Közelharc a blézerért - a turkálóban kincseket találtunk

Szemes Nóra személyi stylisttal több turkálóba, és néhány fast fashion üzletbe is betértünk. Felpróbáltam egy csomó ruhát, amit soha nem vettem volna le a polcról, a végén pedig nagyon élénk színű ruhákkal, és egy csomó bókkal lettem gazdagabb.

Szemes Nórával az interjú után együtt indultunk bevásárló körútra. Persze a cél ezúttal nem az volt, hogy egy komplett ruhatárat vásároljunk, inkább szerettük volna kipróbálni, milyen egy személyi stylisttal vásárolni. Persze nem bírtam ki, hogy ne vegyek meg egy-két szemrevaló darabot, de magamat is megleptem a merész választásaimmal.

Az első teszten szerencsésen átmentem

Szemes Nórával már jóval az első találkozás előtt váltottunk néhány levelet - azt mondja, minden ügyfelétől igyekszik beszerezni néhány információt, mielőtt vásárolni indulnak, hogy addig is fel tudjon készülni. Azon kívül, hogy jellemeznem kellett a saját stílusomat, és leírnom, hogy min szeretnék változtatni, és hol szoktam vásárolni, olyan kényes kérdésekre is válaszolnom kellett, mint a testsúlyom, vagy a konfekcióméretem.

Mivel nagyon magas vagyok, és 44-es a méretem, így azt gondoltam, nem lesz velem könnyű dolga, nyilván sokkal könnyebb felöltöztetni egy alacsonyabb, vékony nőt, akin gyakorlatilag minden jól áll, de innen szép nyerni. Igyekeztem mindenre még írásban kitérni, ennek köszönhetően a személyes találkozáskor az igényfelmérő beszélgetés ideje minimálisra csökkent.

Ceruzaszoknyám mindenképp lesz

Már a találkozás legelején bezsebeltem néhány dicséretet, Nóra szerint ugyanis teljesen rendben van a stílusom, és a hozzá fordulók nem szoktak ilyen jól kinézni, pedig teljesen hétköznapi, rám abszolút jellemző farmer-blúz szettben mentem. Miután Nóra megdicsérte a pávatoll mintázatú gyűrűmet, rögtön rákérdezett, hogy van-e hozzá illő fülbevalóm, és mivel egy passzoló darab lógott a fülemben, ezen a teszten is átmentem.

Végigbeszéltük, hogy milyen ruhadarabok jöhetnek szóba, én az ún. business casual stílust céloztam meg, ami a hétköznapi viseletnél kicsit elegánsabb, de az üzleti megjelenésnél lazább. Úgy beszéltük meg, hogy blézert, blúzt és ceruzaszoknyát mindenképpen válogatunk. Még indulás előtt nagyjából átbeszéltük, hogy milyen szabásvonalak jöhetnek nálam szóba, ami az alkatomnak megfelelő, ebben nem ért nagy meglepetés. Átvettünk néhány olyan alapszabályt, mint hogy a teltebb nők a nagyon bő cuccokban még nagyobbnak látszanak, hogy bő felsőhöz szűk nadrág dukál, és hogy a magas sarkú szépen megnyújtja a lábakat.

Kompatibilitási súgó

Nóra igény szerint az ügyfeleinek ún. kompatibilitási súgót is összeállít. „A súgó abból áll, hogy lejegyzeteljük - ha valaki igényli, természetesen nem mindenkinek van szüksége erre -, hogy mit mivel tud felvenni, hogyan tudja párosítani a darabokat. Van, akinek nagyon részletesen kell leírni, onnan kezdve, hogy milyen anyagot, színt, fazont, mintát mivel hordjon a megvásárolt darabok közül, és van, akinél ez csak a főbb irányvonalakra tér ki.”

A rózsaszín kabát két perc alatt kiütéssel nyert

Még indulás előtt végigvettük azokat a színeket is, amiket szeretek (fekete, szürke, homokszín, korall, lila, sötétkék, piros), és azokat is, amiket inkább szeretnék elkerülni (rózsaszín, zöld, narancssárga, barna). Igyekeztünk nem merev határokat húzni, mert a lényeg nem egy teljesen új stílus kialakítása volt.

Az első üzlet egy belvárosi kicsi, de igényes turkáló volt, ahol gyakorlatilag az egész kínálatot végignéztük. Az első kabátka, ami Nóra két perc nézelődés után kiszúrt, majd  felém nyújtott, rögtön rózsaszín volt (mondanom sem kell, hogy egyetlen pink ruhadarabom nincs), és meglepő módon mintha rám öntötték volna. A többi darabbal nem volt ilyen szerencsénk, elég sok mindent felpróbáltam, de akadtak olyan darabok is, amiknek Nóra javaslata ellenére sem adtam egyetlen esélyt sem.

