Szadomazo lovarnők és trendi irodisták a párizsi divathéten

A párizsi divathét összes bemutatóját felsorolni is sok, hát kiválasztottuk a legismertebb márkákat és a legextrémebb showkat: a Hermès Dél-Amerikába kalandozott, a Victor&Rolf holdfényes bemutatót rendezett, Westwood a XVII. századig nyúlt vissza, a Givenchy szadomazo lovarnőket küldött a kifutóra. 2012 őszi-téli trendmustra.

Jean Paul Gaultier graffitis ruhákat tervezett

Gaultier a 80-as évek graffiti nyomatait újította meg, és a mára a divatból kikopott bomberdzsekit. 2012-es őszi-téli kollekciójának bemutatója alatt Lou Reed zenéje szólt, a punkosra sminkelt modelleken cipzáros, szegecselt bőrruhák, szoknyák, kabátok voltak. Természetesen a szőrme Gaultiernál sem maradhatott el, minden ruha szélére került egy sornyi tömött bunda, és az olcsónak tűnő anyagok valójában sűrűn szőtt Jacquard selyemből készültek – írja a Daily Star.

Végre színes ruhák: Lanvin

A Lanvin showját az első sorból nézte Tilda Swinton és Jessica Alba. A peplumos, mély színekben pompázó izgalmas kabátruhák tűnnek a leghordhatóbbnak az egyébként elég extrémre sikerült párizsi divathétről. A szövetruhákon kívül természetesen tetőtől talpig bőrbe öltözött modellek is szerepeltek a shown (ez 2012 telén az abszolút trend), és a Lanvinra jellemző gazdag, de ízléses ékszerezés sem maradt el. A vezető tervező, Alber Elbaz ismét úgy tudott maradandót alkotni, hogy ruhái maradéktalanul hordhatóak és elegánsak maradtak.

XVII. századi punkok? Westwood!

A 70 éves Vivienne Westwood Gold Label vonalában nosztalgikus, romantikus, mégis punkos ruhákat küldött kifutóra. A XVII. századból inspirálódott fűzőket, puffos szoknyákat vagány, modern csizmákkal párosította, így míg a ruhák olyanok voltak, mint a Tudorok jelmezei, a cipők a 60-as évek hippijeit idézték. „Az volt a nagy változások és a drámák százada, műkedvelők és kalandvágyó individualisták kora. Ebbek a században alakult ki a brit nemzeti identitás” – magyarázta a Daily Mailnek Westwood, miért épp ezt a kort választotta őszi-téli kollekciója alapjának. A jelmezszerű ruhák mellett természetesen hordhatóbb tweed kabátok és színes leggingsek is szerepeltek a tervezőnő kínálatában: a kollekció képeit itt megnézheti.

Viktor&Rolf holdfényes pizsamapartit rendezett

A holland tervezőpáros holdfényes kifutón mutatta be szőrmékben és pizsamaszerű öltözetekben gazdag kollekcióját. A duó mindig teljesen váratlan dolgokkal rukkol elő, a vintage Yves Saint Laurent ruhákra hajazó nyomott selyemoverálok pont illenek a képbe. „Olyasmit akartunk kidolgozni, ami puha, nőies, költői és romantikus, ugyanakkor kicsit sötét és misztikus. Szeretjük a titokzatosságot” – mondta a Telegraphnak Rolf Snoeren. A showt sötét, hosszú estélyiruhák zárták, a bronz és fekete színű szettekhez a kifutó mögött lebegő ezüst Hold is aranyra változott: látványos bemutató volt.

Anna Wintour kedvence: Celine

A letisztult, pofátlanul egyszerű vonalakkal dolgozó tervező volt idén Anne Wintour kedvence a külföldi lapok értesülései szerint. Téglalapalakú felsők, férfias nadrágok és rengeteg bőr jelelmezte Phoebe Philo jövő téli kollekcióját. Minden mértani pontossággal van kimérve ruháin, nincsenek felesleges sallangok és túlzó színek, de különleges megoldásokkal azért találkozunk: például selyem helyett bőrsálakat kaptak a modellek. A teveszín, fehér és fekete mellett a sötétnarancs és a halvány-pink is felkerült a Céline színpalettájára. A cipzárak is kiemelt helyet kaptak, a tunikáktól kezdve a táskákig mindenen volt szerepük. Sok kabát neoprén anyagból készült, és az oversized stílustól a modellek törpéknek tűntek, de sok hordható darabot is bemutattak - képeket erre talál.

Balenciaga, irodistáknak

A cég bemutatóját az irodai élet köré rendezte: mint a vezető tervező, Nicolas Ghesquière elmondta, az egész showt egy elképzelt Balenciaga Inc. köré szervezték, ahol minden nő máshogy öltözik, saját szakterületének megfelelően, tehát vannak titkárnők és ügyvédnők, technikusok és gyakornokok. Hogy melyik részleg női hordanak leopárdmintás, fényes koktélruhákat és strasszokkal kivert oversized kabátokat, nem tudjuk, de mindenképp érdekes az ötlet. Az 50-es évek szabásvonalait és a sci-fi világ csillogó anyagait, színeit keverte a tervező – írja a Guardian. A bemutatót egy irodaházban rendezték, a folyósón, így megbocsátható, ha az izgalmas ruhák közé néhány unalmas, pulóveres, chino nadrágos szett is keveredett.

A Hermès Dél-Amerikába kalandozott

A főként luxustáskáiról ismert, 1837-ben alapított cég az utazó nőknek tervezett őszi-téli kollekciót: a leghíresebb táskájukat ihlető Jane Birkin most is az első sorban foglalt helyet a bemutatón. A 2012-13-as őszi-téli kollekciónak a poncsók, rojtok, fodrok adtak dél-amerikai beütést, a hosszú ballonok pedig a korai detektívregények világát idézték. Erősen férfias stílust diktál idén a Hermès, a bő nadrágokban, vastag, oversized poncsókban eltűnt a modellek alakja – írja az independent.ie. A Hermes is ráment kicsit a lovasok ruháinak stílusára, de a Givenchy fejlesztette mesteri szintre idén a szadomazo lovarnő ruhatárát.

Szadomazo Givenchy

Egy éve sötét tekintetű párducokat tervezett ruháira Riccardo Tisci, ezen a télen fétisimádó műlovarnőnek öltöztette modelleit. A fekete, bondage szetteket idéző bőrruhák, hatalmas, szemellenzőkre hajazó bőr-fülbevalók mellé lovaglócsizmát kaptak a modellek. A baljós zene csak tovább erősítette a sötét hangulatot, de a rengeteg fekete szett után színes, csillogó koktélruhák is helyet kaptak a kollekcióban.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek