6 hajszabály, amit szegj meg!

40 fölött egy nőnek ne legyen hosszú haja és lehetőleg rejtsen el minden ősz hajszálat – az ehhez hasonló íratlan szabályok ideje lejárt: íme néhány, amiket nyugodtan felrúghatsz.

Rengeteg sztereotípia vesz körül minket, ez alól pedig a női hajviselet sem kivétel. A Shine összegyűjtött néhányat azok közül az íratlan szabályok közül, amelyeket nyugodtan megszeghetsz, ha ízlésesen csinálod.

1. Középkorú nők ne növesszék meg a hajukat!

Egyáltalán nem törvényszerű, hogy a hosszú haj 40 fölött minden nőt öregít - jó példa erre a valahogy egyre szexibb Demi Moore, aki frizuráját általában enyhén hullámosan vagy egyenesen, középen elválasztva, esetleg kontyban vagy lófarokban hordja. A korral megvékonyodó, ritkuló hajat viszont érdemes rétegesen, az arc körüli hullámokkal feldúsítani. Sarah Jessica Parker a lendületes, hullámos verzióban hisz: a közép- és oldalválasztékot egyaránt hordja. Chris McMillan Los Angeles-i stylist szerint viszont érdemes a hosszú hajat inkább oldalt elválasztani, amely fiatalos, friss külsőt kölcsönöz viselőjének.

2. A vöröshajúak nem viselhetnek vörös rúzst

Ez egyáltalán nincs így: Molly Stern sminkmester például élénk eperszínű ajkakat varázsolt Amy Adams-nek a The Fighter premierjére. A sminkes azt javasolja, érdemes olyan, a hajnál élénkebb árnyalatot választani, mint például a cseresznye- vagy skarlátvörös, a pirosító és a szemfesték pedig legyen semleges, visszafogott.

3. Rejtsd el az ősz hajszálakat!

Az ősz haj korábban a szépség múlását jelképezte, ez azonban most már nem jellemző - mondja Louis Licari hajspecialista. A Calvin Klein és a Chanel modelljei nemrég például fehér melírcsíkokkal vonultak végig a kifutón. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a mákosan őszülő haj - amikor az eredeti hajszín, a szürke és az ősz tincsek egyszerre vannak jelen - ne öregítene: a fodrászok ez esetben még mindig azt javasolják, hogy inkább festessük. A teljesen ősz, ezüst/fehér haj viszont szép tud lenni: ahhoz, hogy még szexibbé varázsoljuk, érdemes fehérrel hangsúlyosabbá tenni az arcot és a fejtetőt, illetve megfelelő, kifejezetten erre a hajszínre tervezett sampont és hajformázót használni.

4. A frufrunak egyenesnek kell lennie

A hullámos frufru ismét divat – korábban leginkább a nyolcvanas években dívott, amikor a nők (férfiak...) nem átallták daueroltatni a frufrujukat. A göndör frufru istennői közt találtuk akkoriban a Flashdance-ből ismerős Jennifer Beals-et, a férfias hangú Amanda Leart, de Madonnának is volt ilyen időszaka (amit ma már valószínűleg nagy elánnal tagad).

Ma sincs semmi gond, ha hullámos a frufrud - persze a dauer tabu -, sőt: ilyenkor legjobb, ha hajformázóval oldalra simítod és hagyod, hogy szárítás nélkül száradjon meg - ennek köszönhetően egy kellemes, csinos frizurát kapsz, ami lágyítja az arcot.

5. 6 hetente járj fodrászhoz

"A haj egyszerűen nem nő ilyen gyorsan" - mondja Jen Atkin hollywoodi stylist. Egy hajvágás után állítólag körülbelül 3 hónap telik el, amíg a frizura elveszti a formáját: a haj ugyanis körülbelül 1 centit nő havonta, de nem nő folyamatosan. Egy ember hajszálainak úgy az 85%-a van növekedési fázisban, ezt a betegségek és a tápanyaghiány lassíthatja. A nők haja egyébként gyorsabban nő, mint a férfiaké, így nekik jobban oda kell figyelniük: a hosszú frizurán kevésbé látszik meg a néhány hónap alatt bekövetkezett változás, a merészebb, rövid haj viszont gyorsan elvesztheti az alakját - főleg az extrémebb frufruval és formával rendelkező fazonok.

6. Minél jobban habzik egy sampon, annál tisztább lesz a haj

Kevés dolog teszi gyorsabban védtelenné a hajat, mint a sok hab - mondja Fabian Lliguin hajstylist. A száraz fejbőr általában zsíros hajtöveket és száraz hajvégeket eredményez, ilyenkor érdemes a fejbőrre hagyományos sampont alkalmazni, vagy egy gyengédebb, olajalapúra váltani.

Oszd meg másokkal is!
Mustra