Az olasz rendőr Armaniban csapatja, a magyar miben?

Nagyon sokat elárul egy nemzetről, hogy rendőrei milyen egyenruhában járőröznek, indulnak bevetésre vagy éppen ünnepségre. Az olaszok valószínűleg a legcsinosabbak, de mi kíváncsiak voltunk arra is, vajon csak ők kértek fel sztártervezőket az uniformisok megalkotására, vagy mi, magyarok is elég trendérzékenyek vagyunk ehhez? A bolgárok milliárdokat költenek az új designra, a hollandok már túl is vannak a nagy váltáson, a németek meg elbúcsúznak a fehér-zöld vonaltól. A rend hazai őrei egyelőre a komfortra esküsznek.

Mindig stílusosan: az olaszok Armaniban és Valentinóban csapatják

Olasz csendőr Valentinóban
Olasz csendőr Valentinóban

Általános vélekedés, hogy a legszebb uniformist az olasz rendőrök hordják. Csakhogy az olasz rendőrség felépítése teljesen egyedi, öt különböző testület látja el a rendvédelmi feladatokat, így azt sem könnyű eldönteni, igazából ki a rendőr. Így lehet csodálatosan elbukni divatmánokkal kötött fogadásokat, ugyanis mindenki azt hiszi, hogy tudja, hogy Armani tervezte az olasz rendőrök egyenruháját. És ez így még igaz is, de valószínűleg igazából a csendőrökre gondol, szép, piros csíkos gatyájukra, tekintélyt parancsoló, militáris hatású felszerelésükre. Azt viszont a Valentino-ház találta ki.


Egyenruha szempontjából tehát az elsődleges általános hatáskörű rendőri szerv, a Polizia di Stato és a Carabinieri (csendőrség) érdekes. Mint azt már említettük, a rendőrök ruháját Giorgio Armani, a csendőrökét Valentino tervezte.
A csendőrök fekete uniformisa annyira jellegzetes, hogy akkor is felismerhető, ha csak részleteket látunk belőle. A hosszú nadrág oldalán futó piros lampaszok, a vállon átvetett fehér tölténytár (melyet ma már nem az utánpótlás tárolására használnak, hanem ezzel jelzik, hogy szolgálatban vannak) és a különleges formájú tányérsapka minden lány fantáziáját megmozgatja, különösen nyáron, amikor nem kötelező a kabát és a kesztyű (nyámm) viselése, így a tengerkék rövidujjú ingben láthatjuk feszülni a talján izmokat. Még az sem riasztja el az ember lányát, hogy a sapkán látható szimbólum egy éppen felrobbanó gránátot ábrázol.

A kidobóember és a kommandós szerelemgyereke: így ijeszt a bolgár zsaru

Aki járt már Bulgáriában, megfigyelhette, hogy elég jól leírható a bolgár férfi prototípusa: zömök, izmos, de könnyen zsírosodik, határozott tarkóval bír és kicsit korán ereszt sörhasat. Még a vékonyabb is meglehetősen macsómód viselkedik, és jelentős részük meglepően sok közös vonást mutat a siófoki diszkók átlagos férfi közönségével. Ha ezt a sok aljas sztereotíp gondolatot szeretnénk egy egyenruha designján keresztül bemutatni, akkor tádá: itt is van a bolgár rendőr egyenruhája.

Miután sok európai uniós országban váltottak sötétkék uniformisra, Bulgária, mely 2007 óta tagja az EU-nak, már a csatlakozását megelőző évben magáévá tette az irányelvet, és lecserélte a rendőrök korábban meglehetősen unalmas, szürke egyenruháját. De alig telt el öt év, máris újabb fordulatra számíthatunk a balkáni országban: idén nyáron jelentették be, hogy több mint 10 milliárd forintnak megfelelő összeget készülnek arra fordítani, hogy jóval kényelmesebb, jobb anyagból készült, jól szabott uniformisokat kapjanak a rendőrök.

