Kezdődik a Londoni Divathét - kövesse élőben!

Kezdődik a Londoni Divathét, vasárnaptól élőben követheti a legfrissebb európai trendeket a Topshop weboldalán. Megismerkedhet Michael van der Ham, a Unique, Mary Katrantzou, Meadham Kirchhoff és Peter Pilotto jövő őszre tervezett ruháival, szerintünk érdemes lesz figyelni rájuk!

Lélegzetvételnyi szünetet sem tartva New York után, máris indul a Londoni Divathét. A 2012-es őszi/téli kollekciókat felvonultató héten az egyik leghíresebb angol fast fashion divatcég, a Topshop, élőben közvetít néhány bemutatót London legizgalmasabb, leginspirálóbb fiatal tehetségeiből válogatva. A hétvégén kifutóra kerülnek Michael van der Ham, a Unique, Mary Katrantzou, Meadham Kirchhoff és Peter Pilotto darabjai is.

Ezúttal a Temze partján lévő Old Market Billingsgateben, az egykori Eurostar terminál Waterloo állomásán rendezett bemutatókat lehet élőben követni a neten. A viktoriánus épület régebben egyébként halpiacként funkcionált.

Élőben közvetíti a Topshop a divathetet
Élőben közvetíti a Topshop a divathetet

A liveshow vasárnap 15:00-kor veszi kezdetét a Topshop házon belüli progresszívebb tervezőcsapata, a Unique bemutatójával. A márka minden divathéten a nagy magazinok divatszerkesztőinek egyik favoritja, kíváncsian várjuk, hogy a tavalyi dalmatás, Szörnyella DeFrászos 1930-as évekbe helyezett kollekciójukat idén mivel sikerül túlszárnyalnia Emma Farrow vezető tervezőnek és csapatának.

A skót Louise Gray bemutatója vasárnap 18:00-kor kezdődik a volt halpiacon. Gray a Glasgowi művészeti iskola textil szakán tanult, majd elvégezte a kötelezőnek számító Central Saint Martinst is. Olyan márkákkal működött már együtt, mint Nicholas Kirkwood vagy a Smiley Company. A szórakoztatónak mondott fiatal tervezőnő munkáira a speciálisan szőtt textíliák, színes anyagok és nyomtatott technikák jellemzőek. Ősszel látott kollekcióját a technológia szabadsága és a vakító napfény inspirálta. Példaképei a szakmában Mary Quant és természetesen Coco Chanel.

Hétfőn reggel 09:00-kor Peter Pilotto és társa, Christopher de Vos bemutatójával indul a nap. A tervezőpáros származása izgalmasan vegyes, ugyanis Pilotto félig osztrák, félig olasz, De Vos pedig félig belga, félig perui. A két művész 2000-ben találkozott először az antwerpeni Királyi Szépművészeti Akadémián. 2009-ben megnyerték a British Fashion Awards Legjobb Feltörekvő Tehetségének járó díját. Inspirációkat az idén olimpiát is rendező London élénk, energikus nyüzsgéséből merítenek, de kedvenc korszakuk divat szempontjából a hatvanas-hetvenes évek.

Február 20-án 13:00-kor a holland származású Michael Van der Ham bemutatóját nézhetjük meg élőben. Michael a Central Saint Martins elvégzése után dolgozott együtt Alexander McQueennel és Sophia Kokosalakival is. Új kollekcióját a különleges szerkezetek, egyedi textilek és bonyolult vágások jellemzik, művészi inspirációért a Central Saint Martins College Libraryba, a National Portrait Galleryba, és a Hayward Galleryba jár. Szerinte egy Michael Van der Ham ruhát viselő nő nem fél hordani a merészebb ruhadarabokat sem.

A hétfői élő bemutatók a Fashion East 17:00 órás bemutatójával érnek véget. A Fashion East egy 2000-ben létrehozott non-profit szervezet, mely minden szezonban fiatal tervezőket támogat ösztöndíjjal, catwalk show-kal és szakértői tanácsokkal, hogy ezzel is segítsenek elindítani az új márkákat. A szervcezet idei három tervezője, aki bemutathatjamunkáit a 2012-es őszi/téli kollekciót felvonultató divathéten: James Long, Maarten van der Horst és Margues 'Almeida.

Az élő közvetítés utolsó időpontja február 21., kedd. Reggel 09:00-kor az athéni Mary Katrantzou mutatja be új kollekcióját. Katrantzou a Rhode Islandi Design School elvégzése után kijárta a Central Saint Martinst és dolgozott Sophia Kokosalakinál is. Új együttesei tervezésénél az erős stílusérzékkel megáldott Katrantzout leginkább a csendéletek inspirálták. A tervezőnő 2011-ben megnyerte a British Fashion Awards Ready to wear díját a feltörekvő tehetségek kategóriájában. Sokan szeretik egyedi stílusát, így nem meglepő, hogy máris többen lecsaptak rá: 2012-ben a Longchamppal és a Topshoppal dolgozik együtt Katrantzou - utóbbinál ruháit pár óra alatt kiárusították, már alig maradt valami.


Kedden 14:00-kor Edward Meadham and Benjamin Kirchhof bemutatójával zárul a Topshop élő közvetítése. Az angol Edward és a dél-francia Benjamin a megkerülhetetlen Central Saint Martins elvégzése után alapította közös márkáját. Az angol főváros inspirálja őket legjobban kiszámíthatatlanságával és eklektikus stílusával. A saját bevallásuk szerint régi vágású tervezők példaképe Courtney Love és John Soane.

Mustra