Ha valamit felpróbálni sem akartam, akkor nem volt elég egy határozott nem, hanem meg is kellett indokolnom, hogy miért nem, a fazonja, a színe, a szabása nem tetszik, vagy csak nem tudom elképzelni magam benne. Először kicsit furcsálltam, hogy olyan darabokat is ajánl, amik nekem egyáltalán nem tetszenek, aztán később rájöttem, hogy ez a része arról szól, hogy kimozdítson a komfortzónámból. A rózsaszín kabát (3200 HUF) jött velem haza.

A sötétkék overállt már nem vállaltam be

A második, Király utca 77. alatti turkálóban már régi ismerősként üdvözölték Nórát, és rögtön be is tehettük a pult alá a cuccainkat. A nagyobb méretek a felső emeleten voltak, így ott kezdtük ruhamustrát. Az első ránézésre nem túl bíztató, kissé divatjamúlt kínálatból valahogy olyan klassz cuccok kerültek elő, hogy nem győztem csodálkozni. Általában egyetértettünk Nórával, ritkán mutatott olyat, ami nagyon nem jött be, és általában amit én szúrtam ki, arra ő is rábólintott.

Meglepetések azért itt is akadtak, a csúcspont egy sötétkék, félvállas pamut overáll volt (2000 HUF), amit ugyan nem vettem meg, mert annyira bátor nem vagyok, hogy viseljem, de soha nem gondoltam volna, hogy egy overáll nekem is jól állhat. Persze itt is felpróbáltam egy csomó mindent, ami aztán nem tetszett, de az előnytelenebb darabokból is sokat tanultam.

Amit viszont nem bírtam otthagyni az egy szintén rózsaszín, különleges szabású felső (1500 HUF) és egy olyan rikító korall színű, arany gyöngyökkel kivarrt top (1600 HUF) volt, ami első ránézésre borzasztónak tűnt, másodikra pedig már nagyon klassznak, és még jól is állt. Jött velem egy szintén korall színű, kicsit sportosabb szabású blézer (2200 HUF) is, és ezen a ponton kezdtem el azt érezni, hogy lehet akármilyen jó ízlésem, egy stylisttal tényleg teljesen más élmény vásárolni.

Ekkor tartottam körülbelül nyolc ezer forintnál, amiért cserébe volt a táskámban egy blézer, egy klassz kabát, egy ujjatlan top és egy blúz, szóval a a gyakran emlegetett ár-érték arány teljesen rendben volt.

Szemes Nóra kedvenc üzletei, ahol olcsón kapsz jó cuccokat

Nekem a Háda turik a kedvenceim, de nem mindenhol ugyanolyan a minőség, én a Váci utcai és a Váci úti üzletekben szoktam megfordulni.

Van egy remek Bershka outlet a Jászain, és a Király utca – Teréz körút sarkán is.

Ha cipőt vennél, akkor látogass el a Csóra outlet-be, a Váci út 19. szám alá, itt jó minőségű cipőket kapsz nagyon olcsón.

Aki egyedi darabokat szeretne, annak érdemes a WAMP -ra ellátogatni

Hisztéria az utolsó darab blézerért

Ezután, hogy ne csak a turkálók kínálatát mérjük fel, átmentünk a WestEnd-be, és végig szaladtunk néhány üzleten. A Promodban vettünk egy homokszínű, felhajtott szárú nadrágot (3900 HUF), leárazva, ez volt az egyetlen olyan darab, amiről úgy éreztem, hogy valószínűleg egyedül is megvettem volna. Fizetés előtt azért Nóra gyorsan letesztelt, és megkérdezte, hogy milyen cipővel fogom majd viselni, szerencsére jó választ adtam, az ilyen típusú nadrág ugyanis nőies, minimum törpe sarkú cipővel illik bele az általam megcélzott business casual stílusba.

Ezután megint a Camaieu-ban kötöttünk ki, ahol azelőtt sosem jártam. Nóra itt is egy perc alatt kiszúrt egy nagyon csinos, piros blézert (6500 HUF) egy barna fonott övvel. Hogy mennyire ütős darab volt, az is mutatja, hogy a próbafülke előtt várakozó külföldi csoport egyik tagja gyakorlatilag ki akarta tépni a kezemből, hogy neki ez azonnal kell. Mikor mondtuk, hogy megvesszük, és kiderült, hogy abszolút utolsó darabról van szó, még próbálkozott egy ideig, hogy lebeszéljen róla, mert szerinte nekem nem állt ez olyan jól, még az utamat is elállta. Persze mi nyertünk, és megvettük. Soha azelőtt nem fordult elő, hogy valamit ki akarjanak tépni a kezemből, pedig elég sok üzletben megfordulok.