Az egyenruha hatalma

Egy pszichológiai kísérletben azt vizsgálták, mennyire van hatással az emberekre az egyenruha. Ennek során egy asszisztens odalépett véletlenszerűen kiválasztott gyalogosokhoz, és különböző utasításokat adott nekik, így például hogy szedjenek fel a földről egy papírzacskót, hogy adjanak pár fillért valakinek, vagy hogy álljanak ki egy buszmegállóból. Az asszisztens minden alkalommal más ruhát viselt, volt, hogy a tejkihordók jellemző viseletére emlékeztető gúnyát, vagy szürke, a rendőrök uniformisára hasonlító ruhát, melyen jelvény is volt, épp csak fegyverek nem. Csak a rendőrruhára emlékeztető ruhában érte el, hogy a járókelők együttműködjenek. Az igazán meglepő mégis az volt, hogy ilyen esetekben az emberek többsége akkor is szófogadóan viselkedett, és megtette, amit kért tőlük, ha az eredményt már meg sem várva, gyorsan továbbment.
Forrás

A németek és a hollandok kompakt megoldásra vágytak

Az északi népek sokkal nagyobb hangsúlyt fordítanak a dizájnra, így nem meglepő, hogy neves tervezőket kértek fel a komplett arculat elkészítésére. A holland rendőrség 1992-ben mutatta be a korábban túl változatos és különböző szettek helyett készült egyenruhákat, de teljes arculatváltáson ment keresztül az egész szerv, így új logó, új arculati elemek adtak egységes imidzset a rendőrségnek. A nem túl fenyegető megjelenés része a fehér ing, a klassz szabású, és kényelmesnek tűnő nadrág és a logó, melyen a Politie felirat mellett megjelenik két szimbolikus kép is: egy törvénykönyv és az éberséget jelképező láng. A világ egyik legmenőbb csíkozású rendőrautójáért is a teljes arculat kidolgozója, a Studio Dumbar felelős.

A németek zöld-bézs stílusa már ikonikusnak mondható, viszont az Európai Unió irányelveit ők sem hagyhatták figyelmen kívül, így 2012-ben minden német tartományban megváltozik az egyenruha színe. Hamburgban már  2003 óta ilyen sötétkék modelleket viselnek a rendőrök. A kék szett a neves német dizájner, Luigi Colani munkája.

A magyar egyenruhák tervezése egy többlépcsős folyamat

A magyar rendőrök egyenruháit megtekinthetjük a police.hu oldalán, de aki szórakoztató kritikára vágyik, annak határozottan ajánljuk ezt a 2001-es írást. Ha évtizedekre visszamenő, minimum kimerítőnek nevezhető elemzést olvasnál, ide kattints, mi viszont azt szerettük volna tudni, hogy jelenleg milyen vannak-e újítási tervei hazánk őreinek.

Optimista csapat lévén már ultramenő terveket vizionáltunk, és kicsit izgultunk, hátha a Magyar Rendőrség már tárgyal is a USE UNUSED, a Je Suis Belle tervezőivel, vagy éppen Tomcsányi Dórival, de kutakodásunkban csak odáig jutottunk, hogy szó volt róla, hogy a magyar zsaruk ruháit Náray Tamás korszerűsíti majd. Ettől nem lettünk feltétlenül boldogok, de azért rákérdeztünk.

Az ORFK szóvivője kérdésünkre elmondta, hogy nem Náray Tamás tervezte a ma is viselt rendőrségi egyenruhákat, de arra nem tért ki, hogy folyamatban van-e bárminemű együttműködés. "A szolgálati egyenruhák tervezése és korszerűvé tétele egy többlépcsős folyamat. Belső fejlesztések eredménye, ahol természetesen az egyenruhát viselő állomány véleményét is kikérjük ún. „csapatpróba” után, hiszen ők azok, akik az adott ruházatot viselik a szolgálatuk ellátása során, így nem mellékes szempontok a praktikum és a kényelem."

Amire nagyon várunk

Ha nálunk nem is számítanak a tervezők segítségére, a világ másik felén a legjobbakat kérik fel. A mumbai rendőrség új egyenruháját az egyik legismertebb divattervező, Manish Malhotra készíti. Ettől elég lelkesek a helyiek, bár többségük nem annyira a kifutóról, mint inkább a bollywoodi filmekből ismeri munkásságát. A tavasszal bejelentett együttműködésről mindenesetre semmit sem hajlandó elárulni a tervező. Bármikor is lesznek kész az új ruhák, biztosan előbb, mint az Elie Saab-féle líbiai uniformisok.

A múlt év végén reppentek fel hírek arról, hogy a magát az arab országból a divatvilág elitjébe felküzdő tervezőt arra kérték, olyan egyenruhákat álmodjon a líbiai rendőröknek, melyek kevésbé szigorúak, és nem emlékeztetnek annyira a katonai uniformisokra. A diktátor bukásával valószínűleg elég sok dolog fog megváltozni Líbiában, és nehéz elképzelni, hogy a tennivalók listáján előkelő helyen állna ez az ügy.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek