehet addig is, míg előkerül az elkóborolt bőrönd. Ez lehet smink, gyógyszer, a kedvenc szájbalzsamod. A gépre felvihető folyadékok mennyisége továbbra is korlátozott, így érdemes a szépségápolási cuccaidból mini utazószettet összerakni.

Semmiképp se tartsuk egy helyen az összes pénzünket, bankkártyánkat és hivatalos iratunkat, mert nagy bajban leszünk, ha elveszik. Osszuk szét okosan külön tartókba, tárcákba. Az utasbiztosítási papírt is tartsuk könnyen elérhető helyen. Az sem árt, ha utánanézel, a célországba mit tilos bevinni, ezzel szintén sok kellemetlenséget spórolhatsz meg magadnak.

Címlapfotó: Ray from LA
Oszd meg másokkal is!
Mustra