Egy jó varrónő aranyat ér

Szemes Nóra szerint egy  jó varrónőre minden nőnek szüksége van. A legtöbb ember ugyanis nem tökéletes konfekcióméret, ráadásul több üzletben a konfekcióméretek egymástól is eltérnek. A megvásárolt itt-ott kicsit elálló, vagy hosszú ruhát a varrónő tökéletesíti, így kerül fel az i-re a pont.

Ha épp két méret között vagy, inkább az egyel nagyobbat vedd meg, mert abból még mindig be lehet vetetni. Ha a konfekció méretnél alacsonyabb vagy, a cél ne az legyen, hogy megtaláld a tökéletes hosszúságú nadrágot, hanem az, hogy találj egy tökéletes fazonú nadrágot - a hossz igazítást pedig bízd a varrónőre. Ha csapott a vállad, és a vállvarrás nem oda esik, ahova kéne, szintén bízd szakemberre a dolgot.

A próbafülkék a rémálmaimban ne jöjjenek elő

Három-négy óra próbálgatás és szaladgálás után elfáradtam, és pénzt sem akartam többet költeni, bár az előre magammal megbeszélt keretben abszolút benne voltam. Nóra szerint van olyan ügyfél, akivel nyolc, de akár tíz órás bevásárló körútra mennek, ha az a cél, hogy mindent egy nap alatt beszerezzenek. Szeretek vásárolni, de nehezen tudom elképzelni, hogy bírjam idegekkel az állandó vetkőzést és öltözést, bár kétségkívül sokkal kényelmesebb, ha valaki más válogat helyettem, és  tanácsokkal segít a döntésben.

Bár szeretek öltözködni, gyakran szorongok, ha ruhát kell próbálnom. Tartottam tőle, hogy a stylisttal még stresszesebb lesz az egész, de érdekes módon sokkal jobb élmény volt így a vásárlás, kevesebb szorongással. Az igazi teszt persze az volt, mikor fel is vettem a ruhákat, és szerencsére az új darabok osztatlan sikert arattak. Sokkal többen dicsérték meg a ruháimat, mint amúgy, pedig azért szoktam hallani hasonló bókokat...

Nóra tippjei a vásárláshoz

Vásárlás előtt mindig gondold át, hogy mit szeretnél venni, és azt is, hogy hol. Ha van egy bevásárló listád és egy üzletlistád egy mini útitervvel, egy csomó energiát, és kidobott pénzt megspórolsz.

Ha valami megtetszik, de nincs nálad elég pénz, akkor a legtöbb üzletbe félre tudod tetetni. Ha drágának találsz egy ruhát, de nagyon vágysz rá, akkor érdemes megvárni a következő leárazást, mert sokszor az eredeti át töredékéért hozzá juthatsz.

A leárazások jók, de ne vegyél meg csak azért egy csomó felesleges ruhát, mert olcsón hozzájutsz. Ugyanez igaz a turkálókra, hiába olcsó egy-egy darab, csak akkor vedd meg, ha tényleg tetszik.

Vásárláshoz a legjobb, ha testszínű, lehetőleg varrás és díszítés nélküli melltartót veszel fel, ez olyan alapdarab, ami a legtöbb dolog alatt jól mutat.

A ruha címkéjén lévő kezelési útmutatót mindig nézd meg, főleg, ha utána kivágod (ha látszódik, mindenképp vágd ki). Így nem megy tönkre az a ruhadarabod, amit csak 30 fokon, kézzel vagy esetleg csak tisztítóban lehet mosni.

Ha valamelyik meglévő darabhoz szeretnél színben hozzáillő dolgot venni, mindenképp vidd magaddal, így elkerülheted, hogy olyan árnyalatú ruhát vegyél, ami esetleg pont üti egymást.

Mindig próbáld fel a ruhát, mielőtt megveszed, és alaposan minden irányból nézd meg magad a tükörben. Ha van elég önbizalmad és önkritikád, akkor inkább a saját véleményedre hallgass, mint az eladóéra - neki valószínű az az érdeke, hogy eladja az adott darabot.

További tippekért látogass el Szemes Nóra Facebook oldalára.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek